Veiligheidsraad in spoedberaad om Ivoorkust

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag in spoedberaad bijeen om te overleggen over de crisis in Ivoorkust. Dat heeft een woordvoerder van de VN woensdag gezegd.

Frankrijk en Nigeria hebben een ontwerpresolutie ingediend die een eind moet maken aan het toenemende geweld in het West-Afrikaanse land. De twee landen pleiten voor het opleggen van nieuwe sancties aan Gbagbo en zijn naasten. In de resolutie wordt opgeroepen tot een 'direct einde aan het gebruik van geweld tegen burgers'. Daarnaast worden 'alle Ivoriaanse partijen en belanghebbenden opgeroepen de wil van het volk en de verkiezing van Alassane Ouattara als president te respecteren'.

De resolutie herhaalt bovendien het standpunt dat de zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, direct de belegering van het Golf-hotel moet opheffen. In het hotel, dat wordt bewaakt door VN-vredesmilitairen, heeft Ouattara zijn kantoor.

De militairen die trouw zijn aan Gbagbo zouden naar verluidt mortiergranaten hebben afgevuurd op burgers in de stad Abidjan. In de resolutie wordt de VN-vredesmacht in het land opgeroepen 'zware wapens die worden gebruikt tegen de bevolking' in beslag te nemen.