Miyamoto vandaag 59 jaar

Vader van Pikmin, Mario en Zelda, Shiheru Miyamoto, is vandaag jarig en 59 jaar oud geworden. De beste man werkt al sinds 1977 bij het toen nog jonge computerspellenbedrijf Nintendo.

Shigeru Miyamoto stond aan de wieg van succesvolle series als Mario, Donkey Kong, The Legend of Zelda, Star Fox, F-Zero en Pikmin die allemaal door de jaren heen op verschillende spelsystemen zijn uitgekomen.

Niet alles wat Miyamoto aanraakt verandert in goud. Zo wordt Wii Music beschouwd als een project dat niet helemaal lekker uit de verf is gekomen door te tekortkomende besturing op de Wii en wordt de 3DS-titel Steel Diver gezien als een lichtelijk faalspel.

De rol van Miyamoto met betrekking tot de Wii is nogal vaag. Toch heeft hij daar veel over gezegd in het verleden. "Er was een tijd dat Nintendo niet van invloed kon zijn op de wereld op de manier waarop we dat graag hadden gezien", claimt Miyamoto, "Daarom heb ik zoveel tijd besteed op zoek naar nieuwe, opwindende besturingssystemen die we kunnen gebruiken."

In de eerste 6 maanden verkocht de Wii meer dan zijn concurrenten: het werd meer dan twee keer zoveel als de Xbox 360 en vier keer zo veel als Playstation 3 verkocht. Toen hem werd gevraagd over zijn visie op de concurrentie in de toekomst, heeft hij hoge verwachtingen van zijn team. Hij zegt: "Mijn droom is dat de Wii een apparaat wordt dat iedereen beschouwt als het natuurlijke ding naast de TV."

Bron quotes: Wikipedia.