Sri Lanka naar finale WK cricket

Sri Lanka is de eerste finalist van het WK cricket. Het gastland was in Colombo maar net iets beter dan Nieuw-Zeeland. Sri Lanka had net geen 48 overs nodig om tot 220 runs te komen. Dat waren er drie meer dan de Kiwi's, die nog nooit voorbij de halve finale van het WK reikten. Woensdag wordt de andere halve finale gespeeld tussen India en Pakistan. De finale is zaterdag in Mumbai.

Vooraf werd een ruime zege van Sri Lanka verwacht na het overtuigende optreden tegen Engeland in de kwartfinale. Dat viel echter tegen. Nieuw-Zeeland werd met goed bowlen wel op een score van 217 gehouden, maar de Sri Lankaanse batsmen overtuigden niet.

Na een goed begin sprokkelden ze maar zeer traag de runs bij elkaar en het tweede, derde en vierde wicket vielen vlak na elkaar. Daarna ging het tempo weer omhoog en met nog dertien ballen over sloeg Thilan Samaraweera de winnende vier runs binnen. Tillakaratne Dilshan was met 73 runs de topscorer van de thuisploeg.

Sri Lanka was in 1996 al eens wereldkampioen. Toen was het land ook gastland, destijds samen met India en Pakistan. In Lahore werd toen Australië verslagen.