Hollywood maakt zich op voor Oscaruitreiking

Hollywood maakt zich op voor de Oscaruitreiking. In de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) vindt in het Kodak Theatre voor de 83e maal de ceremonie rond de belangrijkste filmprijzen ter wereld plaats.

In totaal worden er tijdens de bijeenkomst 24 beeldjes uitgereikt, onder meer in de categorieën beste film, regie, acteur en actrice. Wie de prijzen wint, wordt bepaald door de Academy, een ereclub waar de zesduizend belangrijkste filmmakers en acteurs van Hollywood lid van zijn.

De grootste kanshebber dit jaar is het waargebeurde drama The King’s Speech, over de Britse koning George VI die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog zijn stotterprobleem overwon. De productie is genomineerd in twaalf categorieën, waaronder beste film, regie, acteur (Colin Firth), scenario en bijrolacteurs. Andere belangrijke titels tijdens de ceremonie zijn de western True Grit (tien nominaties) en het drama The Social Network, over de oprichting van netwerksite Facebook (acht nominaties).

Nederland maakt dit jaar geen kans op beeldjes. De uitzending is in Nederland rechtstreeks gratis te volgen via betaalzender Film1. Op FOK!film zullen uiteraard ook alle winnaars zo snel mogelijk bekend worden gemaakt.