Tientallen doden bij beschieting markt Abidjan

Bij een mortieraanval op een markt in Abidjan zijn donderdag 25 tot 30 doden en tussen de 40 en 60 gewonden gevallen. Volgens de VN-macht in Ivoorkust Unoci werden de vijf of zes granaten afgeschoten door strijdkrachten van de zittende president Laurent Gbagbo. De granaten vielen in de wijk Abobo, waarvan de bevolking achter de in november gekozen president Alassane Ouattara staat.

Abobo is in handen van strijders die loyaal zijn aan Ouattara. Die strijders ondernamen eerder donderdag een aanval op een politiebureau in de nabijgelegen wijk Adjame. Commando's waarschuwden de inwoners van Adjame binnen te blijven voordat zij tot de aanval overgingen. Kort daarna sloegen de politieagenten, die pro-Gbagbo waren, op de vlucht, zei een ooggetuige.

De commando's die zich de Force Nouvelle (FN) noemen hebben sluipenderwijs een steeds groter gebied in handen gekregen. Zij rukken langzaam op naar het zuiden en willen uiteindelijk Gbagbo verdrijven, die weigert de macht af te staan en het leger en de politie aan zijn zijde heeft.