FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 mei 2011

Russische ijsbreker lekt straling

Een Russische, door kernenergie aangedreven ijsbreker is op weg terug naar zijn thuishaven nadat er een stralingslek werd geconstateerd. Dat heeft Rosatomflot, de scheepvaarttak van het Russische kernagentschap, donderdag gezegd.

Een kleine toename van de hoeveelheid straling werd gemeten in het ventilatiesysteem van de kernreactor in het schip. Volgens Rosatomflot gaat het om een 'verwaarloosbare' stijging in de hoeveelheid straling. Als het stralingsniveau nog verder stijgt kan het schip echter overgaan op een dieselmotor.

De ijsbreker was werkzaam aan de noordkust van West-Siberië. De terugreis naar de thuishaven in Moermansk zal zo'n vijf dagen duren.

Hotel ontruimd wegens grote brand

In een hotel in het Groningse Ter Apel heeft donderdagavond een grote brand gewoed. Het hotel werd direct ontruimd. Vooral de achterzijde van het pand raakte beschadigd. Gasten van het hotel die zouden blijven slapen, moeten de nacht elders doorbrengen, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak omstreeks 18.15 uur uit in hotel Boschhuis aan de Boslaan. De brand zou zijn ontstaan in de keuken. Omstreeks 20.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Niemand raakte gewond. Volgens de woordvoerder van de brandweer waren er niet heel veel gasten in het hotel aanwezig.

Bij de brand kwamen geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. "De rook ging recht omhoog." Daarbij staat het hotel in een bosrijke omgeving, dus er staan nauwelijks gebouwen in de omgeving.

Hoewel de achterzijde beschadigd raakte, kon het grootste deel van het pand behouden blijven. Wel liep de rest van het pand rook- en waterschade op.

Bevrijdingsdag afgesloten met 5 meiconcert

Het traditionele 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam is donderdag rond 21.00 uur begonnen. Het sluit de 66e editie van Bevrijdingsdag af. Koningin Beatrix, premier Mark Rutte en hoogwaardigheidsbekleders wonen het bij.

Het concert heeft niet zoals in voorgaande jaren plaats op een drijvend podium, maar op de Jan Vinckbrug over de Nieuwe Prinsengracht. De tweehonderd gasten zitten wel op een drijvende tribune. Daarnaast staan veel toeschouwers op de kade of zitten ze in bootjes op het water.

Het 5 meiconcert wordt dit jaar verzorgd door Het Gelders Orkest onder leiding van de Oostenrijkse dirigent Sascha Goetzel. Het optreden begint met een ouverture gearrangeerd door Rogier Bosman. Ook sopraan Annemarie Kremer, zanger Alain Clark en zangeres Wende verschijnen op het podium.

Net als tijdens de Nationale Herdenking op de Dam woensdag gelden ook tijdens het concert extra veiligheidsmaatregelen.

Bevrijdingsdag afgesloten met 5 meiconcert
Bevrijdingsdag afgesloten met 5 meiconcert (Foto: ANP)

Festivals trekken tienduizenden

De bevrijdingsfestivals in verschillende steden in Nederland hebben donderdag tienduizenden bezoekers getrokken.

Het festival in Amsterdam heeft donderdag ongeveer 40.000 bezoekers getrokken. Dat liet de organisatie weten. Het hoofdpodium stond op de Dam. Daar traden artiesten op als Waylon en Perquisite. Ook waren er podia op het nabijgelegen Beursplein en het plein aan de Nes.

Het Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk werd donderdagmiddag te druk en moest de poorten daarom tijdelijk sluiten. Er kwamen ruim 30.000 mensen naar de Domstad om de vrijheid te vieren. Volgens de organisatie was dat net iets minder dan vorig jaar.

De organisatie van het bevrijdingsfestival in Zwolle kon donderdagavond geen bezoekersaantal noemen. Een woordvoerster schatte dat er dit jaar iets minder mensen waren dan vorig jaar, toen kwamen er tussen de 145.000 en 150.000 mensen naar het bevrijdingsfestival in de Overijsselse stad. Dit jaar was er een podium minder en was het terrein waarop het festival werd gehouden wat kleiner.

Festivals trekken tienduizenden
Festivals trekken tienduizenden (Foto: ANP)

[EL] Uitslag Sporting Braga - Benfica

Sporting Braga heeft zich ten koste van Benfica weten te plaatsen voor de finale van de Europa League. Het won thuis met 1-0, waarmee de 2-1 nederlaag in de heenwedstrijd werd goedgemaakt.

In het eerste duel in Lissabon richtte Braga zich vooral op het verdedigen, maar donderdag werd vanaf het begin de aanval gezocht. Ook Benfica zocht de aanval, waardoor er een leuke wedstrijd ontstond. Na enkele kleine kansjes was het in de 19e minuut raak, Custiódio kopte ondanks zijn geringe lengte raak. Benfica kreeg nog voor rust een goede kans op de gelijkmaker, maar de inzet van Saviolo belandde op de paal.

Na rust was het gedaan met de attractiviteit. De aanvallen van Braga hadden veel energie gekost en de ploeg richtte zich nu op het verdedigen. Benfica moest wel, maar leek niet in staat door de muur van Braga te breken. Toch waren er wel kansen op de 1-1. Een schot van Gaitan werd gered door Artur, een minuut later kon Saviola net niet zijn knie tegen de bal krijgen. In de slotfase greep Artur nog naast een bal, maar die werd door zijn ploeggenoten van de lijn gehaald.

In de finale treft Braga FC Porto, dat weliswaar met 3-2 verloor van Villareal, maar de heenwedstrijd al met 5-1 had gewonnen.

 

Sporting Braga*

1 - 0

Benfica

 19' Custódio
   
 
 Gele kaart: Sílvio, Paulão, Artur, (Sporting Braga), Peixoto, M. Pereira, Coentrão, Luisão, (Benfica)
 
Stadion: Estadio Minucipal de Braga, Braga
Toeschouwers: 25.384
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Artur
Garcia
Paulão
Rodriguez
Sílvio
Custódio
Mossoró (Kaká/80)
Viana
Alan
Meyong (Barbosa/87)
Lima (Salino/73)
  Roberto
M.Pereira
Luisão
Jardel
Coentrão
Gaitán
Garcia
Martins (Alan Kardec/81)
Peixoto (Jara/58)
Saviola (Felipe Menezes/87)
Cardozo

 

[EL] Uitslag Villarreal - FC Porto

FC Porto heeft zich zoals verwacht geplaatst voor de finale van de Europa League. De Portugese club verloor donderdag weliswaar de tweede halve finale van Villarreal met 3-2, maar omdat vorige week in eigen huis met 5-1 werk gewonnen, verzekerde de club zich van een plek in de finale op 18 mei in Dublin.

Villarreal had aangekondigd om in de thuiswedstrijd tegen Porto de aanval te zoeken en de ploeg begon via Ruben en Cani furieus. Na zeventien minuten wist laatstgenoemde doel te treffen. De nummer drie van Spanje ging door en bracht Porto in moeilijkheden, maar wist niet door te drukken, omdat onder meer Rossi voor eigen succes ging, waar afspelen een betere optie was geweest.

Nog voor rust kwamen de Portugezen via Hulk langszij, waardoor de wedstrijd wat betreft het bereiken van de finale gespeeld was. Falcao bracht de bezoekers net na rust zelfs op voorsprong. De thuisclub wilde niet van opgeven weten en Nilmar had tussen de Portugese doelpunten door nog twee grote kansen verprutst. Via Capdevilla en Rossi werd de eer uiteindelijk toch nog gered.

Villarreal CF

3 - 2

FC Porto

 17' Cani
 75' Capdevilla
 80' Rossi (pen)
   40' Hulk
 48' Falcao
 
 Gele kaart: Bruno, Wakaso, (Villarreal CF), Falcao, Sapunaru, Otamendi, Micael, (FC Porto)
 
Stadion: El Madrigal, Vila-real
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Rocchi (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
López
Mario
Musacchio
Bruno
Capdevila
Cani
Matilla (Wakaso/57)
Cazorla (Marchena/57)
Nilmar (Senna/67)
Rubén
Rossi
  Hélton
Sapunaru
Rolando
Otamendi
A.Pereira
Guarin
Fernando (Micael/61)
Moutinho (Souza/52)
Hulk
Falcao
C.Rodríguez (J.Rodriguez/32)

Voorbeschouwing Grand Prix van Turkije

Komend weekend staat in Turkije de vierde race van het Formule 1-seizoen 2011 op het programma. Het Europese seizoen wordt geopend, waardoor vele teams met de eerste grote updates van het jaar komen en de kaarten opnieuw geschud worden. Sebastian Vettel won de eerste twee races, terwijl Lewis Hamilton de vorige race in China te sterk was. Kunnen beide kemphanen dit keer weer om de zege strijden, of gooien Mark Webber of Jenson Button roet in het eten? Vind Ferrari de weg naar boven en kan Mercedes ook dit keer meedoen om het podium? Weet Virgin eindelijk een stap naar voren te zetten? We weten het zondagmiddag.

Het bijna 5,5 kilometer lange circuit is gebouwd nabij de havenstad Istanbul. De gebouwen rond de baan kennen een typische Turkse architectuur met allerlei bogen en poorten. De baan zelf kent een relatief kort recht stuk bij start en finish, maar door de langzame chicane ervoor is inhalen mogelijk. Ook het lange rechte stuk achterop het circuit biedt goede inhaalmogelijkheden, mits de slipstream goed is. Eerder op de baan ligt bocht acht die voor de coureurs liefst drie instuurmomenten kent.


Bron: FIA.com

Lengte: 5.338 km
Aantal ronden: 58
Totale lengte: 309.396 km
Ronderecord: 1:24.770 (Montoya - McLaren-Mercedes MP4-20, 2005)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 68
2 Lewis Hamilton McLaren 47
3 Jenson Button McLaren 38
4 Mark Webber Red Bull 37
5 Fernando Alonso Ferrari 26
6 Felipe Massa Ferrari 24
7 Vitaly Petrov Lotus Renault GP 17
8 Nick Heidfeld Lotus Renault GP 15
9 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 10
10 Kamui Kobayashi Sauber 7
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 6
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 4
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Adrian Sutil Force India F1 2
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
16 Jarno Trulli Team Lotus 0
17 Rubens Barrichello Williams 0
18 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
20 Timo Glock Virgin Racing 0
21 Sergio Perez Sauber 0
22 Pastor Maldonado Williams 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Teams

Pos. Team Punten
1 Red Bull 105
2 McLaren 85
3 Ferrari 50
4 Lotus Renault GP 32
5 Mercedes Grand Prix 16
6 Sauber 7
7 Scuderia Toro Rosso 4
8 Force India F1 4
9 Team Lotus 0
10 Williams 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0


De eerste Formule 1-race op Istanbul Park vond in 2005 plaats. Kimi Räikkönen was de beste, voor Fernando Alonso en Juan Pablo Montoya die een zekere tweede plaats twee ronden voor het einde weggooide door wijd te gaan in de beroemde bocht acht en hierbij Tiago Monteiro raakte. Mede door het incident kon Alonso zijn eerste Formule 1-wereldkampioenschap op zijn naam geschrijven.

Een jaar later begon het tijdperk Felipe Massa. De Braziliaan heeft door drie zeges op rij een goede band het het circuit opgebouwd. Een spin van Vitantonio Liuzzi op de racelijn had een grote impact op het verloop van de race, omdat het hele veld na dertien ronden binnenkwam voor een pitstop. Omdat Michael Schumacher op Massa moest wachten wist Alonso de tweede plaats te grijpen en deze ondanks een fel gevecht niet meer af te staan.

In 2007 was Ferrari oppermachtig en zegevierde Massa voor zijn nieuwe teamgenoot Räikkönen. Een jaar later leverde Ferrari een felle strijd met de McLaren van Lewis Hamilton die ondanks het inhalen van Massa niet kon winnen omdat hij een keer extra naar de pits moest.

In 2010 was de poleposition voor Red Bull-coureur Mark Webber, voor Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. De beste start was voor Webber, Vettel en Hamilton, maar laatstgenoemde kon later in de eerste ronde Vettel weer passeren, terwijl Jenson Button voor plaats vier Michael Schumacher pakte. Hierdoor konden in de race de Red Bulls en de McLarens wegrijden, terwijl Schumacher de rest van het veld ophield.

Vettel wist dankzij een vroegere eerste pitstop Hamilton te passeren en ging op jacht naar zijn teamgenoot Webber. Deze situatie duurde tot de veertigste ronde toen Vettel op het lange rechte stuk een inhaalpoging op Webber waagde en beide rijders elkaar raakten en crashten. Hamilton en Button pakten de eerste twee plaatsen over, terwijl Webber met een beschadigde bolide verder reed. Vettel moest met schade opgeven.

De McLarens konden naar de zege cruisen, maar deden dit ondanks aandringen van het team niet. Op de boordradio van Hamilton en Button werd geroepen dat ze brandstof moesten besparen, maar toch waagde Button een inhaalpoging op zijn teamgenoot. De wereldkampioen van 2009 leek in zijn opzet te slagen, maar Hamilton pakte hem bij het opdraaien van start/finish terug en reed alsnog naar de zege, voor Button en Webber.

Vrijdag 6 mei 2011

09:00 - 10:30 vrije training 1
13:00 - 14:30 vrije training 2

Zaterdag 7 mei 2011

10:00 - 11:00 vrije training 3
13:00 - 14:00 kwalificatie

Zondag 8 mei 2011
14:00 2011 Formula 1 DHL Turkish Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 7 mei 12.55-14.15 uur RTL GP: Formule 1 - Turkije - Kwalificatie
Zo 8 mei 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Turkije - Pre-show
Zo 8 mei 13.55-16.10 uur RTL GP: Formule 1 - Turkije - Race
Zo 8 mei 20.00-20.30 uur RTL GP: Formule 1 - Turkije - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 7 mei 12.10-14.15 uur BBC1: Formule 1 - Turkije - Kwalificatie
Zo 8 mei 13.10-16.00 uur BBC1: Formule 1 - Turkije - Race
Zo 8 mei 20.00-20.30 uur BBC3: Formule 1 - Turkije - Samenvatting

Nederlandse tijden

Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 11 °C 13 °C 70 % lichte regen
Zaterdag 11 °C 15 °C 0 % zonnig
Zondag 11 °C 15 °C 30 % kans op buien
Bron: The Weather Channel

Filmrechten boek Bonita Avenue verkocht

Filmmaker Mark de Cloe heeft met zijn agentschap Henneman Agency de filmrechten gekocht van het boek Bonita Avenue van Peter Buwalda. Dat heeft het agentschap donderdag gemeld.

De vorig jaar bij uitgeverij De Bezige Bij verschenen debuutroman staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs, die op 9 mei wordt uitgereikt. Bonita Avenue behoort ook tot de vijf kanshebbers voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandse thriller, waarvan de uitreiking op 31 mei plaatsvindt. De vertaalrechten zijn onder meer verkocht aan Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

De ruim vijfhonderd pagina's tellende roman gaat over de situatie in een familie ten tijde van de vuurwerkramp in Enschede. Ook in het gezin Sigerius explodeert de boel.

De Cloe is onder andere bekend van de films Het Leven uit een Dag (2009), Shocking Blue (2010) en De Sterkste Man van Nederland (2011).

Mary J. Blige start opnames film Nina Simone

Mary J. Blige begint aan het eind van deze maand met de opnames van een film over Nina Simone. De biografie gaat over het pad naar roem van de Amerikaanse zangeres Simone. Het project werd in 2005 al aangekondigd, maar toen was het nog niet bekend wanneer de opnames van start zouden gaan.

"Ik ben nu bezig met acteerlessen", vertelt de 40-jarige Blige aan het Amerikaanse blad Us Weekly. De singer-songwriter heeft vaker uitstapjes gemaakt naar de acteerwereld. Ze was onder meer te zien in de series 30 Rock, Strong Medicine en Entourage.

Binnenkort starten ook de opnames van de verfilming van de Broadway-musical Rock of Ages, waarin Blige speelt naast onder anderen Tom Cruise en Alec Baldwin. "Ik heb zoveel lol tijdens de voorbereidingen", jubelt Mary. "Ik houd van Tom. Hij wil echt het beste voor iedereen. Van zo iemand moet je gewoon houden."

Naast haar filmprojecten is Blige druk bezig met een nieuwe plaat, die in september moet uitkomen. Volgens Mary gaan de nummers over 'goede onderwerpen'. "Het zijn liedjes die mensen door moeilijke tijden kunnen helpen. Ze kunnen je aan het huilen of aan het lachen maken en aan het dansen of aan het denken zetten. Het wordt een emotionele achtbaan."


Mary J. Blige start opnames film Nina Simone (Foto: Novum)

[Giro] Cavendish wil minstens één rit winnen

Mark Cavendish heeft zich als doel gesteld de komende Giro minstens één rit te winnen. De grootste concurrentie voor de sprinter zal komen van Tyler Farrar en Alessandro Petacchi.

De komende Ronde lijkt echter niet erg geschikt voor sprinters. In de drie weken moet veel geklommen worden en zijn er slechts vijf etappes waar er een kans is op een massasprint. "De ploegentijdrit, waarmee de Giro start, is uiteraard de eerste doelstelling van onze ploeg, daarna richt ik mij op de vlakke etappes. Ik wil wel minstens één sprint winnen." Ploegleider Valerio Piva heeft er wel vertrouwen in: "Italië is een tweede thuis voor Mark. Hij is erg gemotiveerd en met Renshaw als piloot zal hij moeilijk te kloppen zijn."

Tyler Farrar zal naar verwachting de grootste concurrent worden voor de Brit. "Cavendish was de voorbije drie jaar dé sprinter van het peloton. Maar ik ben elk jaar een stap dichter gekomen", aldus Farrar. "Ik hou echt van de Giro, het is misschien wel mijn favoriete grote ronde. Het is prachtig land, de fans zijn fanatiek en het is een race met geschiedenis. Ik vind het hier altijd fijn. Ik ben ervan overtuigd dat ik de snelheid heb om Cavendish te kloppen. Als de vorm goed is en ik word goed afgezet kan het. Dat bewees ik toch al in de Vuelta."

Auto met kapotte tank in brand door sigaret

Een automobilist is donderdagavond in Oss gewond geraakt toen zijn auto tijdens het opsteken van een sigaret in brand vloog. De afsluiting van de gastank was losgetrild, waardoor de wagen zich langzaam met gas had gevuld. De 39-jarige automobilist uit Lith liep meerdere brandwonden op en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het incident vond rond 18.30 uur plaats op de Huizenbeemdweg. De auto is volledig uitgebrand. Volgens Omroep Brabant was ook sprake van een ontploffing waarbij glas en airbags tientallen meters verderop terechtkwamen.

Hoe het met het slachtoffer is, is onbekend.

Broertje Seedorf traint mee bij Volendam

FC Volendam verwelkomt deze week een opvallende verschijning op de club, zo meldt het Noordhollands Dagblad vandaag.

Jürgen Seedorf, het 30-jarige 'broertje van', is deze week te gast bij de selectie van trainer Gert Kruys. De kleine Seedorf is een vriend van aanvoerder Olaf Lindenbergh en traint kortstondig mee bij de Jupiler League-club

Volendam benadrukt dat Seedorf niet in beeld is als versterking voor de selectie. Seedorf speelde vroeger in de jeugdopleiding van Ajax en Real Madrid. Tot een definitieve doorbraak kwam het uiteindelijk niet.

Seedorf koos na in het slop raken van zijn carrière eieren voor zijn geld en stortte zich in de muziekwereld. Momenteel maakt hij vooral furore in de internationale reggaewereld onder de artiestennaam Joggo. Seedorf staat onder contract bij platenlabel Sound Quake.

Clinton: Gadhafi moet vertrekken

Het afzetten van de Libische leider Moammar Gadhafi is de beste manier om de Libische burgerbevolking te beschermen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton donderdag voorafgaand aan een internationale conferentie waar de situatie in Libië werd besproken.

Clinton riep Gadhafi op zijn 'meedogenloze en gewelddadige aanval op burgers' te staken, zich terug te trekken uit de steden die door zijn militairen worden belegerd en 'af te treden'. "Dit is de uitkomst waar we naar op zoek zijn", aldus Clinton.

Clinton zei dat de Amerikaanse regering, in samenspraak met het Amerikaanse Congres, een deel van de bevroren Libische tegoeden beschikbaar wil stellen voor hulp aan de rebellen. Dit zou boven op de omgerekend 16,8 miljoen euro komen die reeds is toegezegd door de Verenigde Staten. De VS heeft ruim 20 miljard euro aan Libische tegoeden bevroren. De opstandelingen hebben aangegeven de komende maanden ongeveer 1 miljard euro nodig te hebben.

De Contactgroep Libië kwam onder andere overeen een internationaal fonds op te zetten waar de opstandelingen in Libië uit kunnen putten voor fundamentele benodigdheden zoals voedsel en medicijnen. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini hebben diverse landen al ruim 168 miljoen euro aan humanitaire hulp toegezegd.

[Giro] Farrar, Le Mével kopmannen Garmin-Cervélo

Ook Garmin-Cervélo heeft zijn selectie bekend gemaakt voor de Giro d'Italia, die zaterdag van start gaat in Turijn. Als kopman voor de sprints gaat Tylar Farrar mee naar Italië. Christophe Le Mével moet zorgen voor een hoge klassering in het eindklassement.

De volledige selectie van Garmin-Cervélo is als volgt; Tyler Farrar, Tom Peterson, Peter Stetina (VSt), Cameron Meyer, Brett Lancaster, Matthew Wilson (Aus), Christophe Le Mével (Fra), Murillo Fischer (Bra) en David Millar (GBr).

Wilders kritisch over asielzoekersplan Leers

PVV-leider Geert Wilders is kritisch over de plannen van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) voor asielzoekers. Leers wil dat asielzoekers die in Nederland mogen blijven sneller een huis krijgen en dus minder lang in asielzoekerscentra hoeven te blijven.

De leider van de gedoogpartner van de coalitie stelt donderdag in een reactie dat als dit ervoor zorgt dat de gemiddelde Nederlander langer op de wachtlijst voor een woning moeten staan, hij absoluut niet akkoord kan gaan met het plan.

Donderdag werd bekend dat de minister onder meer asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen niet meer zelf wil laten kiezen waar ze gaan wonen. Asielzoekers mogen nog wel een voorkeur uitspreken, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hakt de knoop door.

Het COA wijst een gemeente aan, die binnen tien weken een geschikte woning moet aanbieden. Met de maatregelen wil Leers bereiken dat asielzoekers sneller kunnen beginnen met inburgeren. De huidige werkwijze duurt de minister bovendien te lang en kost te veel geld. Met de plannen hoopt Leers jaarlijks 65 miljoen euro te besparen.


Wilders kritisch over asielzoekersplan Leers (Foto: Novum)

Real wil alsnog straf voor spelers Barça

Real Madrid heeft bij de UEFA beroep aangetekend tegen de beslissing om geen actie te ondernemen tegen de spelers van FC Barcelona. De club uit de Spaanse hoofdstad beschuldigt de spelers van de aartsrivaal van theatraal gedrag in het eerste halve finaleduel van de Champions League tussen beide clubs. Deze wedstrijd werd door Barcelona met 2-0 gewonnen.

Real protesteert ook nogmaals tegen de beslissing van scheidsrechter Wolfgang Stark om Pepe in de bewuste wedstrijd rood te geven. Vorige week besloot de UEFA om de klachten van de Koninklijke van de hand te wijzen. Op 16 mei zal de Europese voetbalbond zich opnieuw over de zaak buigen.

De 2-0 thuisnederlaag bleek voor Real deze week niet meer te herstellen. Door een 1-1 gelijkspel in Camp Nou plaatste Barcelona zich dinsdag voor de finale van de Champions League, waarin Manchester United de tegenstander is.

Warwick FIA-steward in Turkije

Derk Warwick zal komend weekend in Turkije plaats gaan nemen in de wedstrijding, zo maakte autosportfederatie FIA vandaag bekend. De oud-Formule 1-coureur assisteerde vorig jaar in Spanje en Hongarije de stewards ook al.

De inmiddels 56-jarige Warwick reed tussen 1981 en 1993 in de Formule 1 voor Toleman, Renault, Brabham, Arrows, Lotus en Footwork. Zijn beste resultaten was een tweede plaats die hij in 1984 voor Renault in Groot-Brittannië behaalde. Ook reed de Brit nog drie seizoenen in het British Touring Car Championship waarin hij één zege boekte.

Brood: "RKC is er nog niet "

Ruud Brood zag in de winterstop geen brood in een overstap naar NAC Breda. De coach heeft daar geen spijt van, gezien de grote kans dat RKC Waalwijk promoveert naar de Eredivisie.

De Waalwijkers hebben na de winter een ongekende inhaalslag gemaakt op FC Zwolle. Met nog één speeldag te gaan stevent RKC op het kampioenschap en dus promotie af. De laatste wedstrijd van het seizoen tegen Fortuna Sittard moet echter wel gewonnen worden. Brood: "Als je voor een kampioenschap speelt, komt er heel veel op je af. De voorwaarden om te presteren moeten optimaal zijn. Wij lopen hier nog niet vooruit op het kampioenschap."

Brood bergt zich echter niet voor een favorietenrol. "Wij hebben de beste ploeg van de eerste divisie", zegt de trainer, die moest lachen toen hij vrijdag Zwolle-spelers hoorde zeggen dat RKC nú al kampioen is. "Dat is tactiek. Zij hebben het hele seizoen bovenaan gestaan en zouden ze zich nu plots neerleggen bij een tweede plaats? Wij laten ons echt niet voor de gek houden en werken professioneel toe naar Fortuna."

Of RKC ook met Brood naar de Eredivisie gaat, is nog maar zeer de vraag. Eerder kon Brood op concrete belangstelling rekenen van NAC en VVV-Venlo. "Ik ga pas na het seizoen evalueren met de club. Uiteraard wil ik weten wat de plannen zijn. Als ik nu naar onze selectie kijk, en er komen wat versterkingen, denk ik dat we in de Eredivisie voor handhaving kunnen spelen. Maar nogmaals: RKC rekent zich niet rijk."

Crewleden Justin Bieber willen niet naar Japan

De optredens van Justin Bieber in Japan later deze maand worden mogelijk afgezegd. Crewleden van de tienerster weigeren op het vliegtuig te stappen om naar het land af te reizen dat twee maanden geleden werd getroffen door een tsunami, een aardbeving en een kernramp.

De crew is bang voor de radioactieve straling die is vrijgekomen in de kerncentrale Fukushima Daiichi, meldt de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Ook vrezen ze een nieuwe aardbeving. Bieber zelf wil gewoon gaan. De kinderen die kaarten hebben gekocht, wil hij niet teleurstellen. Ook zijn manager is allesbehalve blij.

De crewleden willen het voorbeeld volgen van Avril Lavigne en Slash, die eerder ook hun optredens annuleerden. De Japanse overheid zegt dat ze geen gevaar lopen.

Bieber heeft op 17 mei een concert gepland in Osaka en twee dagen later in Tokyo.


Crewleden Justin Bieber willen niet naar Japan (Foto: Novum)

Jolie wil Hopkins als Churchill

Anthony Hopkins overweegt een aanbod van Angelina Jolie om een hoofdrol te spelen in de film Churchill and Roosevelt. De 73-jarige acteur kruipt mogelijk in de huid van Winston Churchill. Jolie gaat de film regisseren.

"Ik ga misschien met Angelina samenwerken", onthult Hopkins aan MTV News. "Zij heeft iets met Churchill. Ik kreeg onlangs een samenvatting van het script van haar." De acteur zegt nog geen beslissing te hebben genomen over het filmproject. "Ik weet het niet. Ik zou weer moeten aankomen om Churchill te kunnen spelen, en ik ben net kilo's kwijtgeraakt", grapt hij.

Sir Anthony Hopkins zegt een groot fan te zijn van Jolie. "Ze is een van de mooiste vrouwen ter wereld en ze is slim en gemakkelijk in de omgang", roemt hij de actrice. "En ik denk hetzelfde over Brad. Ze lijken me heel fijne mensen."

Volgens Hopkins is het nog niet duidelijk wie de rol van Roosevelt voor zijn rekening neemt. "Angelina is aan het rondkijken. Ik weet nog niet wie het wordt."

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill hadden niet alleen politiek, maar ook persoonlijk veel met elkaar te maken. Er ontstond een vriendschap tussen de twee. Ze troffen elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog geregeld.


Jolie wil Hopkins als Churchill (Foto: Novum)

Arsenal beslist later over Ryo

Feyenoord hoort pas in de aanloop naar het nieuwe seizoen of de Japanse aanvaller Ryo Miyaichi terugkeert in Rotterdam. De getalenteerde tiener kwam in de winterstop op huurbasis over van Arsenal. De Rotterdammers willen de Aziatische smaakmaker graag nog minimaal een jaartje in De Kuip houden, maar moet afwachten wat zijn Engelse werkgever met hem van plan is.

"Arsenal neemt over Ryo pas in de voorbereiding een beslissing", liet de nieuwe technisch directeur Martin van Geel vandaag weten. "Dat moeten we respecteren. Hij zal waarschijnlijk nog niet bij Arsenal gaan spelen, omdat de Engelse reglementen dat niet toestaan. Maar het kan zijn dat hij bij een andere club in Europa wordt ondergebracht. Uiteraard hopen we dat Feyenoord opnieuw de voorkeur krijgt. Hij is tenslotte al een beetje gewend hier."

Arsenal beslist later over Ryo
Arsenal beslist later over Ryo (Foto: ANP)

Ouattara definitief president Ivoorkust

Alassane Ouattara is definitief president van Ivoorkust. De Constitutionele Raad in het Afrikaanse land heeft hem donderdag officieel tot winnaar van de verkiezingen in november uitgeroepen.

Ouattara was door de internationale gemeenschap al uitgeroepen tot winnaar, maar zijn tegenstrever, zittend president Laurent Gbagbo, zei dat hij de winnaar was en weigerde op te stappen. De Constitutionele Raad steunde Gbagbo lange tijd.

Gbagbo werd vorige maand na een maandenlange gewelddadige strijd met Ouattara opgepakt door Franse commando's en pro-Ouattara-strijders. De arrestatie van Gbagbo heeft niet meteen een einde gemaakt aan het geweld in Ivoorkust, waarbij zeker 1500 mensen omkwamen.

Ouattara definitief president Ivoorkust
Ouattara definitief president Ivoorkust (Foto: ANP)

Gevangenen ontsnapt in Tunesië

Bij een gevangenisuitbraak woensdagavond in Sfax, in het zuiden van Tunesië, zijn 58 gevangenen ontsnapt. Dat heeft het Tunesische persbureau TAP donderdag gemeld.

De uitbraak werd ingezet toen de gevangenen brand stichtten in de gevangenis, een tactiek die eerder is gebruikt bij gevangenisuitbraken in Tunesië. Vorige week ontsnapten nog achthonderd gevangenen in de westelijke steden Kasserine en Gafsa.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn sinds 14 januari, toen president Zine El Abidine Ben Ali werd verdreven, zo'n 11.000 gevangenen ontsnapt in Tunesië.

De Vrij twee jaar langer bij Feyenoord

Stefan de Vrij heeft een principeakkoord bereikt met Feyenoord over verlenging van zijn contract tot medio 2014. De 19-jarige verdediger had nog een verbintenis voor één jaar bij de Rotterdammers.

De Vrij is bezig aan een sterk seizoen en ontwikkelt zich snel onder leiding van trainer Mario Been. De Rotterdammer doorliep alle jeugdteams en debuteerde op 17-jarige leeftijd in de Rotterdamse hoofdmacht in het uitduel om de KNVB-beker bij de amateurs van Harkemase Boys. De Vrij speelde 46 duels in het eerste elftal van Feyenoord, waarin hij twee keer scoorde.

Meer vertrouwen in meerderheid gedoogcoalitie

Steeds meer Nederlanders denken dat de gedoogcoalitie over tweeënhalve week een meerderheid behaalt in de Eerste Kamer. De afgelopen twee weken steeg het percentage mensen dat verwacht dat CDA, VVD en PVV minstens 38 zetels halen van 33 naar 39 procent. Dat blijkt donderdag uit een peiling van onderzoeksbureau Synovate.

Vooral VVD-kiezers hebben vertrouwen in een goede afloop, terwijl voornamelijk aanhangers van D66 en GroenLinks vermoeden dat de gedoogcoalitie een meerderheid op haar buik kan schrijven.

De groep die de kansen voor de gedoogcoalitie somber inziet, is overigens even groot als de groep wel een meerderheid verwacht. In totaal 22 procent weet het niet.

Synovate vermoedt dat de stijging van het aantal Nederlanders dat denkt dat VVD, CDA en PVV op 23 mei een meerderheid krijgen, komt doordat in de pers vrij veel aandacht is geweest voor Provinciale Statenleden die naar het regeringskamp overstappen.

In de peiling zijn verder weinig verschuivingen te zien in het politieke landschap. De Tweede Kamer is deze week met reces.

Gadgets genoeg in RAGE

RAGE komt pas in de herfst uit, maar er is al genoeg te zien in de trailers die mondjesmaat op het internet verschijnen. Onderstaande trailer laat ons gameplay zien met verschillende wapens en gadgets die de speler tot zijn beschikking heeft. Vertrouw geen radiografisch bestuurbare auto's in de multiplayer.

Het spel speelt zich af in een post-apocalyptische setting nadat een meteoor bijna al het leven op onze planeet heeft uitgeroeid. Je zult met dorpelingen tegen mutanten, monsters en een kwaadaardig regime moeten vechten. Naast het loopwerk dat we van id Software gewend zijn, race je veel in het spel en je auto kun je upgraden om het betere stunt- en schietwerk te kunnen uitvoeren.

RAGE komt 16 september uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Ook Schiavone uitgeschakeled in Madrid

Na Caroline Wozniacki is ook Francesca Schiavone er vanmiddag niet in geslaagd om de kwartfinales te bereiken van het toernooi in Madrid. De als derde geplaatste Italiaanse ging met 6-7 en 3-6 onderuit tegen de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands.

Victoria Azarenka, als vierde ingeschaald, bereikte wel de kwartfinales. De Wit-Russin was Arantxa Parra Santonja met 6-0 en 6-3 de baas.

[WRC] Volkswagen vanaf 2013 in rallysport

Volkswagen heeft bevestigd vanaf 2013 deel te gaan nemen aan het World Rally Championship. Het Duitse merk maakte dat vandaag bekend tijdens een persconferentie op Sardinië. Daar werd het ontwerp van de eerste WRC-auto van het merk ooit onthuld.

Volkswagen wil het met de Polo op gaan nemen tegen Citroën, Ford en Mini. Het merk zal de bolide later dit jaar gaan testen waarbij Carlos Sainz mogelijk weer achter het stuur van een rallyauto zal gaan kruipen. De Spanjaard wordt de rechterhand van VW-motorsportbaas om de bolide te gaan ontwikkelen. Het WRC-project zal hetzelfde budget krijgen als het Dakar-project had en het zal tot in ieder geval 2015 gaan lopen.

De deelname aan de WRC heeft in ieder geval tot gevolg dat Volkswagen niet met een officieel fabrieksteam naar de Dakar-rally gaat. Wel zullen er semi-fabrieksteams met de Touareg 3 gaan rijden, waarbij het merk verwacht om wederom voorin mee te kunnen draaien.

Assassins Creed: Revelations onthult zich

Ubisoft heeft dan eindelijk meer informatie gegeven over hun Assassins Creed: Revelations. Het spel zal het laatste deel van Ezio's verhaal vertellen. Ezio zal in de voetsporen van zijn legendarische voorloper Altair treden, met een reis naar Constantinopel, het hart van het Ottomaanse Rijk, waar een groeiend leger van de Tempeliers de regio begint te beheersen. 

Assassins Creed: Revelations is gemaakt door Ubisoft Montreal. Het blad Game Informer verscheen met op de cover zowel Altair, Ezio als Desmond, die alle drie te spelen zijn in delen van dit verhaal. Er zijn ook weer multiplayermogelijkheden zoals die eerder al hun opwachting maakten in Assassins Creed: Brotherhood.

"Invulling van het laatste hoofdstuk van de trilogie is Ezio een belangrijke mijlpaal in de Assassins Creed-franchise voor ons en voor onze fans. Assassin's Creed: Revelations bevat veel nieuwe functies en enkele grote verrassingen. We kunnen niet wachten op de E3 van dit jaar om onze fans te laten zien wat we in petto hebben", aldus Ubisoft Montreals creatief directeur, Alexandre Amancio.

Wanneer we het spel kunnen verwachten of voor welke platformen het zal uitkomen is nog niet bekend.

Assassins Creed: Revelations

 

Zilverprijs crasht

De zilverprijs is donderdag opnieuw fors onderuitgegaan. Op de beurshandel ging een ounce (31,1 gram) van het edelmetaal voor 36 dollar van de hand. Vorige week haalde zilver nog een record van net geen 50 dollar per ounce.

In een week tijd verloor het edelmetaal meer dan 25 procent van zijn waarde. "De correctie zat er aan te komen", verklaart een analist tegenover persbureau Reuters. Zilver steeg eerder dit jaar met ongeveer 150 procent.

De verkoopdruk wordt verhoogd door hogere margeverplichtingen voor handelaren door de grote derivatenbeursgigant CME Group. Hierdoor is het duurder om in zilver te handelen. Om te handelen in zilver moeten handelaren een verplichte hoeveelheid geld houden.

Volgens analisten blijft de zilverprijs nog wel even dalen. De verplichtingen die handelaren moeten aanhouden worden nog twee keer verhoogd.


Zilverprijs crasht

Mondiale topdrie verder in Madrid

Rafael Nadal, Novak Djokovic en Roger Federer hebben zich alledrie geplaatst voor de kwartfinales van het Masters-toernooi in Madrid. Nadal hoefde daarvoor niet in actie te komen omdat tegenstander Juan Martin del Potro zich afmeldde vanwege een heupblessure.

Novak Djokovic boekte tegen Guillermo Garcia-Lopez zijn 31e zege op rij. Djokovic, dit jaar nog ongeslagen, was met 6-1 en 6-2 te sterk. Roger Federer tenslotte versloeg de Belg Xavier Malisse met 6-4 en 6-3.

[Upd] Asielzoekers mogen woonplaats niet meer kiezen

Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, mogen niet meer zelf kiezen waar ze gaan wonen. Ze worden voortaan toegewezen aan een gemeente, die binnen tien weken een geschikte woning moet aanbieden.

Asielzoekers mogen de aangeboden woning niet weigeren. Nu kunnen asielzoekers zelf nog kiezen waar ze willen wonen en een keuze maken uit het woningaanbod. De nieuwe procedure wordt aangekondigd in een brief van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) aan de Tweede Kamer. Met de maatregelen neemt Leers een advies over van een Taskforce onder leiding van oud-VVD-leider Ed Nijpels.

Een woordvoerder van het ministerie licht toe dat asielzoekers wel een voorkeur kunnen uitspreken, maar dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) uiteindelijk de knoop doorhakt. Daarbij zal zo veel mogelijk rekening worden gehouden met schoolgaande kinderen of kansen op het vinden van een baan.

Met de maatregel wil Leers ervoor zorgen dat asielzoekers die in Nederland mogen blijven, sneller een huis krijgen en dus minder lang in asielzoekerscentra hoeven te blijven. De huisvesting voor asielzoekers is duur. Leers denkt 65 miljoen euro per jaar te kunnen besparen.

Ook kunnen asielzoekers volgens de minister sneller beginnen met hun integratie en inburgering. Op het moment dat een asielzoeker wordt toegewezen aan een gemeente, kan die al beginnen met het regelen van zaken als onderwijs, inburgering en een uitkering.

Gemeenten moeten ook nu al huizen met voorrang toewijzen aan asielzoekers met een verblijfsvergunning, maar slagen daar niet altijd in. Er staan 7262 mensen op de wachtlijsten. Die moeten voor 1 juli van dit jaar een huis krijgen.

Een proef met de gemeenten in Friesland, Drenthe en een deel van Utrecht moet uitwijzen of de nieuwe procedure werkt. Op basis van de proef worden de maatregelen mogelijk landelijk ingevoerd.

Update 18.12 uur
In een reactie heeft PVV-leider Geert Wilders zijn vraagtekens bij de plannen van minister Leers gezet. Hij meldde dat hij absoluut niet akkoord zou kunnen gaan als de plannen betekenen dat de 'gemiddelde Nederlander' dan langer op een woning moet wachten.

Valencia staat open voor verkoop Maduro

Hedwiges Maduro zit prima op zijn plek bij Valencia, maar als de club besluit hem te verkopen vanwege de financieel noodlijdende situatie dan vindt hij dat ook goed.

Maduro is bezig met zijn derde seizoen bij Valencia en maakt dit seizoen nog kans op plaatsing voor de Champions League. Of hij volgend seizoen ook nog speelt in Mestalla is echter nog maar de vraag. Maduro en Valencia zijn al enige tijd in gesprek over zijn volgend jaar aflopende contract.

"De stand van zaken is dat Valencia nog steeds met financiële problemen kampt - dat maakt het vasthouden van die derde plaats ook zo belangrijk", aldus de Nederlandse international tegenover Voetbal International. "Als een club geld voor mij wil neerleggen, staat Valencia daarvoor open."

"Valencia wil koste wat kost voorkomen dat ik transfervrij vertrek", vervolgt de Oranje-international. "Komt er geen voor hen interessant bod, dan willen ze dat ik bijtekenen. Dat zal in principe voor twee extra seizoenen zijn.

"Valencia wacht de situatie geduldig af. Voor mij is dat geen probleem. Want komt er een mooie club die voor mij aantrekkelijk is, dan sta ik daar zelf ook voor open. En anders blijf ik gewoon. Feitelijk zit ik in een vrij luxepositie."

Nederland stopt! Met roken!

En ik kan bijna niet wachten totdat mensen tegen mij gaan zeggen: "Jeetje, wat heb jij een prachtige, jonge, gave en strakke huid!" En : "Hoe kom jij toch aan zulke spierwitte tanden?" Of: "Wat heb jij dik, gezond haar zeg! Schitterend!"
Maar het allerfijnste is toch wel, dat ik voor mijn man en kinderen er nog heel veel jaren wil zijn. Dat ik me niet meer schuldig hoef te voelen, want dat voelde ik me vaak als ik een sigaret opstak.

Gemeente sluit bordeel om onveilige seks

Voor het eerst heeft de gemeente Amsterdam een seksclub laten sluiten omdat er onveilige seks zou plaatsvinden. Het gaat om Club Bianca aan de Amstelveenseweg. De gemeente trok de vergunning van het bordeel in, nadat prostituees hadden aangegeven dat ze er gedwongen werden orale seks zonder condoom te verrichten.

Op internetfora wordt er al langer geen geheim van gemaakt dat je bij Bianca terecht kunt voor PZC, een afkorting onder hoerenlopers die staat voor pijpen zonder condoom. De eigenaresse van Bianca ontkent. Haar advocaat laat AT5 weten dat er ook verklaringen liggen van werknemers die de aantijging tegenspreken. De rechter stelde de gemeente echter in het gelijk. Totdat alle juridische procedures zijn afgerond blijft de club gesloten.

Dodenherdenking Kanaleneiland verstoord

De dodenherdenking op het Anne Frankplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is verstoord door iemand die kwetsende leuzen riep. De man schreeuwde de woorden vanuit een rijdende auto tijdens de twee minuten stilte. Dat meldt de politie donderdag.

Na het schreeuwen is de politie meteen de auto achternagegaan en heeft de drie inzittenden aangehouden. Twee daarvan zijn inmiddels weer vrij. De man die de kwetsende woorden riep zit nog vast. Over de identiteit van de mannen wil de politie niks zeggen.

Ook in het Twentse Borne werd de dodenherdenking verstoord. Een groepje jongeren begon tijdens het stiltemoment in het centrum van het dorp te schreeuwen vanuit een naastgelegen beeldentuin.

Na de twee minuten stilte hebben agenten het groepje toegesproken. "Mensen waren niet geschrokken, maar hebben zich er wel aan gestoord. De agenten hebben het groepje duidelijk gemaakt dat het respectloos is wat ze hebben gedaan", zegt een woordvoerder. De namen van de vijf minderjarigen zijn genoteerd.

Een bewoner aan de Groen van Prinstererstraat in Goes is woensdagavond flink geschrokken, nadat vier jongeren van rond de 12 jaar een steen door een ruit van zijn huis gooiden. De bewoner keek op dat moment naar de herdenking op televisie. Toen de man naar buiten liep zag hij de vier jongeren wegfietsen. De daders worden nog gezocht.

'Slechts één gewapende man in complex Bin Laden'

Slechts een van de vijf mensen die gedood werden bij de inval op het complex van Osama bin Laden in Pakistan was gewapend. Dat heeft een zegsman bij het Amerikaanse ministerie van Defensie gezegd.

Volgens de bron is deze persoon, die tevens op de Amerikaanse commando's zou hebben geschoten, in de eerste minuten van de inval gedood. Dit druist in tegen eerdere beschrijvingen van de operatie, volgens welke de Navy Seals op zware tegenstand en geweervuur stuitten.

De andere personen die de commando's tegenkwamen bij de inval waren allen ongewapend en werden snel uitgeschakeld.

Database in VS voor door nazi's geroofde kunst

Het Nationale Archief in de Verenigde Staten heeft samen met diverse instellingen wereldwijd een omvangrijke online database opgericht met gegevens over door de nazi's geroofde kunst.

De database moet het voor academici en rechthebbenden makkelijker maken om te achterhalen wat er met de gestolen kunst is gebeurd. Het Nationaal Archief heeft met tien verschillende instellingen samengewerkt, waaronder meerdere in Europa. Vertegenwoordigers van de instellingen lanceren het project woensdag officieel.

In de jaren tussen Adolf Hitlers machtgreep en het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi's honderdduizenden kunstwerken gestolen. Velen zijn na de oorlog door de geallieerden gevonden, maar een flink aantal is nooit meer terechtgekomen bij de rechtmatige eigenaren.

'Battlefield 3 grootste wapen Electronic Arts'

Het aankomende schietspel Battlefield 3 gaat volgens uitgever Electronic Arts alle records van genregenoot Call of Duty breken. De realistische shooter krijgt het grootste marketingbudget in de geschiedenis van de uitgever mee om Call of Duty van de troon te stoten. Dat zegt bestuursvoorzitter John Riccitiello in een gesprek met investeerders.

Volgens Riccitiello zijn er nu al zeven keer meer vooruitbestellingen voor Battlefield 3 dan bij het vorig jaar verschenen Battlefield Bad Company 2 het geval was. Veel gamers zijn enthousiast geworden van de eerste beelden van de game waarin op realistische wijze het conflict in Irak in beeld wordt gebracht.

Riccitiello denkt met Battlefield 3 eindelijk grip op het uiterst populaire Call of Duty te krijgen. "We hebben een mooier spel dat wordt gemaakt door een betere gamestudio. Met dit spel doen we een serieuze gooi naar de toppositie in het shootergenre."

Met Call of Duty: Black Ops verbrak game-uitgever Activision vorig jaar alle verkooprecords. Het schietspel is uitgegroeid tot het bestverkochte, losse, retailspel ooit. De verwachting is dat Activision binnenkort een nieuw deel in de serie zal onthullen. Vermoedelijk gaat het dan om Call of Duty: Modern Warfare 3.


'Battlefield 3 grootste wapen Electronic Arts'

Seuntjens naar Den Bosch

FC Den Bosch heeft overeenstemming bereikt met Ralf Seuntjens over een driejarig contract, dat de 22-jarige aanvaller aan de club bindt van 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2014. Seuntjens komt deze zomer transfervrij over van RBC Roosendaal.

Ralf Seuntjens is geboren op 17 april 1989 in Breda. Hij debuteerde in het betaalde voetbal voor RBC Roosendaal, waar hij sinds het seizoen 2008-2009 voor uitkomt. Seuntjens kwam dit seizoen in 27 competitiewedstrijden tot zeven treffers.

Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn: "Ralf is een grote, sterke, balvaste spits die de afgelopen seizoenen enorm veel progressie heeft gemaakt. Hij laat met zijn voetbalkwaliteiten een elftal beter functioneren en heeft op onze scouts en tijdens de gevoerde gesprekken een gretige indruk op ons gemaakt. We hebben als technische staf veel vertrouwen in hem en zijn ervan overtuigd dat Ralf zich bij FC Den Bosch op uitstekende wijze verder zal ontwikkelen.''

Robot kopieert bijbel

In Duitsland gaat vrijdag een project van start waarbij een robot de bijbel gaat overschrijven in schoonschrift. De robot staat voor de Dom van Trier en zal in april 2012 klaar zijn met zijn werk.

Het gaat om een project van mediakunstenaar Matthias Gommel en hangt samen met de tentoonstelling van de ‘heilige rok’ in april 2012. De ‘heilige rok’ is een vermeend kledingstuk dat aan Jezus Christus heeft toebehoord en zal voor het eerst sinds lange tijd weer aan het publiek getoond worden.

Volgens Gommel heeft de robot elf maanden nodig om de bijbel te kopiëren en zal hij 1 liter inkt verbruiken om 2000 vellen papier vol te schrijven. Hij zal precies klaar zijn als de tentoonstelling begint. Er wordt verwacht dat er een half miljoen mensen op af komen.

Nablussen duinen Schoorl voorbij

Het duingebied van Schoorl is donderdag vanaf 18.00 uur weer geheel open voor het publiek. Het nablussen in het gebied waar zondag een grote brand uitbrak, is voorbij, meldt een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente Bergen.

Woensdag werd al een deel van het gebied vrijgegeven. Nog tot en met donderdag werd nageblust. De hulpdiensten hebben nog wel even nodig om onder meer brandslangen op te ruimen. Daarom duurt het nog tot 18.00 uur voordat het publiek het terrein weer mag betreden.

De duinbrand ontstond zondag aan het einde van de middag, waarna de burgemeester 's nachts een noodverordening instelde die de duinen tot verboden terrein voor het publiek maakte. Het gebied dat door de brand is getroffen is circa 2 tot 3 kilometer lang en 1 kilometer breed. Volgens de woordvoerder gaat het onder meer om bomen, heide en struiken die zijn afgebrand.

Korpsen uit onder meer Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Twente hielpen bij het bestrijden van de brand. Ook militairen werden ingezet, evenals Cougar- en Chinook-helikopters.

Politie vindt lijk in enorme wietplantage

In een kassencomplex in Oud-Beijerland zijn het stoffelijk overschot van een man en een enorme wietplantage gevonden. De doodsoorzaak van de man is nog onbekend. De kwekerij bestond naar schatting uit 25.000 wietplantjes, meldt de politie donderdag.

De vondsten werden woensdagavond gedaan, na een anonieme melding over het stoffelijk overschot in het kassencomplex aan de Stougjesdijk. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. De kwekerij is ontmanteld en de planten zijn vernietigd.


Politie vindt lijk in enorme wietplantage (Foto: Novum)

Wederom dagsucces Kittel in Duinkerken

Marcel Kittel heeft ook de tweede etappe in de Vierdaagse van Duinkerken op zijn naam geschreven. De Duitser van Skil-Shimano was vandaag, in de rit over 166 kilometer van Douaisis naar Iwuy, wederom de sterkste in de massasprint. Kittel was de Litouwer Aidis Kruopis en de Belg Michael van Staeyen de baas.

Kittel, die zijn leiding in het algemeen klassement verstevigde, was gisteren ook al de rapste in de eerste etappe.

Bevrijdingsfestival Utrecht sluit poorten

Op het bevrijdingsfestival in Utrecht was het donderdag rond 15.45 uur zo druk, dat de organisatie de poorten tijdelijk heeft gesloten. Er staan lange rijen, laat de organisatie weten.

Het festivalterrein in Park Transwijk biedt plaats aan ruim 12.000 bezoekers, maar er zijn veel meer mensen op afgekomen. De organisatie kan nog niet zeggen wanneer de hekken weer opengaan, maar verwacht dat rond etenstijd veel mensen weggaan. "Grote kans dat de poorten dan weer opengaan", meldt de organisatie op zijn website.

Vorig jaar werd het toegestane aantal bezoekers ook al overschreden en riep de organisatie van het festival feestvierders op niet meer naar de stad te komen. In Zwolle, waar vorig jaar aan het einde van de middag eveneens werd afgeraden nog naar het festival te komen vanwege grote drukte, zijn vooralsnog de hekken open.

Op Bevrijdingspop in Haarlem is het volgens de politie 'gezellig druk'. Er zijn geen problemen met het openbaar vervoer richting de hoofdstad van Noord-Holland.

In Wageningen zijn rond 16.30 uur ongeveer honderdduizend mensen aanwezig. Volgens de politie is het druk, maar is de sfeer gemoedelijk. Wel raadt de politie af om met de auto naar het festival te komen. "Parkeren is geen doen. Rijen geparkeerde auto's tot ver buiten de bebouwde kom", twittert de politie.

In het hele land zijn donderdag veertien bevrijdingsfestivals. Onder anderen Waylon, Ilse DeLange, Ben Saunders, The Opposites en Moke maken hun opwachting op verschillende festivals. Premier Mark Rutte gaf om 13.00 uur in Wageningen met het ontsteken van het bevrijdingsvuur het startsein voor de festiviteiten in het hele land.

Fernandez en Nelom naar Feyenoord

Excelsior speelt vanaf volgend seizoen zonder Guyon Fernandeze en Miguel Nelom. Het duo is transfervrij en bereikte vandaag een principeakkoord met Feyenoord.

De transfer van Fernandez naar De Kuip mag geen verrassing meer zijn, aangezien de geruchten circuleerden al enige tijd en ook de spits zelf er geen geheim van maakte. De voetballer moet de medische keurnog nog wel doorstaan, maar zal daarna een contract voor de duur van drie seizoenen tekenen.

De komst van Nelom naar Feyenoord is wel een grote verrassing. De verdediger, die na de keuring een tweejarig contract tekent, debuteerde vorig seizoen op Kralingen en speelde in dat jaar vier wedstrijden. In het huidige seizoen is de speler een vaste waarde binnen de selectie van Excelsior. Hij kwam namelijk 32 keer in actie.

Operatie kost Duff rest van het seizoen

Damien Duff komt dit seizoen niet meer in actie voor Fulham. De Ierse middenvelder heeft een operatie aan zijn achillespees ondergaan en is minimaal zes weken uitgeschakeld. De 32-jarige Duff mist daardoor de laatste drie competitieduels in de Premier League.

De 87-voudig international is bezig aan zijn tweede seizoen bij Fulham. Voor de Cottagers speelde Duff 56 competitieduels, waarin hij tien doelpunten scoorde. In het verleden kwam de middenvelder ook uit voor Blackburn Rovers, Chelsea en Newcastle United.


Operatie kost Duff rest van het seizoen (Foto: Novum)

Buit vrijmarkt: 87 euro per persoon

Nederlanders die op de vrijmarkt stonden, hebben dit jaar 87 euro per persoon verdiend. Dat is minder dan de 100 euro die ze vooraf verwachtten te verkopen, maar meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat ING heeft uitgevoerd.

Bijna twee miljoen mensen verkochten op Koninginnedag in totaal voor ongeveer 175 miljoen euro aan spullen. De meeste kopers zijn vooral met boeken en speelgoed thuisgekomen en hebben wat gegeten en gedronken.

Ruim zeven van de tien Nederlanders die vooraf hadden aangegeven hun zolder of schuur leeg te ruimen en overbodig geworden spullen op de vrijmarkt te verpatsen, hebben dat uiteindelijk ook gedaan.

Speelgoed werd verrassend veel verkocht. Hoewel speelgoed vooraf niet in de top drie stond van meest aangeboden of gewilde items, zijn relatief veel vrijmarktbezoekers ook met speelgoed voor hun kinderen thuisgekomen.

De opbrengst van dit jaar ligt 30 miljoen euro hoger dan in 2010. Ook de winst per persoon ligt hoger. Vorig jaar keerde de gemiddelde verkoper 66 euro rijker terug naar huis.


Buit vrijmarkt: 87 euro per persoon (Foto: Novum)

Cissé maakt rentree op trainingsveld Feyenoord

Sekou Cissé heeft na maanden van blessureleed weer volledig meegetraind met de Feyenoord-selectie. De aanvaller stond sinds het begin van dit seizoen aan de kant met een teenblessure, maar kon vanmorgen weer meedoen met de groep van trainer Mario Been. "Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet", vertelt de 25-jarige Ivoriaan op de website van Feyenoord.

Cissé werkte sinds september individueel aan zijn herstel. "De medische staf liet de beslissing om weer helemaal aan te sluiten aan mij. Ik voelde me goed en soms moet je stappen durven zetten. Ik ben erg blij over hoe de training is verlopen", benadrukt de aanvaller.

De rentree van Cissé in een competitieduel laat nog wat langer op zich wachten. "Ik richt me volledig op volgend seizoen", vertelt de elfvoudig Ivoriaans international. "Voor mij is het het belangrijkste om er dan weer te staan."

Sam Claflin wordt prins in Snow White

Sam Claflin speelt de rol van de prins in Snow White and the Huntsman. Dit schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. In de film wordt de rol van Sneeuwwitje gespeeld door Twilight-actrice Kristen Stewart, en speelt Chris Hemsworth (Thor) de rol van jager.

De 24-jarige Claflin is bezig aan een doorbraak in Hollywood. De Brit heeft vorig jaar in een paar tv-producties gespeeld en is vanaf 19 mei in de bioscopen te zien als missionaris in de avonturenfilm Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

Snow White and the Huntsman is een bewerking van het klassieke sprookje van de gebroeders Grimm. Sneeuwwitje en de jager raken in de film bevriend en proberen samen haar boze stiefmoeder, een rol van Charlize Theron, te grazen te nemen.


Sam Claflin (Foto: Novum)

Bekende cast keert terug in Piranha 3DD

Christopher Lloyd en Ving Rhames hebben bijgetekend voor het vervolg op Piranha 3D. De twee nemen hun rol uit het eerste deel weer op zich, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. Het vervolg op het bloederige origineel, waarin verschillende pornoactrices een gastrol speelden, draagt de suggestieve werktitel Piranha 3DD.

De 72-jarige Lloyd neemt wederom de rol van vissenkenner Mr. Goodman op zich, een rol die wel erg sterk doet denken aan zijn bekende personage Doc Brown uit de Back to the Future-reeks. De 51-jarige Rhames is weer te zien als hulpsheriff Fallon.

Piranha 3D werd, zoals het een goede horrorfilm betaamt, gekenmerkt door een humoristische cocktail van veel bloed, excessief geweld en blote vrouwen. De verwachting is dat Piranha 3DD dezelfde weg in zal slaan.


Bekende cast keert terug in Piranha 3DD (Foto: Novum)

Tales of Graces F website-update

Namco heeft de website voor Tales of Graces F een update gegeven. Er staat een nieuwe artwork op de site en er is een beschrijving gegeven van de game. Opvallend is dat de boxart en de console nog onbekend zijn, zeker als je de beschrijving ook daadwerkelijk leest...

In de beschrijving wordt gesproken over verbeterde graphics in HD-kwaliteit en PlayStation 3 wordt zelfs genoemd: "Experience all-new content exclusive to the PlayStation® 3" en "Enhanced HD graphics". Bij platform staat het volgende: "Coming Soon!". Is Namco in de war, of gaat de game misschien nog op meerdere platformen uitkomen? De oorspronkelijke game, Tales of Graces, verscheen op Nintendo Wii in Japan dus dat is een mogelijkheid. Daarnaast zijn er geruchten over een eventuele Xbox 360-release en komt NGP ook af en toe om het hoekje kijken.

Wat het uiteindelijk gaat worden, en wanneer de game uit gaat komen in Amerika is onbekend. Tales of Graces F komt niet naar Europa, dus we zullen hoe dan ook de game moeten importeren.

Tales

Huta Galung onderuit in Praag

Jesse Huta Galung is in de tweede ronde van de Challenger in Praag onderuit gegaan tegen Alex Bogomolov junior. De Russische nummer 91 van de wereld was met 6-7 (4), 6-4 en 6-3 te sterk voor de 25-jarige Haarlemmer. Huta Galung, nummer 120 van de ATP-ranglijst, was gisteren in de eerste ronde nog te sterk voor de Braziliaan Rogerio Dutra da Silva.

Michaëlla Krajicek bereikte eerder vandaag wel de kwartfinales. De Almeerse versloeg de Italiaanse Corinna Dentoni met 6-3 en 7-6 (4). In de volgende ronde treft ze de als tweede geplaatste Italiaanse Romina Oprandi.

EU werkt aan Europees treinkaartje

De Europese Unie wil een Europees systeem om een internationaal treinkaartje te boeken. Ook het plannen van een treinreis in Europa moet makkelijker worden.

"We moeten treinreizigers dezelfde naadloze boekingsfaciliteiten bieden als die van luchtvaartmaatschappijen", benadrukte Eurocommissaris Siim Kallas (Transport) donderdag. "Dat is nodig als we werkelijk willen dat mensen de trein nemen en het spoor op middellange afstanden werkelijk kan concurreren met het vliegtuig".

De commissie wil geleidelijk alle obstakels wegnemen die de ontwikkeling van het internationaal treinverkeer en een Europees plannings- en boekingssysteem in de weg staan, aldus Kallas. Als eerste stap moeten alle spoorwegmaatschappijen en kaartjesverkopers informatie kunnen uitwisselen over tarieven en dienstregelingen.

Advocaat: Demjanjuk leed net zoveel als de joden

John Demjanjuk leed net zoveel onder het bewind van de nazi's als de joden. Dat heeft de advocaat van de van oorlogsmisdaden verdachte Oekraïner, Ulrich Busch, donderdag in zijn slotpleidooi gezegd. Busch herhaalde nog maar eens zijn oproep om Demjanjuk vrij te spreken van medeplichtigheid aan moord op meer dan 28.000 personen.

Demjanjuk en andere Oekraïense krijgsgevangenen werden als 'Untermenschen' beschouwd, aldus Busch. Joden, Oekraïners en zigeuners betekenden niets voor de nazi's, zei hij.

De 91-jarige Demjanjuk diende in het Rode Leger tot hij door de Duitsers krijgsgevangen werd genomen. Hij wordt ervan verdacht als kampbewaker in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor te hebben gewerkt. In die hoedanigheid zou hij medeverantwoordelijk zijn voor de moord op duizenden mensen.

Aanklagers eisen een gevangenisstraf van zes jaar tegen de Oekraïner. Demjanjuk zelf ontkent de aanklachten en zegt dat hij nooit in een nazi-kamp heeft gewerkt.


Advocaat: Demjanjuk leed net zoveel als de joden (Foto: Novum)

Rooney fit voor clash met Chelsea

Trainer Sir Alex Ferguson zette Wayne Rooney gisteravond in de halve finale van de Champions League op de tribune, maar de fans hoeven niet te vrezen voor de kraker tegen Chelsea. "Het gaat weer goed met hem", vertelt de Schotse oefenmeester donderdag op de website van zijn club. "Ik wilde gewoon geen risico met hem nemen."

De aanvaller van Manchester United kreeg maandag last van een hamstring en als gevolg daarvan trainde hij afgelopen dinsdag niet mee. Een dag later bleef hij tegen Schalke in de halve finale van de Champions League op de tribune. Er werd gevreesd dat Rooney de laatste cruciale wedstrijden van het seizoen mogelijk niet in actie kon komen. Manchester United speelt aankomend weekend een zeer belangrijke wedstrijd tegen nummer twee, Chelsea. United heeft nog een voorsprong van drie punten met nog drie duels te gaan.

Spinnende Britse kat officieel recordhouder

Het is nu officieel: de 12-jarige Britse kat Smokey heeft een record gevestigd met zijn gespin. Het dier produceert met 67,7 decibel het allerluidste gespin ter wereld. Ter vergelijking: een grasmaaier produceert 90 decibel.

De kat kwam in februari in het nieuws toen een Britse school een geluidsopname maakte van de spinnende Smokey. De opname werd ingediend bij Guinness World Records. De grijswit gestreepte kat verzorgde vervolgens meerdere optredens voor lokale verslaggevers. Die vergeleken het gesnor met het geluid van een Boeing 747 op 1 kilometer afstand.

Volgens Guinness kunnen blauwe vinvissen het hardste geluid voortbrengen. Hun 'gezang' heeft een geluidssterkte die kan oplopen tot 188 decibel.

Saints Row: Drive By geannuleerd

De productie van het actiespel Saints Row: Drive By voor XBLA en PSN is stilgelegd. Dat heeft THQ bekendgemaakt. De uitgever heeft geen uitleg gegeven over het schrappen van het spel, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de het enorme verlies dat het bedrijf maakte.

Saints Row: Drive By had een spin-off moeten worden van de grote broer Saint's Row The Third. Drive By zou samen met Saint's Row 3D een voorafje moeten zijn voor het derde deel in de serie die eind dit jaar op de markt moet komen. In deze game is de speler de leider van de Third Street Saints. Deze bende moet het in de stad Steelport opnemen tegen het internationaal opererende The Syndicate.

Op de vraag of de 3DS-versie ook geannuleerd is heeft THQ geen commentaar. Daar is dus nog niets over te zeggen, maar de vooruitzichten zijn somber aangezien 3D en Drive By in principe dezelfde game zouden worden.


Hide yo kids!

Versnelde naturalisatie onderwerp FIFA-congres

Tijdens het FIFA-congres op 1 juni staat de versnelde naturalisatie van spelers op de agenda. Dat heeft de wereldvoetbalbond donderdag bekendgemaakt. Het onderwerp wordt besproken op verzoek van de Arabische voetbalbond UAEFA.

Ook wordt op het congres de preses voor de komende vier jaar gekozen. Huidig voorzitter Sepp Blatter neemt het op tegen Mohammed bin Hammam, president van de Aziatische voetbalbond.

Spelers moeten momenteel vijf jaar in een land wonen alvorens uit te mogen komen voor het nationale elftal. De UAEFA wil deze periode inkorten tot drie jaar. Tot 2004 hoefde een speler slechts in het bezit te zijn van een geldig paspoort om voor een land uit te mogen komen.


Versnelde naturalisatie onderwerp FIFA-congres (Foto: Novum)

[Upd] Tijssen, Timmer gaan Team Liga coachen

Rutger Tijssen zal de nieuwe coach worden van het Liga schaatstteam. Voor deze formatie rijden onder meer Annette Gerritsen en Margot Boer. De trainer komt over van Team 1nP waar hij vorig seizoen met Hein Otterspeer en Arjen van der Kieft successen boekte.

Bij Team Liga volgt Tijssen Peter Kolder op die na een verschil van inzicht besloot om op te stappen. Hij vertrok naar de nieuwe ploeg opgezet door Renate Groenewold.

Update 14:56 uur
Naast Tijssen zal ook Marianne Timmer het team gaan coachen. De 36-jarige Timmer beëindigde in de december haar schaatscarrière, nadat ze door ziekte het NK moest verlaten. De drievoudig Olympische kampioen zal naast haar oud-collega's Annette Gerritsen en Margot Boer ook Anice Das gaan begeleiden. Team Liga maakte vandaag bekend dat de sprintster is vastgelegd. Het schaatsteam gaat zich ook richten op de allrounders en trok daarvoor Linda de Vries, Lotte van Beek en Irene Schouten aan.

Cooper wil Lucifer spelen in gedichtverfilming

Bradley Cooper is in onderhandeling om in de film Paradise Lost te spelen. Cooper wil de rol van Lucifer, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De film is gebaseerd op het gelijknamige, epische gedicht uit de zeventiende eeuw van de Britse schrijver John Milton.

De film Paradise Lost gaat over de klassieke oorlog tussen goed en kwaad die in het hiernamaals wordt uitgevochten tussen de aartsengelen Michaël en Lucifer. Het epos wordt een actiefilm en mogelijk opgenomen in 3D.

De 36-jarige acteur is momenteel in de bioscopen te zien in de thriller Limitless en is in onderhandeling om de hoofdrol te spelen in de remake van de cultklassieker The Crow uit 1996. Wanneer Paradise Lost in de bioscopen moet draaien is onbekend.


Bradley Cooper (Foto: Novum)

Görges klopt Wozniacki wederom

Tennisster Caroline Wozniacki zal na vandaag wel weten wie Julia Görges is. De nummer één van de wereld verloor vorige maand in Stuttgart in de finale van de Duitse met 7-6 en 6-3 en gaf aan dat ze meer moest trainen. Kennelijk heeft dat niet geholpen, want vandaag ging de Deense in Madrid wederom onderuit tegen haar plaaggeest.

Het verschil tussen Wozniacki en Görges was kleiner dan twee weken geleden, maar Görges trok in de achtste finales met 6-4, 1-6 en 6-3 wederom aan het langste eind. De 22-jarige Duitse had wel last van een lichte voetblessure, waardoor ze tegen de nummer één van de wereld lobs af moest wisselen met passeerslagen.

Eerste NGP-kloon gespot

Maanden voordat we een Next Generation Portable van Sony kunnen kopen heeft de eerste kloon zich al laten zien. De iReadyGo RG heeft eenzelfde uiterlijk, inclusief twee analoge sticks, maar lijkt qua knoppen meer op een Xbox-controller. Het is nog niet bekend wanneer deze Chinese kloon precies uitkomt.

Het apparaat draait op Android (versie onbekend) en heeft een 1Ghz processor. Hoewel het niet precies bekend is welke processor zich onder de kap bevindt, verwacht met dat het een ARM Cortex A8 is. Het scherm is een capacitive 800×480 OLED van 5". Tevens zou het apparaat beschikken over een camera die in 720p videobeelden kan opnemen. Videoformaten die ondersteund worden zijn onder andere MP4, Avi en WMV welke met de HDMI-out op een groot scherm getoond kunnen worden. De prijs is nog onbekend.

NGP

Heidfeld: "Inhalen is te makkelijk geworden"

Lotus Renault GP-coureur Nick Heidfeld vindt dat het inhalen in de Formule 1 dit seizoen te gemakkelijk is geworden. De combinatie van de beweegbare achtervleugel, het Kinetic Energy Recovery System en de Pirelli-banden zorgt er volgens de Duitser voor dat het evenwicht verstoord is.

"Als je naar het aantal inhaalacties kijkt dan zijn dit er in de Formule 1 sinds lange tijd weer extreem veel. Soms is het denk ik wel iets te gemakkelijk," zei Heidfeld. De Duitser vindt dat inhalen vroeger specialer was. "Als iemand nu op oude banden rijdt en een ander op nieuwere dan kan laatstgenoemde er zowel buitenom als binnendoor voorbij."

'Ajax wil Mathijsen als opvolger Vertonghen'

Ajax ziet volgens Sport1 in Joris Mathijsen de ideale opvolger van Jan Vertonghen. De Belg staat in de belangstelling van Arsenal dat naar verluidt twaalf miljoen euro voor de centrale verdediger over heeft.

Mathijsen speelt nu nog voor Hamburger SV, maar mag daar waarschijnlijk aan het eind van het seizoen vertrekken. De 31-jarige verdediger heeft in Duitsland nog een contract voor een jaar, maar dat kan voor drie miljoen euro afgekocht worden. Omdat waarschijnlijk ook keeper Maarten Stekelenburg vertrekt wil Ajax-trainer Frank de Boer ervaring achterin hebben en is zijn keuze daarom gevallen op de 31-jarige Mathijsen die inmiddels 70-voudig international is.

De vier klassen van Brink

Bethesda heeft een nieuw filmpje uitgebracht over de verschillende klassen die je kunt gebruiken in Brink. In dit filmpje zie je onder andere hoe je tijdens het gevecht van klassen kunt veranderen en wat de verschillende opties zijn bij de aanwezige klassen in Brink.

Brink is een FPS die gericht is op parkour-beweging. Dit houdt in dat je actiever zult kunnen spelen door over objecten te rollen, langs muren te lopen of grote sprongen te maken. Brink wordt gemaakt met de id Tech 4 engine en zal 13 mei uitkomen voor de Xbox 360, PS3 en de PC via Steam

Bekijk het filmpje hieronder.

Bruce Willis en 50 Cent in misdaaddrama

Bruce Willis en rapper Curtis '50 Cent' Jackson gaan samen spelen in het misdaaddrama Fire with Fire. Ook Josh Duhamel, vooral bekend van de Transformers-films, heeft getekend, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Fire with Fire gaat over een brandweerman die in een getuigenbeschermingsprogramma is beland. Als de man tegen wie hij moet getuigen hem vindt en bedreigt, neemt hij het recht in eigen hand om zichzelf en zijn familie te beschermen.

Het betreft geen remake van de gelijknamige film uit 1986. Wanneer Fire with Fire in de bioscoop moet verschijnen, is nog niet bekend.


Bruce Willis (Foto: Novum)

Kaas is tennisser Monfils te machtig

Tennisser Gaël Monfils heeft bij het Masters-toernooi in Madrid in de tweede ronde op moeten geven. Niet tegenstander Juan Monaco was de Fransman te machtig, maar een allergische reactie na het eten van kaas. Bij een 2-6 en 0-3 achterstand staakte Monfils de strijd.

Monfils is allergisch voor kaas en houdt hier normaal gesproken rekening mee. In voorbereiding op de partij tegen Monaco at hij pasta waar kaas in de saus verwerkt was. Hierdoor kreeg hij hevige reacties van zijn lichaam en moest opgeven. Konende week speelt de Fransman een toernooi in Rome. Waarschijnlijk zal hij dan beter opletten welke pasta met saus hij tot zich neemt.

Muziekserie Glee krijgt 3D-film

De muzikale tv-serie Glee krijgt een 3D-film. De acteurs van de serie gaan deze zomer op een theatertour die in 3D wordt gefilmd, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De Glee-acteurs brengen onder meer liedjes van Katy Perry en Britney Spears ten gehore.

Veertien acteurs uit de tv-serie, onder wie Lea Michele, Cory Monteith en Amber Riley, gaan optreden in de theaters. In de film wordt ook een kijkje genomen achter de schermen van de tv-serie over tieners die musicalles krijgen op hun middelbare school.

De Amerikaanse concerttour van de acteurs wordt op 18 juni afgesloten en gaat dan door in Groot-Brittannië. De concertregistratie moet in augustus in de Amerikaanse bioscopen draaien. Of de film ook in Nederland te zien zal zijn, is nog onbekend.


Castleden van Glee binnenkort te zien in 3D (Foto: Novum)

'Voetbalspel maakt agressiever dan shooter'

Een voetbalspel maakt gamers eerder agressief dan een gewelddadig schietspel. Een onterechte penalty blijkt volgens het onderzoek meer agressie op te wekken dan het neerschieten van vijanden. Dat schrijft de Britse krant Metro op basis van onderzoek door Britse wetenschappers van de universiteit van Huddersfield.

De onderzoekers meetten de hartslag, transpiratie en hersenactiviteit van veertig mannen en vrouwen terwijl ze een voetbal- en schietspel speelden. Hieruit bleek dat het vermoorden van spelkarakters in een schietspel een minder heftige reactie opleverde dan een onterechte goal of overtreding in een voetbalgame.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de proefpersonen langer geïrriteerd bleven na het spelen van een potje virtueel voetbal dan een schietspel. Volgens de onderzoekers geeft dit aan dat gewelddadige games onterecht worden aangewezen als het ergste type spel dat iemand kan spelen.


'Voetbalspel maakt agressiever dan shooter'

11-jarige schiet klasgenoot neer in India

Een 11-jarige jongen heeft in het noorden van India een klasgenoot neergeschoten en zwaar verwond, omdat hij door het slachtoffer werd gepest. Dat heeft de politie donderdag gezegd.

Het voorval vond plaats in het stadje Barabanki, in de deelstaat Uttar Pradesh. De jongen had het pistool van zijn vader mee naar school gesmokkeld en sprak zijn slachtoffer aan alvorens hij hem door het hoofd schoot. De 11-jarige is ingerekend en ondergebracht in een internaat.

Volgens de politie werd de schutter geregeld gepest en geslagen door het slachtoffer.

Rutte geeft startsein bevrijdingsfestivals

Premier Mark Rutte heeft donderdag rond 13.00 uur in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee gaf hij het startsein voor de veertien bevrijdingsfestivals die dit jaar zijn georganiseerd.

De vlam werd even na middernacht al aangestoken in de plaats waar in 1945 de capitulatie werd getekend. Daarna brachten estafettelopers het vuur naar de veertien festivals. Rond 13.00 uur nam Rutte de fakkel in ontvangst om het vuur op het bevrijdingsfestival in Wageningen te ontsteken.

In een korte toespraak benadrukte Rutte waarom 5 mei zo belangrijk is. "De essentie van vrijheid is dat je je eigen keuzes kunt maken en dat je kunt leven zoals je dat zelf wilt", zei de premier. "Voor ons is dat heel normaal. En dat zou het ook moeten zijn, maar vrijheid is helaas niet altijd vanzelfsprekend."

De minister-president benadrukte ook dat hij het belangrijk vindt dat de traditie van het herdenken van oorlogsslachtoffers op 4 mei en het vieren van de bevrijding op 5 mei in ere wordt gehouden.

De officiële start van de nationale viering van de bevrijding vond dit jaar plaats in Gelderland. Het centrale thema van Bevrijdingsdag is 'Vrijheid op straat'. De viering begon in de Eusebiuskerk in Arnhem, waar oud-politicus en hoogleraar Jaap de Hoop Scheffer de 5 meilezing hield.

Er zijn bevrijdingsfestivals in onder meer Zwolle, Wageningen, Haarlem, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Moke, Waylon, The Opposites en The Partysquad zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot ambassadeurs van de vrijheid. Zij worden donderdag met een helikopter rondgevlogen zodat ze op verschillende festivals kunnen optreden.

Donderdagavond wonen koningin Beatrix en de premier in Amsterdam het Bevrijdingsconcert op de Amstel bij, de afsluiting van de nationale viering van de bevrijding. Die vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

Tieners op de vlucht met gestolen auto

Drie jongens uit Heerlen zijn in de nacht van woensdag op donderdag aangehouden, nadat ze op de vlucht waren geslagen met een gestolen auto. De jongens zijn 14 tot 17 jaar. Dat meldt de politie donderdag.

De tieners zaten in een auto die de politie wilde controleren. Bij het zien van de politie reden ze er met hoge snelheid vandoor. De tieners kwamen tot stilstand toen ze in de Hofstraat op twee geparkeerde auto's botsten. Ze renden de auto uit, maar konden vrijwel meteen worden aangehouden. Ze bleken de auto woensdag te hebben gestolen, ook in Heerlen.

Vragen over garagegebruik door TNT post

De PvdA en SP in de gemeenteraad van Utrecht willen weten of TNT post wel gebruik mag maken van garages. Het postbedrijf heeft flink wat distributiecentra wegbezuinigd en gebruikt in de plaats daarvan enkele garages aan de Gruttersdijk, Keizersgracht en Lessinglaan. De partijen willen weten of het College van Burgemeesters en Wethouders daar wel van op de hoogte is. Bovendien vragen de PvdA en SP zich af of het gebruik van de garages wel legaal is.

Utrecht is niet de enige stad waar vragen zijn gekomen. In Almelo vroeg GroenLinks zich al af wat TNT in de garages deed. Buurtbewoners van de garages hadden geklaagd over parkerende bestelauto's en wildplassen, omdat er geen toiletten zijn in de garages.

In Purmerend heeft de gemeente al gevraagd of TNT wil stoppen met het gebruik van de garages.

Bulykin vertrekt waarschijnlijk bij ADO

Dmitry Bulykin acht de kans klein dat hij ook volgend seizoen de clubkleuren van ADO Den Haag verdedigt. De 31-jarige Rus meldt op sports.ru dat hij alles geweldig vindt bij de Residentieclub, maar graag op een hoger niveau wil spelen. De spits kreeg al vele aanbiedingen, maar wacht tot het eind van het seizoen met het nemen van een beslissing.

"Niemand weet waar ik volgend seizoen speel, zelfs mijn manager niet," meldt Bulykin. "We buigen ons eind mei begin juni over de kwestie. Ik heb enkele goede aanbiedingen, maar die moeten met Anderlecht besproken worden. We zien wel hoe het loopt. Misschien keer ik zelfs terug bij Anderlecht."

Bulykin werd in de zomer gehuurd van Anderlecht, dat hem in 2009 oppikte bij Bayer Leverkusen. In Brussel kwam de goaltjesdief nauwelijks aan spelen toe, waarna hij aan Fortuna Düsseldorf werd verhuurd. Bij ADO bloeide de sterke spits op en kwam hij tot 21 treffers in 29 duels.

Anderlecht is in het bezit van de transferrechten van Bulykin. ADO wil de kopsterke aanvaller dolgraag overnemen van de Belgen, maar kan niet voldoen aan de vraagprijs.

OV-weekkaart toch niet geldig op 5 mei

Studenten met een week-OV mogen donderdag niet gratis reizen. Volgens de NS is Bevrijdingsdag dit jaar namelijk een feestdag. Maar het duurde even voor het treinbedrijf zelf wist hoe het zat.

Volgens DUO, de oude IB-Groep die de OV-studentenkaart uitgeeft, is 5 mei een officiële feestdag. De NS schreef echter op de site dat het geen officiële feestdag is. En daar hebben ze gelijk in. Slechts eens in de vijf jaar geldt Bevrijdingsdag als een officiële feestdag, en 2011 hoort daar niet bij. DUO vindt dan ook dat er gratis gereisd mag worden door mensen met een week-OV. "Maar de NS deelt de boetes uit, dus ik raad studenten aan naar hun informatie te luisteren", aldus een woordvoerder.

Gisteravond meldde de NS op de site dat Bevrijdingsdag tóch een feestdag is. Volgens een woordvoerder berust de eerdere onduidelijkheid op een misverstand. "We hebben een contract met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waarin staat dat 5 mei altijd geldt als feestdag voor houders van een OV-studentenkaart."

Studenten met een weekend-OV mogen dus wel gratis reizen vandaag.

Bioscoop-releases week 18

Releases

Fast Five

  • Regisseur: Justin Lin.
  • Hoofdcast: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster en Tyrese Gibson.
  • Genre: Actie, Misdaad, Drama en Thriller.
  • Plot: Nadat ex-agent Brian O’Connor, Mia Toretto en Dom Toretto een gevangene uit de gevangenis hebben bevrijd zijn ze op de vlucht voor de politie. Ze wijken uit naar Rio De Janeiro. Ze worden echter op de hielen gezeten door FBI-agent Luke Hobbs.

Inside Job

  • Regisseur: Charles Ferguson.
  • Hoofdcast: Matt Damon, William Ackman, Daniel Alpert en Jonathan Alpert.
  • Genre: Documentaire en Misdaad.
  • Plot: Deze documentaire gaat over de wereldwijde financiële crisis. Door middel van onderzoek en interviews met grote financiële spelers, politici en journalisten komen verstrengelde relaties bloot die corrupte politici, wetgevers en academici met elkaar onderhouden.

Mother's Day

  • Regisseur: Darren Lynn Bousman.
  • Hoofdcast: Deborah Ann Woll, Shawn Ashmore, Lisa Marcos en Patrick Flueger.
  • Genre: Misdaad, Horror en Thriller.
  • Plot: Drie losgeslagen broers keren na een overval terug naar hun ouderlijk huis en gijzelen de bewoners die er nu wonen. De komst van de moeder geeft de gijzelaars nieuwe hoop, maar die verdwijnt al snel als ze haar ware, sadistische gezicht laat zien.

The Human Resources Manager

  • Regisseur: Eran Riklis.
  • Hoofdcast: Mark Ivanir, Reymond Amsalem, Gila Almagor en Noah Silver.
  • Genre: Drama.
  • Plot: Een human resource manager van de grootste bakkerij van Israël probeert de reputatie van het bedrijf te redden door te voorkomen dat een artikel wordt gepubliceerd waarin het bedrijf wordt zwartgemaakt..

Water for Elephants

  • Regisseur: Francis Lawrence.
  • Hoofdcast: Reese Witherspoon, Robert Pattinson, Christoph Waltz en Paul Schneider.
  • Genre: Drama.
  • Plot: Een student geneeskunde stopt met zijn studie als zijn ouders sterven. Hierna gaat hij bij een circus werken als dierenarts. Daar ontmoet hij de mooie Marlena en de olifant Rosie, een dier dat men niet getraind krijgt..

Voor een compleet overzicht van films die op dit moment in de bioscoop draaien, zie nu in de bioscoop bovenaan elke pagina op FOK!film.

Hoe was je weekendwip? (Deel 32)

Waarom heeft ze Michael aangeboden om hier voorlopig zijn intrek te nemen? Was het een impulsieve daad, omdat ze het met hem te doen had? Achteraf weet ze het antwoord best: ze was gewoon doodsbang. Doodsbang, om met haar kindje, dat van haar afgepakt was, alleen in een huis te wonen. Ze wilde hem in huis om hen te beschermen. Maar ze raakt de angst niet kwijt. Zodra ze in bed ligt, komt alles weer boven.

'Inter wil Guardiola voor de groep'

Pep Guardiola is als het aan Internazionale-voorzitter Massimo Moratti ligt volgend seizoen werkzaam in Milaan. Guardiola zou toe zijn aan een nieuwe uitdaging, zeker wanneer Barcelona voor de tweede keer onder zijn bewind de Champions League gaat veroveren. Hij zou derhalve niet onwelwillend tegenover een vertrek uit Catalonië staan.

Internazionale wil de trainer uitkomst bieden, weet La Gazzetta Dello Sport. De Italiaanse krant ziet het niet als een obstakel dat Samuel Eto'o in 2009 vertrok naar Internazionale omdat hij niet gewenst zou zijn door Guardiola. "Veel mensen denken dat Eto'o de vijand van Pep is, maar in werkelijkheid is de vriendschap tussen de twee groot." De krant stelt dat Eto'o de oefenmeester kan helpen in de aanpassing aan het Italiaanse voetbal.

Dat de trainer een doorlopend contract heeft bij Barcelona, vormt ook geen probleem. Volgens La Gazzetta dello Sport heeft Guardiola een clausule in zijn verbintenis staan die het mogelijk maakt eerder te vertrekken.

Slechtste terras staat in Amsterdam

De Three Sister Pub aan het Rembrandtplein in Amsterdam is het slechtste terras van Nederland, blijkt uit een terrassentest van het ANWB-blad Kampioen. Het terras scoort een 5,6.

ANWB-leden en deskundigen hebben 64 terrassen getest en letten daarbij op de service, de kwaliteit van de bestelde producten en de toestand van de toiletten. De bestelling bestond steeds uit een cappuccino, vers geperste jus d'orange en een tosti.

Bij de Three Sisters in Amsterdam was de tosti bleek en droog. Ook was de kaas smakeloos. De bediening was wel snel, maar niet geïnteresseerd. In het weekeinde bleken de toiletten altijd te stinken.

Het beste terras van Nederland is te vinden in Breda. Café De Kleine Wereld aan de Grote Markt scoort een 8,6. Het café heeft de vriendelijkste bediening en de mooiste ligging. De tweede plaats is voor café De Klipper in Delft.

Het gemiddelde van alle terrassen was een 7,3. Er waren twee onderzoeksteams. Het ene team ging doordeweeks en het andere in het weekeinde. De testteams bestonden uit ANWB-leden en een deskundige van de Haagse Hotelschool.

Kans op vertraging The Old Republic

De kans dat de langverwachte Star Wars-MMO The Old Republic verder vertraagd zal worden neemt hand over hand toe. EA heeft toegegeven dat januari 2012 een mogelijke uitwijkdatum kan zijn. De game staat niet meer in EA's releaseschema, hoewel ze nog steeds mikken op een 2011-release.

Aanvankelijk zou The Old Republic deze lente moeten uitkomen. EA Games' Frank Gibeau: "We kondigen geen datum aan om twee redenen. De eerste is vanwege concurrentie, en de tweede is dat we meer betatesters nodig hebben zodat we een spectaculaire ervaring tijdens de lanceren ervan kunnen garanderen."

Bioware en LucasArts zijn nog op zoek naar Europese betatesters voor hun game. Ga naar de site om je daar aan te melden.

starw ars

Vincent T. bekent doodslag in Engeland

De Nederlander Vincent T. heeft donderdag voor een rechtbank in Londen bekend dat hij zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates heeft omgebracht. Dat melden Britse media.

Volgens T. had hij geen vooropgezet plan om Yeates te vermoorden. Daarom zou sprake zijn van doodslag, waar een lagere straf op staat. De Engelse justitie gaat daar echter niet in mee en laat de aanklacht voor moord staan. Het proces gaat op 4 oktober van start.

De 33-jarige verdachte werkt in Bath voor het bouwkundig bedrijf Buro Happold. Hij woonde samen met zijn vriendin in Bristol, naast Yeates. Het slachtoffer verdween 17 december na een kerstborrel met collega's. Haar lijk werd met Kerstmis gevonden onder de sneeuw langs een weg in Failand. Ze bleek te zijn gewurgd.

T. werd in januari opgepakt.

Juventus verlengt met Del Piero, Pirlo in beeld

Alessandro Del Piero verlengt zijn aflopende verbintenis bij Juventus met één jaar. De 36-jarige aanvoerder van de Turijnse club zet vrijdag zijn handtekening onder de nieuwe verbintenis. Dat meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport vandaag. Ook Andrea Pirlo, spelmaker van AC Milan, is in beeld bij de Oude Dame.

Tullio Tinti, de spelersmakelaar van Pirlo, ontkent dat er met Juventus is gesproken over een overgang van de 72-voudig international. "We hebben niet over Pirlo gesproken en moeten eerst met Milan in gesprek," meldde de zaakwaarnemer van Juve-spelers Luca Toni en Alessandro Matri. "Ik heb er nog niet met hem over gesproken. Er is geen haast."

Del Piero begon zijn loopbaan bij Padova, dat hij in 1993 na twee seizoenen verruilde voor Juventus. Bij de Oude Dame kwam de aanvaller in achttien jaar tot 487 duels in de Serie A, waarin hij 204 keer doel trof.

De technisch begaafde aanvaller won zeven landstitels, de Champions League, de wereldbeker voor clubteams, de Coppa Italia en de Europese Super Cup met Juventus. Met Italië werd hij in 2006 wereldkampioen in Duitsland.

Door een omkoopschandaal werd Juventus twee titels ontnomen en in 2006 teruggezet naar de Serie B, het tweede profniveau in Italië. Del Piero bleef zijn club trouw, werd kampioen en leidde Juventus terug naar de Serie A.

Snel tevreden

De beschrijving bij dit filmpje op YouTube is even briljant als onbegrijpelijk, ook geen flauw idee wat het met het filmpje te maken heeft en mocht je te lui zijn dan kun je die hieronder in Lees Verder lezen.

Maar terug naar het filmpje, dit meisje vermaakt zich prima met haar webcam en de special effects software...

 Met dank aan Danny voor de submit.

Film: Arthur

Arthur Bach is een rijkeluiszoon en enig erfgenaam van het naar zijn familie vernoemde miljardenbedrijf. Hij hoeft niets, mag alles en krijgt door overal geld tegenaan te smijten alles wat hij wil. Hij zuipt, feest, koopt dure speeltjes en trekt zich niks aan van fatsoensregels en wetten. Dat kan geen goedkeuring vinden bij zijn moeder, Vivienne, die vindt dat Arthurs gedrag een slechte indruk wekt bij investeerders van het bedrijf dat zij leidt. Bovendien is hij totaal niet geschikt om het bedrijf over te nemen als zij er zelf niet meer is.

Schokkende updates inFAMOUS 2

Slechte view-trekker grapjes daargelaten: we kunnen ons gaan voorbereiden op een demo van inFAMOUS 2! Sucker Punch developer Kenneth Schramm wist het volgende te melden in een interview met PS Focus: "Yeah, we've got a sample for you. It's coming out within a few weeks. So yes, a demo is definitely planned".

Verder heeft Sucker Punch al eerder laten weten dat de UGC bèta verlengd zal worden wegens de omstandigheden met PSN. inFAMOUS 2 staat gepland voor een U.S. release op 7 juni. De datum waarop de demo beschikbaar is, is nog onbekend.

Krajicek naar kwartfinales Praag

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het ITF-toernooi in Praag (50,000 dollar). Krajicek versloeg de Italiaanse Corinna Dentoni met 6-3 en 7-6 (4).

Krajicek kwam in de eerste set met 5-0 voor. Op de service van Dentoni had ze de kansen om de set naar zich toe te trekken maar de Italiaanse kwam terug naar 5-3. Op 5-3 kreeg Dentoni nog twee kansen op 5-4, maar Krajicek serveerde de set uiteindelijk toch uit.

Krajicek kwam in de tweede set vier keer een break voor te staan, maar Dentoni wilde niets weten van opgeven. Het draaide uit op een tiebreak en daarin was Krajicek de sterkste.

Van der Sar wordt oudste CL-finalist

Mocht Edwin van der Sar op 28 mei voor zijn club Manchester United de Champions League-finale tegen FC Barcelona spelen dan wordt de Nederlander de oudste finalist ooit. De doelman is dan 40 jaar en 211 dagen oud waarmee hij het oude record van Paolo Maldini (38 jaar en 331 dagen) ruim verbetert.

De wedstrijd gisteren in de halve finale van de Champions League tussen United en Schalke 04 was goed voor vele records. Zo speelde Van der Sar zijn veertiende halvefinaleduel in het kampioenenbal en maakte United via Luis Antonio Valencia het 300e doelpunt van de club in het kampioenenbal. Paul Scholes ontving zijn 35e gele kaart in deze competitie, waarmee hij nummer twee Gennaro Gattuso (28) nog ruimer achter zich laat.

Schalke-spele Raúl verloor voor de 36e keer in de Champions League, waarmee hij de Noor Roar Strand (35 nederlagen) achter zich laat. Verder wisten de Zuid-Amerikanen in de halve finales van het kampioenenbal zes keer doel te treffen van de elf goals die er in totaal gemaakt waren, een nieuw record. Tenslotte pakte Manchester United in 1968 de eerste Cup met de grote Oren op Wembley en deed FC Barcelona in 1992 hetzelfde in Londen.

Dit jaar staat de finale weer op Wembley geprogrammeerd. Eén van beide clubs kan op 28 mei op gelijke hoogte met Ajax komen door voor de vierde keer de Europa Cup I/Champions League te winnen. Recordhouder is Real Madrid met negen titels.

Reinout Oerlemans vindt filmen in IJsland zwaar

Reinout Oerlemans is in IJsland voor de opnames van zijn 3D-film Nova Zembla. Hij vindt het filmen bij nacht en in de kou afzien. "Het is elke nacht doorhalen," zegt een vermoeide Oerlemans tegen dj Edwin Evers op Radio 538.

Oerlemans is met zijn medewerkers een paar weken in IJsland om de eerste 3D-film van Nederland op te nemen. Nova Zembla speelt zich af aan het einde van de zestiende eeuw en gaat over de laatste ontdekkingsreis van Willem Barentsz, gespeeld door Derek de Lint. Robert de Hoog speelt één van de bemanningsleden die op een gletsjer een onderkomen bouwen om te overleven, nadat de reizigers vast komen te zitten op Nova Zembla.

Oerlemans wil het verhaal van de ontdekkingsreis 'zo authentiek mogelijk vertellen'. "Midden op de gletsjers in IJslands hebben we het Behouden Huys helemaal nagebouwd, " zegt Oerlemans. Er wordt veel 's nachts gefilmd. Oerlemans realiseert zich dat zijn acteurs dus nachtenlang kou lijden. "Daar moeten we even met elkaar doorheen."

Het filmteam verblijft vijf weken in IJsland. Nova Zembla draait vanaf 24 november in de bioscopen.


Reinout Oerlemans (Foto: Novum)

Michael wil graag in de F1 blijven

Eerder deze week werd bekend dat onder meer Sam Michael het Formule 1-team van Williams eind dit jaar zal gaan verlaten. De technisch directeur diende zijn ontslag in na de slechte seizoensstart voor het team uit Grove, maar klaar met de sport is hij zeker niet. Hij hoopt bij een andere renstal aan de slag te kunnen.

"Vooralsnog ben ik vastberaden om mijn periode bij Williams professioneel en waardig af te sluiten met respectabele prestaties. Dat is het enige dat momenteel telt. En ik zeg dat omdat ik veel bewondering heb voor alle fantastische mensen waarmee ik hier samen heb gewerkt," zei Michael tegen Autosport.

"Ik ben niet teleurgesteld over mijn tijd bij Williams, integendeel. Ik heb hier tien prachtige jaren doorgebracht, maar ik ben klaar voor nieuwe uitdagingen. Emoties zijn er wel, maar ik diende drie weken geleden mijn ontslag al in, dus dat gedeelte heb ik reeds achter de rug. Ik hou van de Formule 1 en racen is mijn leven, en ik wil voor langere termijn in deze sport blijven."

Gewonden Marrakech terug in Nederland

De twee Nederlanders die vorige week zwaargewond raakten bij de aanslag in Marrakech zijn terug in eigen land. Het tweetal vloog dinsdag naar Nederland. Ook het lichaam van de 33-jarige man uit Deventer die omkwam, is dinsdag teruggekomen. Dat zegt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Na de aanslag zijn de twee Nederlanders met zware verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. De woordvoerder kan in verband met hun privacy niet zeggen hoe het nu met hen gaat. De man van 32 en vrouw van 35 waren op reis door Marokko. De omgekomen man was hun reisleider. Hij was daarnaast docent aan de Saxion Hogeschool in Deventer.

De aanslag, die plaatsvond in een café aan het centrale plein Djemaa el-Fna, kostte zestien mensen het leven. Vermoedelijk zit Al Qaida er achter, zeggen de Marokkaanse autoriteiten, maar tot dusver heeft niemand de aanslag opgeëist. Wel zijn twee mogelijke verdachten geïdentificeerd.

Haug lacht om Rosberg-geruchten

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug maakt zich niet druk over de geruchten dat Nico Rosberg Mercedes Grand Prix voor Ferrari zal gaan verruilen. De Duitser vindt de door Autosprint verspreide geruchten zelfs een lachertje.

Het Italiaanse blad meldde deze week dat Ferrari in Rosberg een ideale vervanger van Felipe Massa ziet. De renstal uit Maranello zou zelfs al contact hebben opgenomen met de manager van de 25-jarige Duitse coureur. Hij ligt nog tot eind 2012 vast bij Mercedes, maar kan volgens Bild onder bepaalde voorwaarden wel eerder de deur uitwandelen.

Rosberg heeft nog geen commentaar gegeven op de geruchten. Haug doet dit nu wel. "Het was afgelopen weekend 1 mei, en niet 1 april. Deze grap is dus een maand te laat gemaakt," zei de Duitser lachend.

Massa ligt bij Ferrari in principe nog vast tot eind 2012, maar de Italiaanse renstal schroomt niet om een rijder eerder vervangen mocht dat nodig geacht worden. Zo werd Kimi Räikkönen vorig seizoen vervangen door Fernando Alonso, hoewel de Fin nog een contract voor het jaar 2010 had.

Tientallen arrestaties in Syrië

Militairen hebben donderdag in de voorstad Saqba van de Syrische hoofdstad Damascus meer dan 150 mensen opgepakt. Dat heeft een mensenrechtenactivist gezegd. De tientallen militairen zouden in het donker van huis tot huis zijn gegaan. Iedereen die op een lijst stond die zij bij zich hadden, werd aangehouden.

Ook richtten de militairen wegblokkades op. Daar werden ook mensen aangehouden. Volgens de Syrische mensenrechtenorganisatie Insan zijn duizenden mensen gearresteerd sinds op 15 maart de protesten tegen het bewind van president Bashar al-Assad begonnen. Van andere tegenstanders van het bewind is al een tijd niets vernomen. In totaal zou het om ongeveer 8000 mensen gaan. De onderdrukking van de protesten zou aan 607 mensen het leven hebben gekost.

Tientallen arrestaties in voorstad Damascus
Tientallen arrestaties in voorstad Damascus (Foto: ANP)

Hennepplantage naast terrein Hells Angels

Naast het terrein van de Hells Angels in Amsterdam is een hennepplantage opgerold. Dat gebeurde nadat passerende agenten dinsdag een sterke wietlucht hadden geroken aan de Wenckebachweg in de Watergraafsmeer, schrijft Het Parool donderdag.

Na een inval werden in drie gebouwen ongeveer achthonderd planten gevonden. Er zou al eerder zijn geoogst. Het is niet bekend of de Hells Angels iets met de kwekerij te maken hebben. De politie onderzoekt nog wie de eigenaar van de plantjes is. Een woordvoerder kon donderdagochtend niets over het verhaal in de krant vertellen.

Volgende week woensdag komen de Angels voor de bestuursrechter in een slepende zaak waarin de gemeente probeert hen van hun clubterrein te weren. Het gaat om de beslissing van de gemeente geen nieuwe bouwvergunning voor een clubhuis te verlenen, omdat die zou kunnen worden gebruikt voor criminele praktijken.

Ruiz hoopt op 15 mei colaatje te drinken

Dat Bryan Ruiz de laatste weken weer toewerkt naar de vorm van weleer, is volgens de Costa Ricaan zelf volledig te danken aan zijn nieuwe vriendin.

"Sinds een paar weken heb ik een vriendin en daar voel ik me heel goed bij en ik krijg er extra ‘power' van", zegt de aanvaller van FC Twente in Sp!ts. "Vorig jaar was ik in de fanshop op zoek naar wat shirtjes, maar ik kon de juiste maten niet vinden. Toen kwam ik haar tegen en heeft ze me geholpen en daarna zijn we een keertje gaan lunchen. Ik was pas net gescheiden en nog niet toe aan een nieuwe relatie, dus hielden we het vriendschappelijk. Maar sinds een paar weken hebben we besloten een relatie aan te gaan."

En dat werpt zijn vruchten af, denkt Ruiz. Mogelijk kan hij door zijn nieuwe flow FC Twente de komende weken naar de bekerwinst en het kampioenschap schieten. Bij winst van de titel laat Ruiz het biertje weer links liggen, in tegenstelling tot veel van zijn ploeggenoten. "Ik vind drank smerig. Met Kerst of Oud & Nieuw proost ik wel eens met vrienden en dan nip ik aan een glas champagne of wijn, maar ik vind het echt niet te drinken."

"Toen we vorig jaar na de kampioenswedstrijd tegen NAC in de bus naar Enschede zaten, zeiden ploeggenoten dat ik een biertje moest drinken om de titel te vieren. Ik nam een slok, maar heb dat blikje daarna gelijk weggezet. Vies! Dit jaar wordt het weer een colaatje", aldus Ruiz.

Jongen opgepakt voor doodsbedreiging op YouTube

Een 16-jarige jongen uit Nijmegen is dinsdagavond aangehouden, omdat hij een filmpje op YouTube had gezet met een opruiende tekst waarin hij iemand met de dood bedreigde. Hoewel het volgens de politie op het eerste gezicht lijkt te gaan om 'een uit de hand gelopen kwajongensstreek', is de jongen in een cel gezet.

De politie was getipt over het filmpje en hield de jongen rond 19.00 uur aan in een woning in de wijk Dukenburg. Agenten hebben na de aanhouding het huis doorzocht en spullen in beslag genomen die als bewijs kunnen dienen.

Onderzoek moet uitwijzen wat de intentie is geweest van de jonge Nijmegenaar.

PURE wil F1-motoren leveren vanaf 2013

Craig Pollock wil vanaf 2013 terugkeren in de Formule 1. De voormalig teambaas van BAR wil met zijn bedrijf PURE klantenmotoren gaan leveren op het moment dat het nieuwe motorenreglement ingaat. Momenteel is Cosworth de enige onafhankelijke motorenleverancier.

Propulsion Universelle et Recuperation d’Energie, zoals het bedrijf PURE voluit heet, wil samen met TEOS Powertrain Engineering de krachtbronnen gaan bouwen. Laatstgenoemde bedrijf is eigendom van IFP Energies Nouvelles en Mecachrome, dat de motoren voor de GP2-auto's onderhoudt. "De visie van PURE is om een leider te zijn in de ontwikkeling van de volgende generatie motoren. Deze voldoen aan de vraag om een schoner milieu. De reglementen die in 2013 ingaan in de Formule 1 vormen om een ideaal platform om toekomstige technologieën te testen," zei Pollock.

Verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe motor zal Jean-Pierre Boudy zijn die in de jaren negentig de Renault-motor ontwierp waar vele wereldtitels mee werden binnengesleept. Zijn nieuwe motor zal eind dit jaar op de testbank onder handen worden genomen.

FIA-president Jean Todt juicht het initiatief van PURE toe. "We verwelkomen PURE zeker in de Formule 1”, aldus de Fransman. “De veranderingen voor 2013 hebben tot doel om lagere kosten te genereren en technologieën die groener zijn en om minder brandstof vragen. We wensen PURE dan ook veel succes," zei de Fransman.

Berlusconi wellicht opnieuw verkiesbaar in 2013

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal zich in 2013 opnieuw verkiesbaar stellen als dat nodig blijkt te zijn. Dat heeft Berlusconi woensdag gezegd. Enkele weken geleden gaf Berlusconi nog aan zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.

Vorige maand tipte Berlusconi de huidige minister van Justitie Angelino Alfano nog als zijn opvolger. Hier leek hij echter woensdag op terug te komen toen hij zei over twee jaar in samenspraak met de leiders van zijn partij te beslissen wie zich verkiesbaar zal stellen voor het premierschap.


Berlusconi wellicht opnieuw verkiesbaar in 2013 (Foto: Novum)

Pool steekt landgenoot dood in Limburg

Bij een steekpartij in de Limburgse plaats Oirlo is in de nacht van woensdag op donderdag een Pool omgekomen. Een landgenoot is aangehouden, meldt de politie donderdag.

De politie kreeg rond 01.00 uur een melding van een steekpartij in een bungalow op een camping aan de Koepas. Het slachtoffer leefde nog toen de hulpdiensten arriveerden, maar hij bezweek al snel aan zijn verwondingen.

Ter plekke werd een verdachte aangehouden. De politie vermoedt dat een ruzie in de relationele sfeer de aanleiding was voor de steekpartij, maar onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Zelfmoordaanslag in Irak

Een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de centraal-Iraakse stad Hillah heeft donderdag aan minstens 13 mensen het leven gekost. Nog eens 41 mensen zijn gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd met een bomauto. Dit heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt.

De explosie was zo krachtig dat de betonnen afzettingen rond het gebouw omver werden geblazen. De dader sloeg toe op het moment dat de agenten elkaar aflosten en er dus veel politiepersoneel aanwezig was.

Clijsters hervat training, Roland Garros onzeker

Kim Clijsters staat weer op de tennisbaan. De Belgische nummer twee van de wereld hervatte gisteren de training, maar ontbreekt later deze maand waarschijnlijk op Roland Garros. De 27-jarige Clijsters stond aan de kant met schouder-, pols- en enkelklachten.

Woensdag werkte Clijsters pijnvrij een volledige training af. Op haar website gaf ze aan in ieder geval geen toernooi te spelen in voorbereiding op Roland Garros, de tweede Grand Slam van het seizoen. Clijsters bereikte twee keer de finale in Parijs, maar won nog nooit.

Bijna helft stoort zich aan rookpauzes collega's

Bijna de helft van de Nederlanders stoort zich aan de rookpauzes van collega's. Dat concludeert Monsterboard.nl uit een peiling die de vacaturesite heeft gehouden.

Van de ondervraagden vindt 46 procent dat rokers minder productief zijn doordat ze steeds van hun werkplek weg zijn. Dat hoeft volgens carrièrecoach bij Monsterboard.nl Freek Jordans niet per se zo te zijn. "Ook tijdens het roken kun je met collega's overleggen. Daarbij is roken een moment van ontspanning, waar anderen bijvoorbeeld even een rondje lopen."

Wel doen rokers er volgens Jordans goed aan niet meer dan drie of vier sigaretten per dag te roken en er de lunchpauze voor te gebruiken. Ook roken voor de deur is een afrader. Dat zou geen gezicht zijn in verband met klanten en andere bezoekers.

Weer meer kijkers dodenherdenking

Het aantal Nederlanders dat naar de dodenherdenking kijkt is dit jaar weer toegenomen. In totaal volgden gemiddeld bijna 4,7 miljoen mensen de herdenking op Nederland 1, 2 of 3, meldt de NOS donderdag.

De piek werd om 20.04 uur bereikt, even na de twee minuten stilte. Toen waren er bijna 5,5 miljoen kijkers. Vorig jaar trok de herdenking op de Dam in Amsterdam nog een kleine 4,4 miljoen kijkers. In 2006 stond het aantal kijkers nog op 3 miljoen. Sindsdien is het vrijwel elk jaar toegenomen.

VS gebruikte geheime heli bij aanval

De Black Hawk-helikopter die de Amerikaanse commando's in Pakistan hebben achtergelaten bij de aanval op Osama bin Laden, blijkt een onbekend type te zijn. Experts vermoeden dat het een zeer geheim superstil model is, dat onzichtbaar is gemaakt voor radar.

De helikopter raakte een muur en was gedwongen om een harde landing te maken. Aan het einde van de missie probeerden de commando's het toestel te vernietigen met explosieven. Foto's van de restanten tonen echter curieuze aanpassingen aan de staart. Militaire analisten vermoeden dat er zogenoemde stealth-aanpassingen zijn gedaan om het geluid te dempen en het toestel onzichtbaar te maken voor radar. De analisten hadden slechts geruchten gehoord dat dit programma bestond, meldde de Amerikaanse omroep ABC donderdag.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wilde niet reageren.

Klik hier voor de foto's. In de fotoreeks onder deze link zitten ook foto's van dode bodyguards van Bin Laden die zeer bloederig zijn en als schokkend ervaren kunnen worden.

VS gebruikten geheime heli bij aanval
VS gebruikte geheime heli bij aanval (Foto: ANP)

Drie activisten gearresteerd in Wit-Rusland

De politie in Wit-Rusland heeft een inval gedaan in een appartement waar activisten op het punt stonden een rapport te presenteren. Drie activisten zijn gearresteerd. Dat heeft een Wit-Russische mensenrechtenactivist gezegd.

De politie zei bij de inval op zoek te zijn naar een bom, aldus de activiste. De Wit-Russische autoriteiten waren niet bereid commentaar te geven.

Na de presidentsverkiezingen vorig jaar, die volgens velen frauduleus zijn verlopen, werden honderden mensen gearresteerd, onder wie zeven presidentskandidaten.

Amnesty heeft vragen over dood Bin Laden

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Verenigde Staten en Pakistan om opheldering gevraagd over de dood van Osama bin Laden. Dat meldde de organisatie donderdag.

Vooral het gegeven dat Bin Laden ongewapend was tijdens de militaire operatie roept veel vragen op bij de mensenrechtenorganisatie. "Het is niet duidelijk hoe hij zich zou hebben verzet tegen een arrestatie en of er wel een poging is gedaan hem te arresteren in plaats van te vermoorden", aldus Amnestytopman Claudio Cordone.

Amnesty vraagt zich ook af wat er gebeurd is met de ruim achttien mensen die zich tijdens de aanval in de villa bevonden. Amerikaanse autoriteiten maakten eerder bekend dat vijf mensen zijn gedood en dat twee vrouwen onder wie de vrouw van Bin Laden gewond zijn geraakt. Ook waren zes kinderen in de villa aanwezig.

Slopers op non-actief om werken met dodenherdenking

Twee slopers die woensdag in Groningen tijdens de dodenherdenking om 20.00 uur zijn doorgegaan met werken, zijn op non-actief gesteld. Ze waren bezig met de sloop van twee silo's op het terrein van de voormalige fabriek van de Suikerunie.

De werknemers waren ingehuurd door sloopbedrijf Jager uit Midwolde, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van het gebouw. Ze hadden om 19.00 uur moeten stoppen, maar waren om 20.00 uur nog aan het werk.

Bij de regionale omroep RTV Noord kwamen vervolgens klachten van omwonenden binnen. Directeur van het sloopbedrijf Gerrit Kroese is 'verbolgen'. "Hier is het laatste woord nog niet over gesproken", zegt hij voor de microfoon van RTV Noord.

"We gaan vanmiddag nader overleg plegen met onderaannemer Euro Demolition uit Beverwijk. Tot die tijd komen de betreffende medewerkers bij ons het terrein niet op. Vanmiddag maken we verdere afspraken."

Bij het slopen van de fabriek is al veel misgegaan. In februari ontstond brand in het pand en vielen ijzeren platen van grote hoogte op de rand van het spoor dat langs de voormalige fabriek loopt. ProRail en Arriva lieten daarop de veiligheid op het spoor onderzoeken.

Dode langs provinciale weg in Limburg

In de berm langs de N271 bij Reuver in het noorden van Limburg is donderdagochtend een dode man gevonden. De politie weet nog niet of er sprake is van een misdrijf, laat een woordvoerder weten.

Een voorbijganger had iemand langs de andere kant van de weg zien liggen en vroeg de politie dit te onderzoeken. "We weten niet hoe deze man hier terecht is gekomen. Daar proberen we achter te komen."

Het sporenonderzoek wordt gedaan door het politiekorps Brabant Zuid-Oost. De politie Limburg-Noord heeft de handen vol aan onderzoeken naar steekpartijen. Dinsdag werd in Roermond iemand doodgestoken, in de nacht van woensdag op donderdag in Oirlo.

Benoemingscommissie Ajax nog enkele weken bezig

De benoemingscommissie van Ajax komt maandag tijdens de ledenraadsvergadering nog niet met aanbevelingen. Dat zegt preses Rob Been Jr. in De Telegraaf. Been verwacht dat het nog enkele weken duurt voordat een bijzondere vergadering wordt uitgeschreven waarin de kandidaten worden gepresenteerd en mogelijk benoemd.

"Het betreft een reguliere vergadering en die komt te vroeg om kandidaten voor te dragen," verklaart Been. De commissie is tot op heden vier keer bij elkaar geweest en doet geen uitspraken of er al mensen zijn benaderd. De enige zekerheid in het nieuw te vormen bestuur en raad van commissarissen is Johan Cruijff.

"Dat klopt," reageert Been. "Zodra de ledenraad over een aantal weken de bestuursleden benoemt, kunnen zij beslissingen nemen over de vereniging Ajax, maar niet over de NV. Volgens de beursregels duurt het 42 dagen voordat een buitengewone vergadering kan worden gehouden. Daarin worden de drie bestuursleden als commissaris geïnstalleerd."

Nog meer vreemde Batman-domeinnamen geregistreerd

Er zijn een aantal nieuwe domeinnamen gevonden die hinten naar een nieuwe Batman. Dit jaar komt Batman: Arkham City, maar de geruchten gaan dat er daarnaast nog een Batman-game onderweg is. Verdere geruchten gaan dat er een XLBA-game onderweg is met de gevleugelde held uit Gotham City.

De domeinnamen die geregistreerd zijn, zijn GothamCityImpostors.com, GothamRogues.com, en TheGothamRogues.com. Voorlopig leidt geen enkele link naar een bestaande website. Deze komen bovenop de URL's die al eerder geregistreerd waren, waaronder BatmanRedHoods.com, BatmanKnightFell.com, BatmanImpostors.com, BatmanHush.com. Zodra FOK!games meer weet over een mogelijk nieuwe game, laten we jullie dat zo snel mogelijk weten.

 

Belgisch talent Rits dicht bij overgang naar Ajax

Mats Rits speelt komend seizoen mogelijk voor Ajax. Het Belgische talent van Germinal Beerschot kan een contract voor twee jaar tekenen in Amsterdam. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De 17-jarige Rits is deze zomer transfervrij.

Ajax had twee jaar geleden al interesse in de middenvelder. Ook Real Madrid en Anderlecht wilden Rits toen inlijven, maar de jonge Belg koos voor Germinal Beerschot. Hij debuteerde op zijn zestiende bij de club uit de Jupiler Pro League en speelde sindsdien 23 competitieduels voor Beerschot.

De Amsterdammers hebben inmiddels ook gesprekken gehad met het management van Kolbeinn Sigthorsson. Technisch directeur van AZ Earnest Stewart had Ajax groen licht gegeven om met de IJslandse aanvaller te onderhandelen, meldt De Telegraaf. Over het salaris zijn club en speler het min of meer eens, maar nog niet over de randvoorwaarden.

De transfer van Sigthorsson is voorlopig nog niet beklonken. AZ zou vijf miljoen euro willen ontvangen van Ajax, terwijl de Amsterdammers tot dusver niet verder gaan dan twee miljoen euro. De Alkmaarse club hoopt dat Borussia Dortmund en Newcastle United, die interesse zouden hebben in de aanvaller, met een concreet voorstel komen. Beide clubs betalen mogelijk meer voor Sigthorsson, die een contract heeft tot de zomer van 2012.

Vijf lange jaren...

Het is 10 mei 1940, het luchtalarm gaat af. Het is nog maar vijf minuten voor vier. Vijf lange jaren van oorlog staat iedereen te wachten. 

De eerste vijf dagen: Het verloop van de eerste vijf dagen was overal verschillend. Deze online tentoonstelling probeert alle gebeurtenissen per dag en regio in kaart te brengen en uit te lichten.

Bevrijding, achter de feestvreugde:  Vanaf 5 mei 1945 was Nederland niet langer bezet. De wereld maakte zich langzaamaan los van de oorlog. Maar hoewel de bevrijding een einde maakte aan de verschrikkingen, de gevolgen zijn tot de dag van vandaag voelbaar...

Nogmaals in de herhaling en neem nog steeds even rustig de tijd om deze mooie online tentoonstellingen te bekijken! Opdat wij niet vergeten!

[NBA] Zeges Dallas, Chicago

In de tweede ronde van de play-offs in de NBA heeft Dallas Mavericks ook het tweede duel tegen Los Angeles Lakers gewonnen. Dallas was in Los Angeles met 81-93 te sterk.

Dirk Nowitzki was namens Dallas goed voor 24 punten. Bij de Lakers was Kobe Bryant met 23 punten het productiefst.

Chicago Bulls kwam op gelijke hoogte met Atlanta Hawks door het tweede duel met 86-73 te winnen. Derrick Rose, eerder deze week uitgeroepen tot MVP, was goed voor 25 punten voor de Bulls.

'Hulp aan buitenlandse gevangenen schiet tekort'

Nederlandse ambassades doen te weinig voor landgenoten in buitenlandse gevangenissen. Diplomaten durven misstanden niet aan de kaak te stellen en ze kunnen niet aantonen dat ze gedetineerden vaak genoeg bezoeken. Dat concludeert een adviesorganisatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, schrijft de Volkskrant donderdag.

De indruk bestaat dat de ambassades lokale autoriteiten soms liever niet aanspreken op misstanden en ongelijke behandeling van gedetineerden, stelt de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB). Diplomaten zouden bang zijn dat ze hun relaties met de machthebbers op het spel zetten.

Ook moeten gevangenen volgens de voorschriften minstens twee keer per jaar bezoek krijgen van een Nederlandse diplomaat. De ambassades kunnen echter niet aantonen dat dit gebeurt. Ze laten het werk deels over aan de particuliere hulporganisatie Epafras en aan Reclassering Nederland. De afstemming met deze partijen 'kan beter'.

Verder zou er sprake zijn van willekeur als het gaat om de financiële steun voor de ongeveer 2500 gevangenen in het buitenland. "Wie binnen Europa vastzit, krijgt niks. Daarbuiten krijg je 30 euro per maand." Volgens de IOB zou beter naar de omstandigheden per land moeten worden gekeken. Zo zijn er Europese landen waar financiële steun wel nodig kan zijn, en is het in Australië bijvoorbeeld niet nodig.

Het onderzoek van de IOB wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd.


'Hulp aan buitenlandse gevangenen schiet tekort' (Foto: Novum)

Acteur Jackie Cooper (88) overleden

De Amerikaanse acteur Jackie Cooper is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Hij speelde redacteur Perry White in de film Superman uit 1978. Later regisseerde hij onder meer succesvolle series als M*A*S*H. Hij overleed na een kortstondig ziekbed in Los Angeles, aldus Amerikaanse media woensdag.

Cooper werd als 9-jarige al genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in de film Skippy uit 1931. Hij is daarmee de jongste acteur die ooit werd genomineerd voor zo'n prestigieuze filmprijs.

Cooper schreef in 1981 zijn memoires, onder de titel Schiet alsjeblieft mijn hond niet dood. De titel is een verwijzing naar een dreigement van zijn oom en regisseur Norman Taurog, die zei de hond van Cooper dood te schieten als de jongen niet zou huilen voor een bepaalde scène.


Jackie Cooper 1922-2011

Ferguson kon nauwelijks slapen van B-team

Manchester United-coach Sir Alex Ferguson heeft lang getwijfeld over het opstellen van een B-team tijdens de return in de Champions League tegen Schalke 04.

Met het oog op de beslissende competitiekraker tegen Chelsea van komend weekeinde besloot de Schot negen basisspelers rust te geven. Het pakte goed uit, want Manchester United won de return op Old Trafford met 4-1. Ferguson was voorafgaand aan het duel echter niet zo zeker van zijn zaak.

"Ik kon amper slapen afgelopen nacht omdat ik steeds moest denken aan mijn opstelling", zei Ferguson na de zege. "Aangezien het wel om de halve finale van de Champions League ging, vroeg ik me af of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Maar deze jongens hebben me trots gemaakt."

Op 28 mei volgt de finale tegen FC Barcelona. Een prachtig affiche. "Barcelona is zonder twijfel de beste ploeg van dit moment. Ze spelen fantastisch voetbal en zijn een genot om naar te kijken. Maar ook wij kunnen de beker winnen. We hebben een team vol talent", aldus Ferguson.

Nederlander vast na recorddrugsvangst Australië

In Australië is een 43-jarige Nederlander aangehouden voor het smokkelen van 239 kilo aan drugs uit Europa. Ook werden twee Australiërs en een Belg opgepakt. Met een waarde van zo'n 36 miljoen euro is het de grootste drugsvangst ooit in Australië, melden Australische autoriteiten donderdag.

De verdachten werden gearresteerd in Sydney en Perth, waar de operatie eind maart begon. Of er ook in andere landen arrestaties zijn verricht, kon de politie niet zeggen. Wel denkt de politie de drugsbende grotendeels te hebben ontmanteld.

De vier mannen hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Wat de rol van de Nederlander was, is onduidelijk.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over antisemiet Duisenberg.

De erkend antisemiet Gretta Duisenberg heeft gisteren in een restaurant de dodenherdenking verstoord. Tijdens de twee minuten stilte sloeg ze luidkeels aan het telefoneren. Toen ze daarop werd aangesproken, maakte ze de aanwezigen uit voor Zionisten. Uiteindelijk werd ze door de politie uit het restaurant verwijderd. Vraagje:

Recordhoogte kosten noodweer Alabama

De kosten voor de staat Alabama als gevolg van het noodweer dat vorige week het zuiden van de Verenigde Staten teisterde kunnen oplopen tot omgerekend 1,4 tot 3,4 miljard euro. Dat heeft Jim Ridling, verzekeringscommissaris van Alabama, woensdag gezegd.

Ridling zei dat het gaat om een voorlopige schatting. Definitieve bedragen zullen pas over enkele dagen bekend worden gemaakt. Tot dusver veroorzaakte orkaan Ivan in 2004 de meeste schade in Alabama. De kosten liepen toen op tot 1,4 miljard euro.

"Ik heb nog nooit iets meegemaakt wat zo verwoestend, en tegelijkertijd zo wijdverspreid is", aldus Ripling. De autoriteiten in Alabama hebben 38 van de 67 gemeenten in de staat tot rampgebied uitgeroepen.

'Overheid slordig met geheime adressen'

De overheid gaat veel te slordig om met gegevens van mensen die hun adres geheim willen houden. Ze zijn simpel te achterhalen, waardoor de gegevens voor tienduizenden ambtenaren voor het oprapen liggen.

Het CDA heeft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner om opheldering gevraagd, schrijft De Telegraaf donderdag. Het CDA maakt zich zorgen om de veiligheid van onder meer bedreigde ex-partners en andere mensen die een goede reden hebben om hun adres geheim te willen houden.

"Het systeem moet veel sluitender worden, we moeten in de wet precies regelen wie wat mag zien", vindt CDA-Kamerlid Ger Koopmans. "Het kan niet zo zijn dat alles zomaar wordt doorgegeven en voor Jan en alleman beschikbaar wordt."

Dat een adres geheim is staat in de Gemeentelijke Basisadministratie. Maar als andere diensten, zoals het UWV, de gegevens overnemen zou er niet meer bij staan dat het om een geheim adres gaat. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt niet op de hoogte van de problemen te zijn.

Burgemeester Alphen wil noodfonds voor slachtoffers

Voor slachtoffers van traumatische gebeurtenissen moet er een landelijk noodfonds komen Dat vindt waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn. Volgens hem is dat noodzakelijk omdat verzekeraars vaak terughoudend zijn. Hij verwijst daarmee naar de schietpartij op 9 april in winkelcentrum De Ridderhof.

"Slachtoffers en ondernemers, die ook slachtoffer kunnen zijn, vallen tussen wal en schip. Een ondernemer is zijn lokale voorraad kwijt, maar de verzekeraars en het Schadefonds Geweldsmisdrijven doen daar niks aan", zegt Eenhoorn donderdag in vakblad Binnenlands Bestuur.

"Voor kleine ondernemers die normale marges hebben, zijn die kosten niet op te brengen. Maar het gaat ook om familieleden van slachtoffers die de kosten voor ziekenhuisbezoek niet kunnen betalen. Daarvoor is een noodfonds nodig en dat moet je ruim doen."

Slachtoffers van de schietpartij in Alphen, die nu 'tussen wal en schip vallen', krijgen van de gemeente een renteloze lening. Volgens Eenhoorn zijn er tot nu toe enkele tienduizenden euro's aan leningen gegeven. Die gaan vooral op aan kapotte ruiten, machines of toonbanken die door de kogelregen werden beschadigd.

Eenhoorn wil dat de overheid een onafhankelijk onderzoek opzet naar de mogelijkheden van een noodfonds. Ook moet er gekeken worden naar de nazorg.

Britten naar de stembus over kiesstelsel

De Britten mogen donderdag in een referendum bepalen hoe ze voortaan gaan stemmen. Het plan is dat de kiezers voortaan ook aangeven welke kandidaat hun tweede of derde voorkeur heeft bij verkiezingen voor de Britse Tweede Kamer, het House of Commons.

De tweede en derde voorkeur kan de doorslag geven, als een kandidaat niet de meerderheid heeft behaald in zijn kiesdistrict. Nu wint in elk kiesdistrict steeds de kandidaat met de meeste stemmen, ook als dat niet de meerderheid is.

Het plan leidt tot grote verdeeldheid onder de Britten. De Conservatieven, geleid door premier David Cameron, zijn tegen het voorstel. De voornaamste oppositiepartij, Labour, is verdeeld. Opiniepeilingen tonen een nek-aan-nekrace tussen het ja- en nee-kamp.

Onzeker is nog wat er met de uitslag van het referendum gebeurt. "Als er slechts een kleine meerderheid is, maar een opkomst van slechts 20 procent, vinden we de uitslag moeilijk te accepteren", zei een Conservatief parlementslid.

Britten naar de stembus over kiesstelsel
Britten naar de stembus over kiesstelsel (Foto: ANP)

Medewerkers betreden kerncentrale Japan

Voor het eerst sinds de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami op 11 maart Japan troffen, gaan donderdag medewerkers van de kapotte kerncentrale Fukushima Daiichi in het gebouw aan het werk. Tot nog toe was de radioactieve straling daarvoor te hoog. Dat meldde een woordvoerder van energiebedrijf Tepco.

Twaalf medewerkers gaan in groepjes van vier het pand in. Elk groepje blijft hooguit tien minuten binnen en wordt dan afgelost. De medewerkers, gekleed in beschermende kleding en voorzien van zuurstofflessen, moeten buizen aansluiten op ventilatoren, zodat die weer gaan functioneren.

Vermoedelijk worden de medewerkers tijdens hun verblijf in de kerncentrale blootgesteld aan ongeveer 3 milliSieverts aan radioactieve straling. Volgens de Japanse wet mogen medewerkers van de kerncentrale niet aan meer dan 100 milliSieverts per vijf jaar worden blootgesteld. Omdat er nu sprake is van een noodsituatie is die hoeveelheid opgeschroefd naar 250 milliSieverts.

Medewerkers betreden kerncentrale Japan
Medewerkers betreden kerncentrale Japan (Foto: ANP)

Actie tegen 'taaldiscriminatie' bij Euro Shopper

Activisten voeren zaterdag actie tegen de 'taaldiscriminatie' op de verpakkingen van Euro Shopper, het budgetmerk van Albert Heijn. De Stichting Taalverdediging vindt het niet juist dat de Engelse naam sinds november 2009 op de verpakking vaak in grote witte letters is te lezen, terwijl de Nederlandse naam klein is afgedrukt. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Vooral mensen met een lager inkomen schaffen volgens bestuurslid Jan Heitmeijer producten van Euro Shopper aan. Die zouden vaak geen Engels spreken. Ook is het winkelen volgens hem een stuk ongezelliger geworden. "Je moet voortdurend uitzoeken wat puffed wheat of pork hash is."

Het bevalt hem ook niet dat klanten vaak letterlijk door de knieën moeten om de kleine Nederlandse lettertjes te kunnen lezen. De producten van Euro Shopper liggen namelijk meestal in de onderste schappen.

Een woordvoerder van Albert Heijn legt in de krant uit dat de producten goedkoper zijn omdat ze op grote schaal worden ingekocht en in verschillende Europese landen worden verkocht. De naam staat in verschillende talen op de verpakking. "We wilden één taal groter op de verpakking hebben voor een uniformer effect. Dat werd Engels." Volgens haar hebben de klanten daar geen probleem mee.

De stichting voert al sinds de invoering van de nieuwe verpakkingen actie. Zo worden klanten opgeroepen te dreigen met een boycot. Heitmeijer vreest dat het straks normaal wordt om naar peanutbutter of semi-skimmed milk te vragen.

Ook zou de Engelse verpakking slecht zijn voor de inburgering van allochtonen. "Waarom zouden zij nog Nederlands leren, als alles in de winkels in het Engels is geschreven?"

Zaterdag staat de stichting bij het Albert Heijnfiliaal op het Buik­slotermeerplein in Amsterdam. Daar vragen ze klanten of zij weten wat almond flavoured rounds, big battenbergs en prawn crackers zijn. De reacties worden naar het hoofdkantoor gestuurd.

Nederland viert 66 jaar bevrijding

Nederland viert donderdag Bevrijdingsdag. Door het hele land vindt een groot aantal activiteiten plaats om te vieren dat 66 jaar geleden voor Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

De fakkel, het logo van het Comité 4 en 5 Mei, staat dit jaar centraal bij de herdenkingsactiviteiten. De gedachte achter de fakkel is dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat vrijheid actief levend moet worden gehouden en over moet worden gedragen, net zoals een fakkel zijn vuur verspreidt. Het thema van de viering is Vrijheid op straat.

Op veertien plaatsen in Nederland hebben Bevrijdingsfestivals plaats, die naar verwachting samen een miljoen bezoekers trekken. Minister-president Mark Rutte opent aan het begin van de middag officieel de Nationale Viering van de Bevrijding in Wageningen. Hier wordt ook’s middags met onder meer een bevrijdingsdefilé met veteranen en militaire voertuigen in Hotel de Wereld het einde van de oorlog herdacht.

Premier Rutte en koningin Beatrix wonen 's avonds in Amsterdam het 5 Mei Concert bij op de Amstel in Amsterdam, dat de officiële viering afsluit. Het concert wordt dit jaar verzorgd door Het Gelders Orkest. Net als bij de Nationale Herdenking op 4 mei gelden voor het Bevrijdingsconcert extra veiligheidsmaatregelen.

Nederland viert 66 jaar bevrijding
Nederland viert 66 jaar bevrijding (Foto: ANP)

Laatste strijder Eerste Wereldoorlog dood

De Brit Claude Choules is woensdag op 110-jarige leeftijd overleden in Perth in Australië. Choules was zover bekend de laatst nog levende militair die had gevochten in de Eerste Wereldoorlog. Australische media hebben de dood van de veteraan donderdag gemeld.

Choules werd vorig jaar na de dood van de Amerikaanse veteraan Frank Buckles de laatste overlevende van de 70 miljoen militairen die wereldwijd werden ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog. De enige andere overlevende van de Eerste Wereldoorlog is vermoedelijk de 110-jarige Britse Florence Green. Zij diende bij de luchtmacht, maar werkte als serveerster en had dus geen gevechtsfunctie.

Choules begon op zijn veertiende als militair. Hij loog over zijn geboortejaar om in dienst te kunnen, waarna hij in Europa en later in Australië werd gestationeerd. Hij bleef 41 jaar bij de marine. De oorlogsjaren waren volgens hem zwaar, maar soms ook saai. Hij waarschuwde ervoor de ervaringen uit de oorlog niet te verheerlijken.

Laatste strijder Eerste Wereldoorlog dood
Laatste strijder Eerste Wereldoorlog dood (Foto: ANP)

Voor meer informatie over de eerste wereldoorlog: forumeerstewereldoorlog.nl

Zeehondencrèche treft eerste 'huilers' aan

De zeehondencrèche in Pieterburen heeft zijn eerste twee 'huilers' van het jaar opgevangen. Dat meldde het opvangcentrum woensdag. Een huiler is een zeehondenjong op strand of wad dat zijn moeder is kwijtgeraakt.

Een zeehondje werd aangetroffen op Vlieland. De tweede huiler was samen met een tweelingbroertje of -zusje gestrand op Terschelling. Slechts een van die twee dieren was nog in leven. Alle drie de gevonden zeehondenbaby's waren te vroeg geboren.

Uit onderzoek van de zeehondencrèche blijkt dat zeehonden steeds vroeger worden geboren. Vorig jaar werd de eerste huiler in juni aangetroffen. Elk jaar worden er op de Wadden zo'n vijfhonderd jongen geboren. Daarvan belanden er elke zomer tussen de tachtig en honderd in de crèche.

Zeehondencrèche treft eerste'huilers' aan
Zeehondencrèche treft eerste 'huilers' aan (Foto: ANP)

Mijn Bevrijdingsdag

Ik deed mijn ogen open. De rolgordijntjes die voor de ramen van de dakkapel hingen, hielden niet veel licht tegen. Er kwamen al zonnestralen langs heen mijn zolderkamer binnen. Ik gaapte. Hoe vroeg was het eigenlijk? Wacht, vandaag zou een belangrijke dag zijn. Een dag, waar ik lang naar uitgekeken had. Tsjonge, wie had dit ooit verwacht? Ikzelf niet eens.

Indianen VS boos over codenaam Geronimo

Amerikaanse indianenleiders hebben woedend gereageerd op het gebruik van de naam Geronimo voor de missie om terroristenleider Osama bin Laden te doden. Volgens de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Staten geeft het geen pas een belangrijke indianenleider in één zin te noemen met Bin Laden.

"Om een inheemse strijder te associëren met Bin Laden is geen accurate reflectie van de geschiedenis", aldus Jefferson Keel, president van het Nationale Congres van de Amerikaanse Indianen (NCAI). Hij sprak verder van een 'belediging', onder meer voor de indianen die in het leger dienen.

Geronimo was een bekende indianenleider die leefde van 1829 tot 1909 en jarenlang met geweld vocht tegen de Verenigde Staten. Geronimo boezemde zijn tegenstanders angst in door zijn naam te schreeuwen wanneer hij een aanval opende. Het lukte hem jarenlang om arrestatie te vermijden. De Amerikanen kregen hem in 1886 toch in handen en zetten hem tot zijn dood in de gevangenis.

Ook de leider van de indianenstam Fort Sill Apache, Jeff Houser, is verontwaardigd. "Het vergelijken van Geronimo of welke indiaanse persoon dan ook met een figuur als Osama bin Laden, een massamoordenaar en een laffe terrorist, is pijnlijk en kwetsend voor onze stam en voor alle inheemse Amerikanen." Volgens hem zijn de twee onder meer niet met elkaar te vergelijken, omdat Geronimo in gevechten altijd oog in oog stond met zijn vijanden.

Houser heeft in een brief aan president Barack Obama dan ook excuses geëist, hoewel hij ervan overtuigd is dat de keuze voor de naam 'is gebaseerd op een verkeerd begrepen historisch perspectief van Geronimo en zijn gewapende strijd'.

Na de dood van Bin Laden zouden de elitetroepen, die de inval in de woning in de Pakistaanse stad Abbottabad uitvoerden, aan hun bevelhebbers hebben gemeld: "Geronimo EKIA", te vertalen als Geronimo vijand gedood in actie. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft het gebruik van de codenaam niet bevestigd.

Overigens is het niet voor het eerst dat het Amerikaanse leger de strijdkreet Geronimo heeft overgenomen. Dat gebeurde ook in 1940, toen een van de eerste Amerikaanse parachutisten een sprong maakte en de kreet uitstootte. Hij was waarschijnlijk geïnspireerd door een film over de indianenleider, die een jaar eerder was uitgekomen.

De Senaatscommissie voor inheemse zaken zal donderdag praten over de ophef die het gebruik van de codenaam heeft veroorzaakt. Twee jaar geleden nam het Huis van Afgevaardigden nog een resolutie aan om Geronimo te eren voor zijn moed en de verdediging van zijn thuisland.

Red Bull lost problemen met KERS op

Het Formule 1-team Red Bull Racing zegt de problemen met het Kinetic Energy Recovery System opgelost te hebben. Volgens adviseur Helmut Marko moeten de koelingsproblemen voor de systemen van Sebastian Vettel en Mark Webber nu tot het verleden behoren.

Met name Webber had last van een niet werkend systeem, waardoor de Australiër tijdens de eerste drie races van het jaar de extra boost moest missen. Bij Vettel werkte het iets beter, maar de problemen met het systeem zorgden er mede voor dat McLaren-rijder Lewis Hamilton in China de winst kon grijpen. "Het functioneert nu prima. Tijdens de pauze tussen de Grands Prix van China en Turkije hebben we enkele aanpassingen doorgevoerd. Het gaat nu veel beter. Het werkt," zei Marko die weet dat het systeem noodzakelijk is om de concurrentie voor te blijven.

Sankt Pauli vindt in Schubert nieuwe trainer

FC Sankt Pauli heeft voor volgend seizoen in André Schubert een nieuwe trainer gevonden. De 39-jarige Duitser volgt Holger Stanislawski op, die naar TSG Hoffenheim vertrekt. Schubert staat dit seizoen aan het roer bij SC Paderborn, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga.

Sankt Pauli is momenteel de hekkensluiter in de Bundesliga. Schubert lijkt daardoor ook volgend jaar op het tweede niveau actief te zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.