Wilders steggelt met CDA over ontwikkelingshulp

De irritatie tussen PVV-leider Geert Wilders en het CDA over ontwikkelingshulp houdt aan. Wilders deelde zondag in een tweet een venijnige plaagstoot uit aan het CDA, nadat staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) zaterdag het voorstel van Wilders om vier miljard euro extra te bezuinigen op ontwikkelingshulp onbespreekbaar noemde. De oppositie gooit smalend nog meer olie op het vuur.

Wilders liet dinsdag weten dat wat hem betreft vier miljard euro op ontwikkelingshulp gekort moet worden. Als de regeringspartijen VVD en CDA daar niet mee instemmen, wordt het 'heel erg moeilijk' om het eens te worden over eventuele extra bezuinigingen, zei hij. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma antwoordde dezelfde dag dat extra bezuinigingen niet aan de orde zijn.

Bleker maakte zaterdag duidelijk dat wat het CDA betreft bezuinigingen op ontwikkelingshulp onbespreekbaar zijn. ''Als ergens een streep getrokken wordt, we zijn nu nog niet zover, maar dan zou het wel eens op zo'n punt kunnen zijn'', zei Bleker in Tros Kamerbreed.

"Laat Bleker 'zijn streep maar trekken', dan blijven er van de tien zetels nog een stuk of vier over. Voor iedere miljard ontwikkelingshulp eentje", twitterde Wilders zondag. Hiermee verwees hij naar de laatste peiling van Maurice de Hond, waarin het CDA op tien zetels staat.

De oppositie was er als de kippen bij het vuurtje op te stoken tussen het kabinet en de gedoogpartner. "Economie holt achteruit. En coalitiepartners zijn vooral met onderlinge strijd bezig. Waar is Rutte?", schreef PvdA-Job Cohen op Twitter. D66-aanvoerder Alexander Pechtold schreef: "Kabinet en Grote Gedoger zijn zelfs op zondag aan het kibbelen ... Gelukkig doet SGP vandaag niet mee!"