'Nationaal Songfestival wordt een puinhoop'

De nieuwe opzet van het Nationaal Songfestival zorgt voor een hoop gemor. Veel artiesten en producers reageren negatief op de open inschrijvingen. Zij vrezen dat de TROS niets met hun inzending doet of bepaalde artiesten worden voorgetrokken.

"Echte professionals als Borsato-componist John Ewbank en ik zullen niet aan deze zoektocht meedoen", reageert Eric van Tijn donderdag in het AD. "Wij zullen nooit onze beste liedjes in die TROS-koffer dumpen. Er is geen enkele garantie dat er iets met een inzending wordt gedaan. Zo werkt het in onze business niet."

Songfestivalkenner Cornald Maas vreest dat gerenommeerde artiesten uitblijven. "Iemand als Waylon en Sharon den Adel van Within Temptation, die eerder aangaven wel open te staan voor het Songfestival, gaan toch niet in deze fase van hun carrière zo'n competitie aan?", vraagt hij zich af.

Maas denkt bovendien dat de TROS bepaalde artiesten vooraf al een finaleplek zal toezeggen. Daar is ook Gerard Joling bang voor. "Ongetwijfeld zal de omroep nu al onuitgesproken voorkeuren hebben. Het lijkt me sterk dat dit systeem honderd procent waterdicht is."

Ook Jaap Buijs, manager van de Volendamse sterren, haalt uit naar de nieuwe opzet. Hij vindt het veel te ingewikkeld. "De TROS krijgt een onoverzichtelijke brij inzendingen voor de kiezen. Daaruit kiezen wordt ongetwijfeld een puinhoop."

Bekende en onbekende talenten kunnen zich tot 30 september inschrijven voor het Nationaal Songfestival. Begin oktober maakt een jury zes of zeven kandidaten bekend.


'Nationaal Songfestival wordt een puinhoop' (Foto: Novum)

Meer over het Songfestival vind je op ons forum.