Moammar Gadhafi gedood

Verschillende persbureaus melden op basis van bronnen binnen de overgangsraad dat de Libische leider Moammar Gadhafi is opgepakt in Sirte. Hij zou aan beide benen gewond zijn. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de berichtgeving niet bevestigen.

Vandaag is het laatste bolwerk van de verdreven leider Gadhafi, Sirte, in handen gekomen van de rebellen.

Update 13.58 uur:
Een hooggeplaatste militaire functionaris van de Overgangsraad zegt tegenover Reuters dat Gadhafi is overleden.

Update 14:15 uur:
President Obama heeft laten weten dat hij hard bezig is om de arrestatie en het overlijden van Gadhafi bevestigd te krijgen.

Update 14.27 uur:
Dit zou een foto zijn van een dode Gadhafi, dit is echter niet bevestigd.

Update 14.40 uur:
Geert Wilders reageerde op Twitter: ''Geweldig: einde aan Gadhafi-tijdperk. Geen tranen voor die dictator. En nu maar hopen dat het nieuwe regime niet nog repressiever wordt.''

Update 14.44 uur:
Volgens een woordvoerder van de Overgangsraad komt het lichaam van Gadhafi snel aan in Misurata.

Update 15.09 uur:
De dood van Gadhafi is inmiddels bevestigd door de Libische minister van Informatie Mahmoud Shamman. Hij zegt dat de Libische leider is gedood door strijders van de Nationale Overgangsraad. Het is echter nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is.

De Overgansraad heeft bevestigd dat de eerder getoonde foto van Gadhafi authentiek is.

Update 15.41 uur:
De arabische zender Al-Jazeera meldt dat er beelden gemaakt zijn van de gevangenneming van Gadhafi waarbij hij nog leefde. De zender meldde ook dat Mutassim Gadhafi levend gepakt was, maar de zender Al-Arabya spreekt dat tegen, volgens hen is Mutassim ook gedood. Een andere zoon, Seif Al-Islam, zou zich nog schuilhouden in de woestijn in het zuiden van het land.

Het lichaam van Gadhafi zou inmiddels zijn aangekomen in Misurata, de media krijgt later de mogelijkheid om het stoffelijk overschot te filmen.

Update 16.10 uur:
Zojuist zijn de eerste beelden van Gadhafi door Al-Jazeera uitgezonden. Daarop is te zien hoe zijn lichaam door de straten van Sirte wordt gesleept. Abdul Hafiz Ghoga, de vicevoorzitter van de Nationale overgangsraad heeft gezegd 'binnen enkele uren vrijheid voor alle Libiërs' af te zullen kondigen.

Hier is een overzicht te vinden van de gebeurtenissen in Libië de afgelopen tijd.