'Rinnooy Kan afgewezen bij Raad van State'

Alexander Rinnooy Kan heeft tevergeefs gesolliciteerd voor de functie van vicevoorzitter van de Raad van State. Dat meldt de Volkskrant op basis van ingewijden. De 63-jarige voorzitter van de Sociaal-Economisch Raad (SER) zou het hebben afgelegd tegen de gedoodverfde favoriet voor de functie, minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

Tijdens de kabinetsformatie zouden de VVD en het CDA hebben afgesproken dat de post naar een CDA'er gaat. De sollicitatieprocedure moest echter open zijn, en nadat de vacature in de Staatscourant was verschenen schreef D66'er Rinnooy Kan een sollicitatiebrief.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), die verantwoordelijk is voor de sollicitatieprocedure, heeft Rinnooy Kan voor een sollicitatiegesprek ontvangen. De functie van 'onderkoning van Nederland', zoals de vicevoorzitter van de Raad van State wel wordt genoemd, is echter vergeven aan Donner.

Rutte heeft beloofd dat voor Kerstmis bekend is wie de opvolger voor Herman Tjeenk Willink wordt. Onduidelijk is wie Donner gaat opvolgen als minister.