[DC] Oranje wint na thriller

Het Nederlandse Davis Cup-team heeft Oekraïne met 3-2 verslagen. Robin Haase zorgde voor het beslissende punt door Illya Marchenko met 6-7 (0), 1-6, 7-6 (5), 6-4, 6-2 te verslaan. Eerder vandaag lukte het Jesse Huta Galung niet het beslissende punt binnen te halen. Hij verloor in vijf sets van Sergiy Stakhovsky.

Begin juli nemen de tennissers het op tegen Zuid-Afrika. Als die ontmoeting wordt gewonnen, mag Nederland een play-off spelen om een plaats in de wereldgroep.

Haase nam tegen Marchenko direct een break voorsprong, maar vanaf 3-0 kwam de Oekraïner terug. Vervolgens stevende de set op een tiebreak af waarin de Nederlander geen punt maakte. Dat setverlies hakte er bij Haase hard in en in het tweede bedrijf ging hij roemloos ten onder.

De derde set begon weer uitstekend voor Haase. De Hagenaar nam direct een break voorsprong en leidde met 3-0 voordat Marchenko terugbrak. Haase brak nogmaals en kwam tot 5-2 voordat Marchenko bij 5-5 weer aansloot. In de tiebreak nam Haase een riante 6-2 voorsprong, maar verloor nog drie punten voordat hij via 7-5 een vierde set in de wacht sleepte.

In die vierde set ging het tot 4-4 gelijk op en brak Haase in de negende game. Nadat hij de set uitgeserveerd had denderde hij door. In de beslissende vijfde set brak Haase opnieuw vroeg en daar voegde hij in de zevende game een tweede break aan toe. Op eigen opslag maakte de Nederlander de klus af.