VVD wil ook gronddoelen Libië aanvallen

De VVD wil dat de Nederlandse F-16's die het vliegverbod boven Libië handhaven ook worden ingezet om gronddoelen te bestoken. Dat moet dan wel binnen NAVO-verband gebeuren, zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke dinsdag in De Telegraaf.

Wat de VVD betreft biedt de VN-resolutie genoeg ruimte om doelen op de grond aan te vallen. Binnen de NAVO is nog onenigheid over hoe de resolutie kan worden uitgelegd.

De NAVO vindt het volgens de krant lastig als sommige landen wel meedoen bij de controle van de no-flyzone, maar geen gronddoelen aanvallen. Een ingewijde zegt in de krant dat het kan gebeuren dat direct een gronddoel moet worden aangevallen omdat burgers in gevaar zijn. "Als er dan een bondgenoot rondvliegt die niet mag ingrijpen, bemoeilijkt dat onze opdracht."

Vorige week wees minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) er al op dat het niet is uitgesloten dat de F-16's ook doelwitten op de grond uitschakelen voor het handhaven van de no-flyzone. Van het kabinet mogen de jagers momenteel alleen de no-flyzone controleren.

Ook de jagers van Turkije mogen geen gronddoelen aanvallen. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben al wel gronddoelen aangevallen.

De NAVO heeft sinds zondag de leiding over de missie. Dinsdag is er in Londen een topoverleg over hoe de NAVO de missie gaat aanpakken.