Proces begint tegen 'onderbroekenterrorist'

Bijna 2 jaar na de mislukte aanslag op een passagiersvliegtuig van Amsterdam naar Detroit, begint dinsdag het proces tegen de verdachte. De vermoedelijke terrorist Umar Farouk Abdulmutallab (24) had op Eerste Kerstdag 2009 explosieven in zijn onderbroek proberen te ontsteken, kort voor de landing.

Het leidde echter slechts tot een zeer klein brandje. Nederlander Jasper Schuringa (33) kon de man daarna overmeesteren.

Het proces begint met het samenstellen van een jury. De verdachte hangt een levenslange celstraf boven het hoofd als hij wordt veroordeeld. De man, die bekend staat als de 'onderbroekenterrorist', is aangeklaagd voor poging tot moord op 289 inzittenden van het vliegtuig.

De verdachte, een Nigeriaanse ministerszoon, heeft zijn advocaat ontslagen en wil zichzelf verdedigen. Zijn openingspleidooi is gepland voor 11 oktober. Hij heeft de rechter vorige maand nog vergeefs gevraagd om vrijlating omdat "moslims alleen geoordeeld en geregeerd mogen worden door de regels van de islam".

Proces begint tegen'onderbroekenterrorist'
Proces begint tegen'onderbroekenterrorist' (Foto: ANP)