Breivik aan het woord op tweede dag proces

Het proces van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik wordt dinsdag hervat. Breivik zal zelf het woord voeren en heeft zo'n vijf dagen de tijd om tekst en uitleg te geven over het hoe en waarom van de aanslagen die vorig jaar juli aan 77 mensen het leven kostten. In tegenstelling tot de eerste dag van het proces maandag wordt de verklaring van Breivik niet rechtstreeks uitgezonden.

Overlevenden van het bloedbad vrezen dat de rechtsextremist zijn proces aangrijpt als podium om zijn ideeën uit te dragen. Maandag zei hij uit 'zelfverdediging' te hebben gehandeld tegen de linkse elite, die de deuren wagenwijd open zou hebben gezet voor islamitische immigratie.

Breivik zei de rechtbank niet te erkennen, omdat die zijn mandaat krijgt van dezelfde politieke partijen die hij verantwoordelijk houdt voor de multiculturalistische samenleving. Hij erkende dat hij de bomaanslag in Oslo had gepleegd die aan acht personen het leven kostte en verantwoordelijk is voor het bloedbad op het eilandje Utøya, waar een politiek zomerkamp voor de jongerenorganisatie van de regerende Arbeiderspartij werd gehouden. Desondanks ontkende hij schuldig te zijn in juridische zin.

De belangrijkste taak van de rechters is te bepalen of Breivik toerekeningsvatbaar is of niet. Dit besluit is van invloed op de strafmaat en of Breivik de gevangenis in moet of een verplichte psychiatrische behandeling (tbs) krijgt opgelegd.