Aantal usenetsites sluit hun deuren

Elf 'illegale' internetsites hebben na een sommatie van zelfbenoemd auteursrechtenwaakhond Stichting Brein hun activiteiten gestaakt. Bij elkaar hadden ze 900.000 gebruikers, maakte Brein vrijdag bekend.

Het ging om zogeheten usenetsites, die verwijzingen bevatten naar legale en illegale bestanden. De sites waren vergelijkbaar met het usenetforum FTD dat vorige week op last van de rechtbank in Haarlem zijn activiteiten moest staken.

FTD, met een half miljoen gebruikers de grootste usenetsite, kondigde begin deze week aan per 1 maart 'op zwart' te gaan. Het internetplatform had van de rechter een maand de tijd gekregen de verwijzingen naar bij Brein aangesloten auteursrechthebbenden te weren. FTD kiest er - volgens Brein - voor daar geen tijd aan te besteden omdat er dan niets overblijft.

Opmerkelijk in de uitspraak tegen FTD was dat de rechter expliciet meldde dat downloaden - óók als dit uit illegale bron is - niet verboden is. Ook het faciliteren van downloaden kan niet als illegaal worden gezien. FTD moest de verwijzingen verwijderen omdat FTD vanwege hun zakelijke karakter, kudo's systeem e.d. het uploaden stimuleert.  Uploaden is wél verboden.