'Vicevoorzitter RvS transparant benoemen'

De vicevoorzitter van de Raad van State kan beter 'transparant' worden benoemd. "Het is zeer de vraag of een open sollicitatie de juiste weg is voor dit soort functies", zei scheidend vicevoorzitter Herman Tjeenk Willink zondag in het televisieprogramma Buitenhof. De procedure moet volgens hem een uiting zijn van het politieke klimaat en de politieke conjunctuur.

Vorig jaar was er voor het eerst een openbare vacature voor de functie. Al lang voordat de vacature er was, leek vast te staan dat oud-minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de functie zou krijgen. Hij werd uiteindelijk ook gekozen en begint de komende week bij de raad.

Enkele sollicitanten menen dat zij 'geen schijn van kans' hebben gehad en zijn naar de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer gestapt. Hij overweegt een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond de benoeming. De kritiek op de Raad van State rond de procedure noemde Tjeenk Willink in Buitenhof 'vervelend'.

Hij liet zich ook nog uit over de zogenoemde hoofddoekjesaffaire. PVV-leider Geert Wilders had stevige kritiek op koningin Beatrix toen zij op staatsbezoek in een moskeeën in Oman en Qatar een hoofddoek droeg. Beatrix noemde zijn kritiek in een reactie 'onzin'. Daarmee deed de koningin volgens Tjeenk Willink geen politieke uitspraak, maar een feitelijke constatering.