Ruding waarschuwt voor uittreding Griekenland

De nadelige gevolgen van een Griekse uittreding uit de eurozone worden ernstig onderschat. Een uittreding zou ook Nederland schaden, zei oud-minister van Financiën en ex-bankier Onno Ruding (CDA) in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

De Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) stelde zaterdag dat het beter is als Griekenland uit de eurozone stapt. Het is de eerste keer dat een Duitse minister voor uittreding van Griekenland pleit. Buiten de eurozone heeft Griekenland volgens de minister een betere kans om concurrerend en vernieuwend te worden dan binnen de eurozone.

Ruding voorspelt een 'enorme chaos' als dit gebeurt. "Dat zou leiden tot een enorme devaluatie van de nieuwe drachme. Griekse banken zijn dan een seconde later allemaal failliet." Nederlandse bedrijven die naar Griekenland exporteren, krijgen hun vorderingen volgens Ruding dan niet meer betaald. "Dat geldt ook voor Nederlandse banken en pensioenfondsen."

Daarbij worden de structurele problemen van Griekenland volgens hem met een uittreding niet opgelost. "Griekenland heeft dan nog steeds te weinig export en de inwoners gaan nog steeds te vroeg met pensioen." De problemen kunnen volgens hem ook overslaan op andere zwakkere landen zoals Portugal.

De 'grote nadelige gevolgen' worden volgens Ruding onderschat. Hij denkt dat er in Duitsland een spelletje wordt gespeeld zoals dat vaker in de politiek wordt gedaan. "De ene minister zegt dan tegen de ander: als jij nou dit zegt om de achterban tevreden te houden, dan gaan wij door met waar we mee bezig zijn." Hij wees erop dat Friedrich niet over het beleid van minister van financiën Wolfgang Schäuble (CDU) gaat.

Maandag stemt de Bondsdag over een nieuwe lening van 130 miljard euro aan Griekenland.