'Rente omhoog in eurozone'

Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft donderdagmiddag gehint op een renteverhoging in de eurozone. Hij gebruikte daarbij de woorden 'strong vigilance' over de Europese koopkracht. In het verleden bleek dat de ECB bij deze woorden meestal een maand later de rente verhoogde.

Normaliter gebruikt Trichet de woorden 'monitor very closely' als hij de rente gelijk wil houden. De rente in de eurozone staat al 42 maanden op een historisch laag niveau van 1 procent, vooral om de financiële en economische crisis van 2008-2009 te bestrijden.

Nu de Europese economie uit het dal lijkt te klimmen is ook de inflatie toegenomen. De ECB ziet de geldontwaarding dit jaar toenemen tussen de 2 en 2,6 procent. Na de toespraak van Trichet klom de euro meteen 1 dollarcent omhoog naar 1,39 dollar per euro.

Ook uit Denemarken kwam er donderdag euronieuws. De Deense regering zou de nationale munteenheid, de kroon, alsnog moeten verruilen voor de Europese munt. De Deense premier Lars Lokke Rasmussen vindt dat de bevolking zich in een referendum moet uitspreken over toetreding tot de eurozone. Bij een volksraadpleging elf jaar geleden wezen de Denen de euro nog af.


ECB-president Jean-Claude Trichet hint op renteverhoging eurozone (Foto: FOK!)