[WvdW] Voorbeschouwing AZ - PSV

Komend weekend staat er weer een volledige speelronde in de Eredivisie op het programma. De bezoekers van het VBL-forum konden in de afgelopen week weer stemmen op de Wedstrijd van de Week en gingen massaal voor het duel tussen AZ en PSV! Hieronder volgt de voorbeschouwing op dit duel.

AZ

AZ hoopt zich komend weekend te herstellen van de zeperd tegen promovendus Excelsior, dat vorige week zaterdag met een 2-1 zege verraste. De bezoekers kwamen via goudhaantje Kolbeinn Sigthórsson nog wel op voorsprong, maar dit werd in het vervolg ongedaan gemaakt door Tim Vincken en Jordy Clasie, die tien minuten voor tijd voor de winnende treffer tekende.

Sigthórsson lijkt overigens definitief doorgebroken te zijn bij AZ. De IJslander tekende twee weken geleden, tijdens het duel tegen VVV-Venlo (6-1), namelijk voor vijf doelpunten. Dat was overigens wel een opsteker voor de Alkmaarders, die daarvoor twee keer gelijk speelden.

De laatstgenoemde sportieve prestaties hebben er ook voor gezorgd dat de ploeg enigszins wegzakte in de strijd om de top drie. De ploeg van trianer Gert-Jan Verbeek heeft momenteel tien punten minder dan koploper én tegenstander PSV. Bij winst zou het verschil tussen beide ploegen terug kunnen lopen naar zeven. Daarnaast zouden de Alkmaarders zich ook weer in de strijd om de landstitel kunnen mengen.

PSV

Bij PSV draait het op dit moment ook niet geweldig. De ploeg won twee weken geleden met veel moeite van Willem II (2-1), dat aanvankelijk op voorsprong kwam. Afgelopen weekend kreeg de formatie van trainer Fred Rutten de deksel op de neus, nadat ADO Den Haag in blessuretijd de winnende goal wist te maken.

Ondanks het recente verlies staan de Eindhovenaren nog altijd op de eerste plaats in de Eredivisie, al is dit wel op basis van doelsaldo. De selectie van trainer Rutten wordt namelijk op de hielen gezeten door FC Twente, dat evenveel punten heeft.

Op basis van het vertoonde spel van de afgelopen weken kunnen we voorzichtig concluderen dat PSV na dit weekend mogelijk geen koploper meer is. Toch zal dat ook afhangen van de prestaties van FC Twente, die eigen huis tegen Vitesse zullen spelen.

Danny Koevermans en Jeremain Lens... Van AZ naar PSV

Danny Koevermans en Jeremain Lens spelen beide in het shirt voor PSV, maar hebben ook een verleden bij AZ. Koevermans speelt inmiddels alweer vier jaar voor de Eindhovenaren, maar kwam ook twee seizoenen in actie voor de ploeg uit Alkmaar. In die periode kwam hij tot 52 wedstrijden in de Eredivisie en trof daarin 31 keer doel.


Lens begon zijn carrière als voetballer bij AZ en deed dit in het seizoen 2005/2006. De aanvaller zou twee jaar voor de Alkmaarder formatie spelen, waarna hij voor de duur van één seizoen aan N.E.C. Nijmegen verhuurd zou worden. Bij de Nijmeegse formatie brak de 22-jarige speler defitinief door, waarna hij vervolgens terugkeerde naar AZ. Daar zou hij nog twee seizoenen spelen, voordat de jongeling naar de Brabantse formatie vertrok.


Dirk Marcellis... Van PSV naar AZ

Voor Dirk Marcellis kon het duel tegen PSV een bijzonder tintje krijgen, maar hij zit echter een schorsing uit. De verdediger begon zijn carrière in het seizoen 2006/2007 namelijk bij de Eindhovenaren, maar koos afgelopen zomer voor een vertrek naar Alkmaar. In zijn periode in Eindhoven kwam de 22-jarige voetballer 68 keer in actie, maar scoorde daarin niet.

In zijn laatste seizoen bij PSV zat Marcellis veelvuldig op de bank, waarna hij uiteindelijk werd betrokken bij een deal rondom Lens. De aanvaller bewandelde namelijk de omgekeerde weg en ging voor PSV spelen.


Historie

AZ en PSV troffen elkaar in het verleden al 60 keer eerder. De Eindhovenaren kwamen het beste uit de verf en wonnen tot dusver 32 keer, waar de Alkmaarder formatie slechts vijftien keer met de drie punten naar huis ging.

Op 17 april 1985 werden in het treffen tussen beide ploegen de meeste goals gemaakt, namelijk negen. Deze wedstrijd werd destijds in Eindhoven gespeeld en werd met 7-2 door PSV gewonnen. René van der Gijp (3) en Ernie Brandts (2) namen het leeuwendeel van de doelpunten voor hun rekening. Kees Kist en Kees Tol deden wat terug voor de Alkmaarders.

In de laatste vijf wedstrijden in Alkmaar wisten beide ploegen twee keer te winnen. Het laatste duel op Alkmaarder bodem eindigde in een gelijkspel (1-1). Otman Bakkal (PSV) en Mounir El Hamdaoui (AZ) waren op 2 mei 2010 verantwoordelijk voor de doelpunten.

Wedstrijdinformatie

Het duel tussen AZ en PSV wordt komend weekend in het AFAS-stadion in Alkmaar gespeeld. De wedstrijd, die omstreeks 14:30 uur van start gaat, staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis.

Nijhuis kwam eerder dit seizoen in aanvaring met Orlando Engelaar, uitkomend voor PSV. De middenvelder kreeg tijdens het duel tegen De Graafschap in de eerste helft twee keer een gele kaart en kon inrukken. De aanleiding voor de tweede prent was herhaaldelijk commentaar op de leiding, waar de arbiter van dienst op dat moment genoeg van had.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.