Vanaf september 130 op bijna helft snelwegen

Op 45 procent van alle snelwegen in Nederland gaat de maximumsnelheid per 1 september omhoog naar 130 kilometer per uur. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) besloten, schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer. In sommige gevallen geldt de hogere snelheid alleen 's avonds of 's nachts.

Op ongeveer tien procent van de snelwegen gaat de snelheid later deze kabinetsperiode omhoog. Op de wegen waar nu al 130 mag worden gereden, blijft die snelheid gelden.

In november kondigde de bewindsvrouw nog aan dat de snelheid op bijna zestig procent van de snelwegen omhoog zou gaan, maar daar stak het CDA eind vorig jaar een stokje voor. De coalitiepartij eist dat op bepaalde plekken eerst wordt geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen.

Op in totaal 68 kilometer snelweg gaat de maximumsnelheid voorlopig niet omhoog vanwege de luchtkwaliteit, schreef Schultz vorige maand aan de Kamer. Dat is 2,7 procent van de wegen waar de bewindsvrouw een hogere snelheid wilde toestaan. Hier moeten eerst schermen worden aangelegd.