Rutte gelooft 'heel sterk' in band met VS

Het belangrijkste doel van het bezoek dat premier Mark Rutte (VVD) volgende week brengt aan de Amerikaanse president Barack Obama is het 'benadrukken van de uitstekende transatlantische verhoudingen'. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

"Ik ben natuurlijk voor Europese samenwerking, maar ik geloof ook heel sterk in de band met Amerika", zei Rutte. "We zijn door de Amerikanen bevrijd, en de band is altijd sterk gebleven." Hij gaat met Obama praten over de problemen in de eurozone, het Midden-Oosten en de NAVO.

Rutte denkt niet dat zijn bezoek aan het Witte Huis veel concreets zal opleveren. "Dit bezoek is niet bedoeld om met vlaggen op de achtergrond grote handtekeningen te gaan zetten. Dat is ook niet nodig, want we werken al heel goed samen."

Rutte zei niet van plan te zijn Obama aan te spreken op het feit dat de Verenigde Staten het Internationaal Strafhof in Den Haag niet erkennen, zoals D66-leider Alexander Pechtold wil. "Ik geloof dat Pechtold daarvoor niet in het Witte Huis, maar in het Congres moet zijn", zei Rutte. Volgens Rutte houdt niet de Amerikaanse regering, maar het parlement de erkenning van het hof tegen.