Banken hebben beloningsbeleid iets verbeterd

Het beloningsbeleid bij banken in Nederland is verbeterd sinds de invoering van de Code Banken begin 2010. Dat meldt de commissie die de invoering van de code moet controleren vrijdag in een tussenrapportage. Wel heeft de commissie nog kritiekpunten.

De rapportage werd aangeboden aan minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Volgens de commissie is de werking van de code 'duidelijk merkbaar' en is een 'aanmerkelijke voortgang' geboekt.

Vooral de grotere Nederlandse banken lopen voorop in de invoering van de code en in transparantie over de beloning, stelt de commissie. Alle grote banken passen voor hun bestuursleden het principe toe dat de bonussen niet hoger mogen zijn dan het vaste salaris. Het totale inkomen van het bestuur is volgens de banken onder het gemiddelde van vergelijkbare functies binnen en buiten de bankensector.

De commissie uit wel haar zorgen over het gedrag van dochters van kleine buitenlandse banken. Daarnaast krijgen nog ongeveer zeshonderd bankmedewerkers zonder bestuursfunctie meer bonus dan is toegestaan. Vrijdag werd bekend dat werknemers in de financiële sector 3,1 procent meer zijn gaan verdienen in het tweede kwartaal van dit jaar. De gemiddelde loonstijging bedroeg 1,2 procent.

De Code Banken is oorspronkelijk begin vorig jaar door de NVB vastgesteld als zelfreguleringsmaatregel. Met de code wilden de banken het vertrouwen in de bankensector verbeteren.

In juni vorig jaar werd de code met terugwerkende kracht wettelijk vastgelegd, waardoor deze geldig is voor alle banken met een Nederlandse bankvergunning. Banken moeten voldoen aan eisen over beleid en transparantie. Ook zijn eisen vastgelegd over de hoogte van salaris en bonussen.

De NVB reageert verheugd op de positieve conclusie van de commissie. Wat betreft de te hoge bonussen voor de zeshonderd niet-bestuursleden wijst de vereniging op het feit dat dit vooral om internationale functies gaat. "Banken hebben een wereldwijd concurrerend speelveld en hebben in sommige landen te maken met afwijkende normen en beloningscultuur."