'Randstad niet meer best betalende regio'

De regio Midden-Nederland heeft de Randstad van de troon gestoten als best betalende regio. De bruto jaarsalarissen in Utrecht, 't Gooi, Almere en de Betuwe liggen gemiddeld 4,9 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. In de Randstad is dat 1,8 procent. Dat concludeert HR-adviesbureau Human Capital Group dinsdag in het eigen jaarlijkse Nationaal Beloningsonderzoek.

De salarissen in de Randstad lagen in 2009 nog drie procent boven het gemiddelde. De koppositie van Midden-Nederland zou komen door de toegenomen bedrijvigheid. Doordat meer bedrijven naar de regio trekken, wordt het voor die bedrijven moeilijker personeel te vinden en stijgen de salarissen.

In het noorden zijn de salarissen naar verhouding het laagst. Daar liggen ze gemiddeld 6,5 procent onder het gemiddelde. Een modaal inkomen valt daar met 2380 euro ongeveer 290 euro lager uit dan in het midden van het land. In het oosten liggen salarissen 3,9 procent onder het gemiddelde en in het zuiden 3,4 procent onder het gemiddelde.

Het verschilt per regio welk werk beter wordt betaald. In Midden-Nederland worden managers en directeurs goed betaald. Productiemedewerkers zitten er vijf procent boven het landelijk gemiddelde. In de Randstad worden onder meer inkopers, technisch medewerkers en ondersteunende medewerkers zoals secretaressen beter betaald dan in de rest van het land.

Ondanks de crisis zouden vier van de tien organisaties moeilijk aan personeel komen. Vooral ict'ers, technici en marketeers zouden schaars zijn. Vacatures in personeelsbeleid, logistiek en inkoop zouden gemakkelijker worden ingevuld.

Aan de zestiende editie van het onderzoek deden 264 middelgrote organisaties met in totaal 220 duizend medewerkers mee.