De Unie wijst pensioenakkoord af

De leden van vakbond De Unie wijzen het pensioenakkoord af. De bestuursraad van De Unie wijst het akkoord daarom af en vindt dat de onderhandelaars terug naar de onderhandelingstafel moeten. De vakbond laat donderdag weten het akkoord 'een grote flop' te vinden.

Bestuursvoorzitter van De Unie Rendert Algra noemt het schokkend dat onder middeninkomens, professionals en hoger personeel draagvlak ontbreekt voor het akkoord. "Onze doelgroep heeft helemaal geen vertrouwen in de uitwerking van het pensioenakkoord. Daarom krijgt het gemiddeld een 4 als rapportcijfer. Dan ben je dus gezakt voor het Unie-examen."

Het meest heikele punt voor de achterban van De Unie is de verdeling van de risico's tussen de generaties en tussen werknemers en werkgevers. Dit zou oneerlijk zijn. Ook zouden minpunten over het aanvullende pensioen zijn 'weggemoffeld'.

De Unie wil het akkoord dat er nu ligt verbeteren. "Hoezo kan er over een eerlijker verdeling van risico's niet meer heronderhandeld worden?", vraagt Algra zich af.

Eerder wezen FNV Bondgenoten en Abvakabo het akkoord tussen werknemers, werkgevers en het kabinet af. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over onder meer het verhogen van de pensioenleeftijd, het verhogen van de AOW en de pensioenpremies.