'OM onderzoekt verrijking bij top Vestia'

Justitie is een onderzoek begonnen naar verrijking bij de top van Vestia. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van ingewijden.

Het onderzoek zou zich richten op provisies op renteverzekeringen die de grootste woningcorporatie van Nederland op grote schaal had afgesloten. Die hebben de woningcorporatie bijna de kop gekost.

Het Openbaar Ministerie (OM) zou onder meer bekijken of oud-topman Erik Staal en het hoofd van de treasury-afdeling bij de zelfverrijking betrokken zijn. Ook de rol van onder meer ABN Amro en Deutsche Bank wordt onderzocht. Bij die banken heeft Vestia de renteverzekeringen gekocht.

Staal wilde de woningcorporatie via derivaten verzekeren tegen een te hoge rente. Omdat de rente juist laag stond, moest Vestia extra onderpand storten bij de banken. Hiervoor moest een noodlening van ruim een miljard euro worden afgesloten. Om uit de schulden te komen, heeft het bedrijf besloten vastgoed te verkopen en de huren voor nieuwe huurders te verhogen.

Het OM bekijkt of de top zelf aan de transacties heeft verdiend. Eerder leidde de 3,5 miljoen euro die Staal bij zijn vertrek kreeg tot veel verontwaardiging. De koepelvereniging van woningcorporaties Aedes pleitte donderdag voor een externe toezichthouder voor woningcorporaties om affaires als deze te voorkomen.