''Turkije stelt christenen achter''
Het aantal christenen dat in Turkije leeft is in de loop van de vorige eeuw als gevolg van volkerenmoord, verbanning en vervolging gedaald van 20% tot 0,3%. De overgebleven circa 80.000 Armeense en rond de 15.000 Syrisch-orthodoxe christenen hebben volgens de IGFM tot op heden niet dezelfde rechten als de moslims. De IGFM haalt bijvoorbeeld de moord aan op de christelijke burgemeester Gevriye Aslan, op 17 juli, in het Turkse dorp Dayro Du Slibo. Deze aanslag bewijst volgens de organisatie dat christenen die op uitnodiging van de Turkse regering terugkeren naar hun dorpen, hun leven en eigendommen niet zeker zijn.
Ook het Instituut voor Islamvragen van de Duitse Evangelische Alliantie signaleert dat christenen in Turkije nog immer achtergesteld worden. Nog steeds komt onteigening van kerkelijke bezittingen voor. Met name Armeense stichtingen zijn daarvan het slachtoffer. Ambtenaren verhinderen verder met gecompliceerde en bijna onmogelijke richtlijnen de bouw van nieuwe kerken. Het opleiden van andere dan moslimgeestelijken is al sinds 1970 verboden.
Hier komt nog bij dat de Turkse overheid de moord op 1,5 miljoen Armeniėrs en zo’n 500.000 Assyrische christenen tijdens de Eerste Wereldoorlog blijft ontkennen, of beter gezegd doodzwijgen. Alleen al het noemen ervan wordt strafrechtelijk vervolgd.
Fel tegen
Ondertussen blijft de eurofractie ChristenUnie-SGP fel tegen toetreding van Turkije. ''Onder de vleugels van het Presidium voor Religieuze Aangelegenheden verschaft de Turkse Republiek de soennitische hoofdrichting van de islam ruime maatschappelijke ontplooiingsmogelijkheden. Kom daar eens om bij de christelijke kerken in Turkije!'', aldus europarlementariėr drs. B. Belder.
Vorige week zei premier Balkenende dat angst voor de islam geen rol mag spelen bij een eventuele toetreding van Turkije tot de EU.