Schilderij bespoten met verf in National Gallery

Een man heeft in de National Gallery in Londen een zeventiende-eeuws schilderij bewerkt met rode verf. De 57-jarige vandaal werd ter plekke door de politie aangehouden.

De aanval op het doek van de Franse schilder Nicolas Poussin gebeurde zondagmiddag, meldt de Britse krant The Guardian. Volgens een getuige bespoot de man het werk met rode verf en leek de man trots op zijn actie. Hij legde naar verluidt in het Frans uit waarom hij het gedaan had, maar zijn motieven zijn nog niet bekend. Hij probeerde ook niet weg te rennen.

Op het schilderij L'Adoration du Veau d'Or uit 1634 staan Israëlieten afgebeeld die een kalf aanbidden terwijl Mozes de Sinaï beklimt om de tien geboden in ontvangst te nemen. Tegen de tijd dat de vandaal in de kraag werd gegrepen, was het hele doek bedekt met rode verf. Een ander, kleiner schilderij raakte ook beschadigd.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een vandaal een schilderij aanvalt dat in een belangrijke kunstinstelling hangt. Een werk van de Franse kunstenaar Paul Gauguin in de National Gallery of Art in Washington raakte beschadigd toen een vrouw het doek van de muur probeerde te trekken.

In 2006 werd een 'bekende' kunstvandaal gearresteerd nadat hij in het Rijksmuseum een doek van de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilder Bartholomeus van der Helst met aanstekerbenzine had bespoten. De foto van de Duitser circuleerde bij verschillende kunstinstellingen, maar dat kon de aanval niet voorkomen.