Klink: CDA dreigt ongeloofwaardig te worden

Het CDA dreigt volstrekt ongeloofwaardig te worden omwille van het gedoogakkoord met Geert Wilders. Dat zegt oud-minister Ab Klink deze week over zijn partij in een interview met het weekblad Vrij Nederland.

"Jan Peter en ik waren er jaren geleden al van doordrongen dat het van levensbelang is de verzorgingsstaat te hervormen", zegt Klink. "Om de vergrijzing op te vangen, zul je iets moeten doen aan de pensioengerechtigde leeftijd, het ontslagrecht, de WW."

Klink zei in het interview dat hij, toen hij nog aan de onderhandelingen meedeed, heeft gezegd dat als die hervormingen niet doorgaan, het CDA de hele agenda opgeeft die de partij de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld. "Ik hield het niet voor mogelijk, maar toen ik eruit was gestapt, is inderdaad gezegd: 'Om Geert Wilders ter wille te zijn, komen we niet aan het ontslagrecht en de WW'."

"We hebben drie jaar met de PvdA geruzied over de versoepeling van het ontslagrecht en dat punt nu gewoon aan Wilders weggegeven. De hervorming van de verzorgingsstaat zit op slot." Volgens Klink moet het CDA 'ontzettend oppassen' dat het continueren van de macht niet ten koste van alles gaat. "Het gevaar is dat je volstrekt ongeloofwaardig wordt", waarschuwt hij.

Klink zegt in het interview verder dat hij vindt dat het CDA de afgelopen jaren het debat over de multiculturele samenleving niet goed heeft gevoerd. "De ambitie om echt te onderzoeken hoe we ons tot de islam verhouden, was afwezig. Het leefde niet. De drive ontbrak." De partij ging volgens Klink het debat niet aan omdat er binnen de partij een patstelling was ontstaan.