Meer leerlingen halen havo- of vwo-diploma

Het aantal leerlingen dat een havo- of vwo-diploma haalt stijgt. Tegelijk zijn er ook meer leerlingen die voor hun examen zakken. Dat komt doordat meer leerlingen naar havo en vwo gaan en minder naar het vmbo, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Doordat meer leerlingen naar havo en vwo gaan zijn er meer die kans maken op een havo- of vwo-diploma. Zij hebben tegelijk ook meer kans het examen niet te halen. Het slagingspercentage is hierdoor gedaald, op het vwo van 93 naar 89 en op de havo van 89 naar 85. Het totaal aantal geslaagden is echter gestegen.

In 2006 waren er ruim 74,5 duizend examenkandidaten voor havo en vwo. Daarvan haalden er ongeveer 67,4 duizend een diploma. In 2010 gingen 84,6 duizend leerlingen op, waarvan er 73,6 duizend een diploma haalden.

Het aantal dat een fikse teleurstelling te verwerken kreeg nam dus toe van ruim zevenduizend naar een kleine elfduizend. Omdat met ingang van het huidige schooljaar strengere exameneisen gelden, verwacht het CBS dat de slagingspercentages voor vmbo, havo en vwo dit jaar nog lager uitvallen. De toename van het aantal examenkandidaten op havo en vwo wordt vooral mogelijk door een afname op de lagere leerwegen van het vmbo. In 2005 waren daar een kleine 57 duizend eindexamenkandidaten, in 2010 nog maar vijftigduizend. Op de theoretische leerweg van het vmbo nam dit toe van 49 duizend naar vijftigduizend.