Grieks spoedberaad met EU en IMF

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos heeft maandagavond telefonisch spoedberaad belegd met internationale kredietverschaffers. Hij kondigde eerder op de dag bezuinigingen en versnelde hervormingen aan, waar door de internationale markten echter sceptisch op werd gereageerd.

Het spoedoverleg kan volgens de Griekse regering tot dinsdag in de kleine uurtjes duren of later deze week worden voortgezet. De Europese Commissie verwacht dat de Griekse autoriteiten uitleggen 'hoe zij de financieringsgaten in 2011 en 2012 denken te dichten en hoe zij met de structurele hervormingen en privatiseringen verder denken te gaan', zei een woordvoerder.

Eerder deze maand werd duidelijk dat de Griekse begroting voor 2011 een gat van twee miljard euro vertoont. De Griekse kredietverschaffers dreigen daarom het volgende deel van een in mei 2010 afgesproken lening van 110 miljard euro niet uit te keren. Zonder deze acht miljard euro dreigt Griekenland half oktober niet aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

De Griekse regering heeft om haar inkomsten te vergroten een extra onroerendzaakbelasting ingevoerd, die via de elektriciteitsrekening zal worden geïnd. Het Griekse publiek steigert echter bij een nog verdere lastenverzwaring en vakbondsleden bij het staatselektriciteitsbedrijf hebben aangekondigd te weigeren aan de inning mee te werken.

Bob Traa, vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds, stelt dat de regering van verdere noodbelastingen af moet zien en in plaats daarvan structurele hervormingen moet doorvoeren, bijvoorbeeld door af te stappen van het 'taboe' op het ontslaan van overheidspersoneel. Griekenland is wel van plan om voor 2015 150 duizend banen in de publieke sector op te heffen. "Als je dat meteen doet, ben je er veel sneller over heen", zei Traa. 'Onze ervaring is dat als je dingen gradueel doet, dit er toe kan leiden dat het publiek erg moe wordt' van bezuinigingsmaatregelen.


Grieks spoedberaad met EU en IMF (Foto: Novum)