Jarige Prins Philip wil met pensioen

Prins Philip, de kleurrijke en vaak openhartige echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth II, heeft vrijdag zijn negentigste verjaardag gevierd. Hij verkeert in goede gezondheid maar heeft aangekondigd een stapje terug te willen doen.

De Britse pers prees de prins voor de tientallen jaren dat hij Elizabeth terzijde heeft gestaan, maar kon het niet laten ook Philips bekendste eigenschap nog eens in het zonnetje te zetten: zijn loslippigheid. De Britse krant The Independent vond voor elk levensjaar van de prins een pijnlijke dan wel ontwapenende blunder.

Zo waarschuwde Philip een Britse student voor spleetogen als hij te lang in China zou verblijven, en vroeg hij zanger-met-de-slaapkamerstem Tom Jones na een optreden ten paleize of hij zijn mond soms met grind spoelde. Ook noemde de prins de nieuwe, peperdure Britse ambassade in Berlijn tijdens de openingsreceptie 'een enorme verspilling van ruimte'.

De rijzige prins-gemaal heeft nog altijd het voorkomen van een militair, maar raadt de vele hulporganisaties die hij voorzit aan vast op zoek te gaan naar een opvolger. Philip verklaart openlijk aan het eind van zijn werkzame leven te staan. In een televisie-interview, vrijdag, ter gelegenheid van zijn verjaardag zei hij zijn 'houdbaarheidsdatum' ten zien naderen.

"Ik vind dat ik mijn aandeel wel heb geleverd. Nu wil ik het er even van nemen. Met minder verantwoordelijkheid, minder haast, minder gepieker over gespreksstof. Bovendien verslechtert mijn geheugen en vergeet ik namen. Ja, ik ga zogezegd achteruit."

De van origine Griekse prins Philip trouwde Elizabeth in 1947. Hij doorliep een succesvolle loopbaan bij de Britse marine. Ter ere van zijn verjaardag krijgt de prins-gemaal onder meer een eresaluut en wordt er een herdenkingsmunt geslagen.


Jarige Prins Philip wil met pensioen (Foto: Novum)