IJsland moet binnen drie maanden terugbetalen

De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) heeft IJsland vrijdag drie maanden de tijd gegeven om de vergoedingen die de Britse en Nederlandse overheden ter compensatie aan depositohouders uitbetaalden vanwege het bankroet van de IJslandse bank Icesave terug te betalen.

"IJsland is verplicht om de minimale compensatie aan spaarders uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit te betalen", aldus een verklaring op de website van de in België gevestigde Europese toezichthouder.

Volgens een wettelijke verplichting middels een verdrag tussen de regeringen van de zogenaamde Europese economische vrijhandelszone, waartoe naast de 27 staten van de Europese Unie ook IJsland, Noorwegen en Liechtenstein behoren, ontkomt Reijkjavik niet aan de minimale vergoeding.

"IJsland was verplicht om 20.000 euro per depositohouder te garanderen, nadat Landsbanki en de Nederlandse en Britse divisie van de bank genaamd Icesave in oktober 2008 failliet gingen", meldt de EVA in zijn advies aan de IJslandse overheid.

"Door de spaarders van Icesaves Nederlandse en Britse divisies deze minimumgarantie niet te bieden, handelt IJsland in strijd met de richtlijnen."

Het Verenigd Koninkrijk en Nederland betaalden de Britse en Nederlandse spaarders, pakweg 340.000 personen, in totaal 3,9 miljard euro ter compensatie.

Op 9 april stemde ongeveer 60% van de IJslandse kiesgerechtigden tijdens een referendum tegen de zogenaamde Icesave-deal, waar de regering reeds zijn goedkeuring aan had gegeven. In maart 2010 stemde ruim 93% van de kiezers reeds tegen een eerder plan om de Britse en Nederlandse spaarders te compenseren.

In het geval IJsland binnen drie maanden niet aan zijn verplichtingen voldoet zal de kwestie voorgelegd worden aan de gerechtelijke commissie van de organisatie.