Cannes sluit af met uitreiking Gouden Palm

Met de uitreiking van de prestigieuze Gouden Palm wordt zondagavond de 64e editie van het Filmfestival van Cannes afgesloten. De jury onder leiding van acteur Robert de Niro reikt tijdens de slotceremonie in het festivalpaleis de Gouden Palm uit en de prijzen voor beste acteur, actrice, regie en scenario.

In totaal dingen dit jaar twintig titels mee naar de prijzen. In de favorietenlijstjes van de internationale filmjournalisten worden vooral het filosofische epos The Tree of Life met acteur Brad Pitt, de Fins-Franse tragikomedie Le Havre (over een schoenenpoetser die een illegaal jongetje in huis neemt) en de zwijgende zwart-witkomedie The Artist als favorieten genoemd.

Voor de prijs voor beste actrice geldt Tilda Swinton als grote kanshebber. Zij speelt in het drama We need to talk about Kevin een moeder die in het reine probeert te komen met de massaslachting die haar zoon op zijn school heeft aangericht. Regisseur Lars von Trier, die meedingt naar de prijzen met zijn film Melancholia, is niet bij de ceremonie aanwezig. Het festival verklaarde hem eerder deze week 'persona non grata’ nadat hij tijdens een persconferentie voor de grap had geroepen dat hij een nazi is.