'AEX zet daling voort'

De Amsterdamse beurs zal donderdag in de min openen. Ook de andere Europese beurzen zullen de verliezen van woensdag verder uitdiepen in navolging van de stevige verliesbeurt op WallStreet. Beleggers blijven bevreesd dat de fors opgelopen rente op Italiaanse staatsobligaties zal leiden tot een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis.

"De AEX zal 4 tot 6 punten lager openen. De escalatie van de schuldencrisis lijkt een feit. Alle ogen blijven gericht op Italië, waar de bezuinigingsmaatregelen moeten worden goedgekeurd. Ook staat er donderdag een Italiaanse obligatieveiling op het programma en het is de vraag of die doorgaat. Naast Italië blijft ook Griekenland een probleem. De onzekerheid blijft groot en het is afwachten hoe dit zich verder gaat ontwikkelen", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheerder.

Griekse politici wisten woensdagavond nog geen akkoord te bereiken over de nieuwe interim-regering. Een bijeenkomst van de politieke leiders met de president is uitgesteld tot donderdagochtend. De partijen onderhandelen al 3 dagen over een tijdelijke regering.

De Amsterdamse beurs verwerkt donderdag ook een stroom aan bedrijfsresultaten. Verzekeraar Aegon zag de winst in het afgelopen kwartaal bijna volledig verdampen door de onrust op de financiële markten. Bankverzekeraar SNS Real heeft zich volgens topman Ronald Latenstein tegen de achtergrond van de Europese schuldencrisis goed weten te handhaven in het derde kwartaal.

Air France-KLM opende woensdag nabeurs al de boeken over het afgelopen kwartaal. De omzet en winst van de luchtvaartcombinatie vielen lager uit dan analisten hadden verwacht. Ook verwacht Air France-KLM het lopende kalanderjaar met rode cijfers te beëindigen. Begin 2012 komt het bedrijf met een uitgewerkt reorganisatieplan.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag flinke verliezen zien. Net als in Europa en de Verenigde Staten werd de stemming gedrukt door de zorgen over de voortslepende Europese schuldencrisis. De Nikkei in Tokio sloot 2,9 procent lager. De geplaagde Japanse camerafabrikant Olympus leverde 17 procent in op berichten dat de politie in Tokio een onderzoek is gestart naar het frauduleuze bedrijf.

De Europese beurzen gingen woensdag stevig omlaag. Beleggers geloofden er niet meer in dat de Italiaanse politiek kan voorkomen dat de derde economie van europa dieper in de schuldencrisis verstrikt raakt. DeAEX-index verloor 3,2 procent tot 294,40 punten. De MidKap-index daalde 2,2 procent tot 457,61 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs verloren de graadmeters tussen 1,9 en 2,2 procent. De beurs in Milaan zakte 3,8 procent.

Ook Wall Street zuchtte woensdag onder zorgen over de situatie in Italië. De Dow-Jonesindex sloot 3,2 procent lager op 11.780,94 punten. De S&P 500-index daalde 3,7 procent en de Nasdaq verloor 3,9 procent.

De euro zakte verder weg en was donderdag voorbeurs 1,3468 dollar waard, tegen 1,3595 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.