Wilders: Steunen missie Libië erg moeilijk

Het wordt voor de PVV erg moeilijk de Nederlandse bijdrage aan de missie in Libië te steunen. De Arabische landen doen onvoldoende mee, stelt partijleider Geert Wilders woensdag. Of de PVV ermee instemt, is echter nog onduidelijk.

Dinsdag besloot het kabinet zes F-16's, een KDC-10 tankvliegtuig en een mijnenjager te sturen. Hiermee levert Nederland een bijdrage om het wapenembargo tegen de Libische leider Moammar Gadhafi te handhaven. Mogelijk worden de gevechtsvliegtuigen later ook ingezet om het vliegverbod af te dwingen.

Wilders had zich eerder uitgesproken voor een kleine bijdrage, maar nu wordt volgens hem 'geen minimale bijdrage' geleverd. De Tweede Kamer beslist woensdag over de deelname. Theoretisch kan het kabinet de bijdrage ook zonder Kamermeerderheid sturen, maar de kans dat dit gebeurt is zeer klein.

De Kamerleden krijgen woensdagmiddag eerst een technische briefing, en daarna gaan de vaste commissies van Buitenlandse Zaken en Defensie over het voorstel praten. Het plenaire debat wordt waarschijnlijk woensdagavond gehouden.

Overigens is de kans op een Kamermeerderheid ook zonder de PVV groot. De PvdA beraadt zich woensdag nog. De SGP heeft zich al positief uitgesproken, maar is bezorgd over de situatie op de lange termijn.