Vakbond noemt bezuiniging doodsteek defensie

De militaire vakbond AFMP heeft geen goed woord over voor de uitgelekte bezuinigingen op defensie. Daaruit bleek woensdag dat er duizenden gedwongen ontslagen aankomen. AFMP-voorzitter Wim van den Burg spreekt van een kaalslag bij de krijgsmacht.

Van den Burg houdt een slag om de arm, omdat de plannen om een miljard te bezuinigen op defensie pas vrijdag bekend worden gemaakt, maar gaat ervan uit dat de berichten kloppen. "Ik heb het idee dat het serieus is. We zitten al een paar jaar aan de ondergrens. Dit is de doodsteek voor de krijgsmacht."

Volgens Van den Burg zitten missies als die in Uruzgan er in de toekomst niet meer in. "Het kabinet heeft als uitgangspunt dat defensie breed inzetbaar moet zijn. Dat zijn we op deze manier niet meer."

De andere grote defensievakbond, ACOM, laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit over de plannen van minister van Defensie Hans Hillen (CDA). Voorzitter Jan Kleian vreest een tweederangs krijgsmacht. "Oneerbiedig gezegd een soort Belgische krijgsmacht. Af en toe vliegen en als er geld en benzine is, dan doen we een kunstje", zei hij tegen de NOS.