Supercomité VS heft zichzelf op

Het door het Amerikaanse Congres aangestelde 'supercomité', heeft maandag aangegeven de stekker uit de onderhandelingen te halen. Beide politieke partijen nemen liever een verlies dan een van de aangeboden compromissen aan te nemen.

Omdat er geen akkoord is gesloten door het grensoverschrijdende comité wordt de bezuiniging van 1,2 biljoen dollar automatisch ingevoerd vanaf 2013. Het comité bestaat uit zowel Republikeinen als Democraten.

Dat maakt de weg vrij voor een parlementsstrijd over de vraag de automatische bezuinigingen te blokkeren of te vervangen voor een ander breed bezuinigingsplan. De Republikeinen maken zich nu al sterk om bezuinigingen op defensieuitgaven te verminderen. President Barack Obama dreigde onmiddellijk een veto uit te spreken om deze bezuinigingsvermindering tegen te gaan.

Zowel de Republikeinen als de Democraten maken zich zorgen over de impact van de automatische bezuinigingen, maar konden geen uitgebreid bezuinigingsplan overeenkomen een jaar voor de verkiezingen.