Powned wil snel uit publieke bestel

De jonge omroep Powned wil zo snel mogelijk uit het publieke bestel en voor zichzelf beginnen. Dat zegt hoofdredacteur Bert Huisjes zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Eerder was al duidelijk dat Powned niet bereid is om te fuseren met een van de gevestigde omroepen, zoals dat van het kabinet op termijn moet. "Wie dat bedacht heeft is niet goed bij zijn hoofd", zegt Huisjes. "We zijn in het publieke bestel gekomen om het anders te doen. Dan gaan we ons zeker niet aansluiten bij een oude omroep. Fuseren is hetzelfde als opheffen."

Powned heeft nu net als WNL nog de aspirantstatus. Als de omroep erin slaagt in het voorjaar van 2014 de benodigde 150.000 leden te hebben binnengehaald, mogen ze in principe blijven. De omroep is dat echter niet van plan. "We hebben een licentie tot 2016, ongeacht hoeveel leden we overhouden. Dus we hoeven geen leden. Die zullen ook wel gek zijn. Straks moeten ze vijftien euro betalen voor een omroep die toch verdwijnt."

De omroep wil daarom voor zichzelf beginnen. "Zodra we kunnen stappen we uit het bestel." Powned wordt volgens Huisjes dan een producent die zijn programma's verkoopt aan een commerciële zender als SBS of RTL.


Powned wil snel uit publieke bestel (Foto: Novum)