F-16's gaan mogelijk ook bombarderen

Het is niet uitgesloten dat Nederlandse F-16's ook doelwitten op Libisch grondgebied gaan uitschakelen voor het handhaven van de no-flyzone boven Libië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal vrijdag. "We bekijken of er ook acties richting de grond komen", zei hij.

Pas dit weekend zal het kabinet een voorstel naar de Kamer sturen om naast de handhaving van het wapenembargo ook mee te werken aan het naleven van de no-flyzone boven Libië. Er moeten nog zaken worden 'gefinetuned', aldus Rosenthal.

In de brief die het kabinet deze week naar de Kamer stuurde stond al dat op het moment dat het vliegverbod boven Libië onder NAVO-bevel zou gaan vallen, Nederland hier ook steun aan zou verlenen. Donderdagavond werd duidelijk dat de NAVO de operatie gaat leiden.

Rosenthal verwacht dat de zogeheten artikel 100-brief, waarin staat uitgelegd wat de uitbreiding van de missie precies behelst, dit weekeinde wordt verstuurd. Op dit moment wordt nog bekeken of Nederland alleen bij zal dragen aan het controleren van het luchtruim, of ook op de grond gaat inspecteren of kolonel Moammar Gadhafi zich aan de VN-resolutie houdt. De uitbreiding van de missie betekent niet dat extra materieel wordt ingezet.

De Kamer stemt volgende week over de nieuwe artikel 100-brief. Woensdag stemden de fracties van de PVV, SP en Partij voor de Dieren tegen, de rest van de Kamer ging akkoord met de Nederlandse inzet bij het handhaven van het wapenembargo.

Update 17.11 uur
De meningen lijken nogal te verschillen, vicepremier Maxime Verhagen (CDA) sprak de uitlatingen van Rosenthal na afloop van de ministerraad tegen. "We gaan niet bombarderen", was zijn commentaar. Verder wil hij ook niet op de zaak ingaan en verwijst naar de artikel 100-brief. "Daarin wordt precies aangegeven op welke wijze wij gaan bijdragen."