Britse internetproviders verliezen zaak om auteursrecht

Het Britse Hooggerechtshof heeft zich dinsdag geschaard achter de nieuwe wetgeving met betrekking tot auteursrecht. Daarmee kiest het hof de kant van de muziekindustrie en verliezen internetproviders de strijd over het online delen van bestanden.

De Digital Economy Act, die vergelijkbaar is met wetgeving in Frankrijk en Ierland, dwingt internetproviders een reeks waarschuwingen te sturen naar gebruikers die verdacht worden van het illegaal delen van muziek en films. Uiteindelijk moeten de providers mensen die herhaaldelijk de waarschuwingen negeren afsluiten van internet.

De controverse over de Britse wetgeving lijkt op discussies die elders werden gevoerd over het handhaven van het auteursrecht. Filmstudio's, platenlabels en andere creatieve organisaties menen dat er regels nodig zijn om de stroom van illegale content op internet in te dammen. Internetproviders en organisaties die zich inzetten voor burgerrechten vrezen echter dat dit beleid leidt tot een inperking van de vrijheid van meningsuiting.

De Britse provider BT Group en TalkTalk Telecom Group vochten de Digital Economy Act aan. Zij zijn van mening dat de wetgeving onnodig duur is en een inbreuk is op de privacy van internetgebruikers. Een lagere rechtbank wees de bezwaren af en dit besluit werd dinsdag door het Hooggerechtshof bekrachtigd.

"Opnieuw kiest de rechter de kant van de bijna twee miljoen mensen die werkzaam zijn in de creatieve industrie en wier levensonderhoud in gevaar is, omdat dagelijks content wordt gestolen", aldus Christine Payne van acteursvakbond Equity. David Puttnam, directeur van de Film Distributors' Association, zei te hopen dat de uitspraak een eind maakt aan een 'lang hoofdstuk van onzekerheid'.