IJslandse opsteker voor Nederlandse gemeenten

De gemeenten Alphen aan den Rijn en Dordrecht, die geld hadden ondergebracht bij de IJslandse bank Landsbanki, hebben een voorkeurspositie bij de afhandeling van de boedel van de failliete bank. Dat heeft een rechtbank in de IJslandse hoofdstad Reykjavik vrijdag bepaald.

Een groep banken die ook geld terug hopen te krijgen van Landsbanki, vooral bekend van dochterbedrijf Icesave, had bij de rechtbank bezwaar gemaakt tegen de voorkeurspositie van Nederlandse en Britse lokale overheden. Dat bezwaar is afgewezen. De banken die het proces hadden aangespannen, kunnen nog wel beroep aantekenen.

Gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland, die ook veel geld kwijtraakte, noemt de uitspraak een stap in de goede richting. Zij denkt dat de gemeenten en provincies het grootste deel van hun geld zullen terugkrijgen. Voor hen zou hetzelfde gelden als voor Alphen aan den Rijn en Dordrecht.

Nederlandse gemeenten en provincies bleken na het omvallen van Landsbanki in 2008 tientallen miljoenen bij de bank te hebben ondergebracht. In tegenstelling tot particulieren, die hun spaargeld tot 100.000 euro vergoed kregen, hebben de overheden tot nu toe nog niets teruggekregen.