Marine schiet piratenschip in brand

De marine heeft woensdag voor de kust van Somalië een piratenschip zonder inzittenden in brand geschoten. Dit om te voorkomen dat de piraten de goederen aan boord van het schip, zoals brandstof, nog konden gebruiken. De elf piraten op het schip zijn ontsnapt, meldt Defensie.

Een helikopter had woensdag drie piratenbootjes ontdekt in een baai. Twee bootjes werden gebruikt als aanvalsbootjes en een als opslag. De piraten zijn een nacht geobserveerd. Toen de aanvalsboten uit de buurt van het moederschip waren, is het door mariniers in beslag genomen. Er bleken geen piraten aan boord te zijn.

Toen de piraten dat doorkregen, zetten ze koers richting het moederschip. De helikopterpiloot probeerde de piraten met waarschuwingsschoten op afstand te houden, maar die lieten zich niet afschrikken. Dat veranderde toen de piloot het vuur opende op de boeg van een van de aanvalsbootjes.

De boot raakte daardoor zwaar beschadigd. De piraten vluchtten vervolgens richting het vasteland. De piratenuitrusting aan boord van het moederschip is in beslag genomen. Vervolgens is het moederschip in brand geschoten en tot zinken gebracht.

Een woordvoerder van Defensie is er niet rouwig om dat de piraten zijn ontkomen. "Het gaat ons niet om het oppakken van zo veel mogelijk piraten. Het gaat erom dat ze niet meer in staat zijn schepen aan te vallen."


Marine schiet piratenschip in brand (Foto: Novum)