F-16's verdedigen zich niet

Nederlandse F-16's die vanuit Libië worden aangevallen kunnen zich niet verdedigen. Ze moeten in zo'n geval maken dat ze wegkomen en andere landen waarschuwen, zodat die het luchtafweergeschut kunnen uitschakelen.

Dat bleek tijdens een briefing die commandant der strijdkrachten Peter van Uhm donderdag gaf aan Kamerleden, voorafgaand aan een Kamerdebat over de bijdrage van Nederland aan het handhaven van de no-flyzone boven Libië.

Het kabinet verzekerde de Kamer eerder al dat Nederland geen gronddoelen gaat bombarderen. F16's zullen slechts controleren of het leger van de Libische leider Moammar Gadhafi zich aan het vliegverbod houdt. Nederlandse F-16's worden dan ook niet uitgerust met de middelen om te bombarderen.

De Kamer wilde van Van Uhm weten wat er gebeurt als een Nederlands vliegtuig vanaf de grond wordt aangevallen. Die antwoordde dat in de huidige opdracht de piloot alleen maar een 'defensieve beweging' kan maken. Andere landen moeten vervolgens tot de aanval overgaan en het luchtafweergeschut uitschakelen.


Slechts een 'defensieve beweging' maken (Foto: Novum)