Gemeentelijke lasten stijgen met twee procent

De gemeentelijke woonlasten voor een huishouden dat uit meerdere personen bestaat, stijgen dit jaar met gemiddeld 2 procent. Gemiddeld zijn huiseigenaren 686 euro kwijt aan hun gemeente voor de totale woonlasten. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) na onderzoek.

In de gemeenten Borsele, Terneuzen en Diemen stijgen de lasten met 20,6, 20,1 en 15,7 procent het hardst. In Borsele is een korting op de afvalstoffenheffing afgeschaft, in Terneuzen is voor het eerst een rioolheffing ingevoerd. De grootste daler is de gemeente Schouwen-Duiveland, waar de woonlasten met 16 procent dalen.

Het onderzoek wijst volgens de VEH ook uit dat kleine gemeenten gemiddeld 13 procent duurder zijn op het gebied van de gemeentelijke woonlasten dan grote gemeenten. In een kleine gemeente tot 15.000 inwoners zijn huishoudens die uit meerdere mensen bestaan gemiddeld 733 euro kwijt, tegenover 657 euro in een grote gemeente met meer dan 100.000 inwoners.

Huishoudens die uit één persoon bestaan, betalen in kleine gemeenten ruim 90 euro minder dan meerpersoonshuishoudens. In de grote gemeenten bedraagt dit verschil 45 euro.