'Jongeren vinden zwartwerken okť'

Ruim de helft van de jongeren (52 procent) heeft geen probleem met zwart werk. Drie op de tien denken dat alleen de werkgever strafbaar is bij zwart werk en niet de werknemer. Dat blijkt uit een enquête van Eenvandaag onder 1400 jongeren van 12 tot 24 jaar. Van de ondervraagden neemt 63 procent een baantje in de zomer.

Een op de vijf jongeren heeft de afgelopen twee jaar wel eens zwart gewerkt. Een bijna even grote groep geeft zelfs de voorkeur aan zwartwerken. Ze kiezen voor een zwart baantje, omdat dat beter verdient en het vrijblijvender is. Het risico van een boete en een naheffing nemen ze, voor zover ze daarvan op de hoogte zijn, voor lief.

Een grotere groep, ruim de helft van de jongeren, werkt liever wit. De verzekering bij ziekte en ongelukken en de bescherming tegen ontslag geven de doorslag.

Verreweg de meeste jongeren (93 procent) werken deze zomer wit. 40 procent van hen heeft echter geen contract getekend. Jongeren met een vakantiebaan werken voornamelijk in een winkel (27 procent) en in de horeca (16 procent).