IJsland wijst Icesave-deal af

De IJslandse bevolking heeft een akkoord over het terugbetalen van 5 miljard euro aan Nederland en Engeland afgewezen in een referendum. Bijna 57 procent stemde tegen, blijkt uit voorlopige resultaten. Premier Johanna Sigurdardottir sprak van een teleurstellende uitkomst.

Het gaat om geld dat Nederlanders en Britten op een rekening van de IJslandse bank Icesave hadden staan toen die failliet ging. De overheden van Nederland en Engeland vergoedden de schade voor hun gedupeerde burgers. Nu willen ze dat geld terughebben van IJsland.

Een grote meerderheid van het IJslandse parlement wil het ook teruggeven, maar de bevolking heeft daar in een referendum niet mee ingestemd. Een vorig akkoord werd vorig jaar al met een overweldigende meerderheid afgewezen.

Daarom werden verbeteringen aangebracht. De kwestie zorgt voor veel wrijving tussen de drie landen en maakt het herstel van IJsland na de economische crisis moeilijk. De regering hoopte dan ook sterk dat de bevolking met de nieuwe afspraken zou instemmen.