Egypte: Demonstranten geven niet op

Net als de afgelopen dagen zijn er weer duizenden demonstranten de straten op gegaan in Caïro, Alexandrië en Suez. Het dodental is volgens Al Jazeera opgelopen tot boven de 150, er zijn meer dan 4000 gewonden.

De demonstranten eisen het aftreden van de president Hosni Mubarak. Hij heeft laten weten niet aan aftreden te denken, maar heeft wel zijn regering naar huis gestuurd en een nieuwe vicepresident en minister president aangesteld. Westerse leiders roepen Egypte massaal op geen geweld te gebruiken.

Tienduizenden gevangenen zijn ontsnapt of vrijgelaten en het land vervalt snel in chaos en anarchie. Plunderaars zouden undercover agenten van Mubarak zijn om de demonstranten naar huis te lokken om hun spullen en families te beschermen. Het Nationaal Museum is ook geplunderd en unieke voorwerpen zijn gesloopt.

Al Jazeera mag inmiddels van de Egyptische regering niet meer uitzenden, nadat ze de afgelopen week onafgebroken verslag hebben gedaan over alle gebeurtenissen in het Noord-Afrikaanse land. Al Jazeera heeft inmiddels laten weten door te gaan met uitzenden, wat de regering ook zal bedenken. Hier is de Engelstalige live-stream van de zender te bekijken.

Update 13.00 uur
Veiligheidstroepen van Mubarak zijn het kantoor van Al Jazeera in Caïro binnengevallen en hebben de live-uitzendingen gestopt. Volgens verslag van ooggetuigen zijn er honderden rechters op het Vrijheidsplein (Tahreer Square) aangekomen om zich bij de demonstranten te voegen. Er gaan berichten van schietpartijen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Update 13.27 uur
Er gaan geruchten dat Al Jazeera-verslaggevers opgepakt gaan worden wegens hoogverraad. Ondertussen gaan ze door met live-beelden uitzenden vanaf het Vrijheidsplein. In Suez is het gevaar voor de verslaggevers te groot, dus vanuit daar wordt anoniem verslag gegeven. De verslaggevers melden dat de sfeer grimmiger wordt en dat het lijkt alsof er iets staat te gebeuren. Er is een toename van legertroepen op de straten en ook het aantal demonstranten loopt weer op.

Update 13.55 uur
Verschillende bronnen melden dat de minister van Binnenlandse Zaken Habib Al Adly is opgepakt door het leger. Hij zou scherpschutters opdracht hebben gegeven zaterdag gericht op demonstranten te schieten en gevangenissen open hebben gezet om chaos in Caïro te creëren.

Update 14.23 uur
Het leger zou volgens een officier opdracht hebben gekregen gericht op demonstranten te schieten, maar heeft dat tot nu toe geweigerd, zo vertellen demonstranten op Al Jazeera. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels besloten een negatief reisadvies uit te geven voor Egypte.

Update 14.56 uur
Om 15.00 uur Nederlandse tijd gaat de avondklok weer in. Wederom gaat hier geen gehoor aan worden gegeven aangezien het Vrijheidsplein nog steeds voller stroomt met demonstranten. Gevechtsvliegtuigen en helikopters vliegen nu constant laag over het plein heen. Demonstranten weigeren weg te gaan en eisen dat Mubarak niet kan ontsnappen, maar zal worden berecht. Uit veel verschillende bronnen wordt gemeld dat het leger wederom opdracht heeft gekregen om na het ingaan van de avondklok te schieten op de demonstranten.

Update 15.47 uur
Het overvliegen van gevechtsvliegtuigen zou weer gestopt zijn, omdat het geen enkel effect had. Het enige wat ermee bereikt werd, is dat de demonstranten nog bozer werden. Een helikopter van de luchtmacht vliegt zo nu en dan nog wel over.

Update 15.50 uur
Een hooggeplaatst persoon binnen het leger heeft de demonstranten beloofd niet op hen te zullen schieten. De luchtmacht valt hier niet per definitie onder, omdat deze meer op de hand van Mubarak zou zijn.