Ook pleger seksueel misbruik onder de loep

De commissie-Samson breidt opnieuw haar onderzoek uit. De commissie, die onderzoek doet naar seksueel misbruik van uit huis geplaatste kinderen, neemt ook de achtergronden van plegers onder de loep. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn vrijdag.

In september liet de commissie onder leiding van voormalig procureur-generaal Rieke Samson al weten ook het misbruik van kinderen met een verstandelijke beperking te gaan onderzoeken. Door de nieuwe uitbreiding worden de resultaten pas na de zomer van 2012 verwacht.

De meeste onderzoeken liggen op schema. Alleen het doorlichten van de instellingen voor jeugdzorg is nog niet volledig van start gegaan. De instellingen vrezen dat de vragenlijsten bij kinderen te veel leed oprakelen. Ook waarschuwen ze voor problemen met de privacy.

Twee onafhankelijke traumadeskundigen hebben op verzoek van de commissie en Jeugdzorg Nederland naar de bezwaren gekeken. Zij zien geen problemen in de aanpak van het onderzoek. De commissie verwacht dat de instellingen nu wel meewerken.