Gbagbo onderhandelt over overgave

De zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, onderhandelt over zijn overgave. Dat heeft de Ivoriaanse ambassadeur in Frankrijk, Ali Coulibaly, dinsdag gezegd op de Franse radiozender France Info. Coulibaly wilde niets zeggen over de onderhandelingen of zijn informatiebron.

"Ik probeer geen demagoog te zijn of expres verkeerde informatie te geven, maar volgens de informatie die ik heb, is hij aan het onderhandelen over zijn overgave, omdat hij zich realiseert dat het einde nabij is. Het spel is uit", aldus Coulibaly.

Maandag voerden de Verenigde Naties en Franse militairen aanvallen uit op de residentie van Gbagbo, militaire bases en andere doelen. De afgelopen week zijn aanhangers van Alassane Ouattara erin geslaagd grote delen van het platteland te veroveren. Hun opmars werd echter gestuit in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. Met hulp van de internationale troepen wisten de rebellen echter toch in de stad door te dringen.

Ouattara is de internationaal erkende winnaar van de in november gehouden presidentsverkiezingen. Gbagbo weigerde tot dusverre de macht aan hem af te staan.