'Meer ruimte voor bestuurswerk student'

Een deel van de Tweede Kamer wil het mogelijk maken voor studenten om zich een jaar lang uit te schrijven om bijvoorbeeld fulltime bestuurswerk te doen. Dat bleek woensdag tijdens een debat over studiefinanciering met staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD).

De VVD vindt dat studenten die in het bestuur van bijvoorbeeld een studentenvereniging zitten, zich moeten kunnen uitschrijven aan de universiteit, maar toch een speciale beurs voor bestuurswerk moeten kunnen krijgen. Kamerlid Anne-Wil Lucas noemt het raar dat studenten collegegeld moeten blijven betalen, terwijl ze fulltime bestuurswerk moeten doen.

D66 deelt de kritiek, maar wil ook een regeling voor bijvoorbeeld topsporters en studenten die buiten hun studie om aan speciale projecten werken. De twee partijen gaan kijken of ze samen met een voorstel kunnen komen. Het hangt van de details af of het plan op een meerderheid zal kunnen rekenen.

Tijdens het debat bleek verder dat de Tweede Kamer de plannen van Zijlstra steunt om fraude met de beurs voor uitwonenden harder aan te pakken. Zijlstra gaat bovendien op suggestie van de PvdA kijken of ook bijvoorbeeld familieleden aan te pakken zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld familieleden of vrienden die een student zich op hun adres laat inschrijven, terwijl die in werkelijkheid bij zijn ouders woont.

Studenten die ten onrechte opgeven dat ze uitwonend zijn, en daardoor een hogere studiebeurs krijgen, moeten straks het volledige bedrag terugbetalen dat zij te veel hebben gekregen, plus nog eens de helft van dit bedrag als boete.